08-11-2018, 21:33
O zobacz, to jednak może dać zezwolenie? 
Bo ja w zasadzie, tak nielegalnie, bez zezwolenia. :lol:

Bo ja w zasadzie, tak nielegalnie, bez zezwolenia. :lol:

(06-11-2018, 18:03 )hogan napisał(a): Jak zapewne się ze mną zgodzicie, kościół zabrania praktyk pozamałżeńskich, czyli seksu.
Czy w takim razie, jeśli poproszę boga o zgodę a On jako dobry i miłościwy, będzie musiał się zgodzić, to znaczy, że
wtedy mogę z rozkoszą oddać się praktykom seksualnym bez ślubu?
Pytanie retoryczne ale dość kontrowersyjne a więc zapraszam do Waszych opinii.
Myśli własne Izabeli- hogan

(10-11-2018, 13:47 )jozekkg napisał(a): "Nawet jeśli na kobietę będziecie patrzeć pożądliwie, już dopuściliście się cudzołóstwa..."
Na pewno to czytałaś.
Cytat:Jezus powiedział do swoich uczniów: Słyszeliście, że powiedziano: „Nie cudzołóż”. A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła. I jeśli prawa twoja ręka jest ci powodem do grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało iść do piekła. Powiedziano też: „Jeśli ktoś chce oddalić swoją żonę, niech jej da list rozwodowy”. A Ja wam powiadam: Każdy, kto oddala swoją żonę – poza wypadkiem nierządu – naraża ją na cudzołóstwo; a kto by oddaloną wziął za żonę, dopuszcza się cudzołóstwa.
Mt 5, 27-32
(10-11-2018, 15:17 )jozekkg napisał(a):NO WŁASNIE !Cytat:Jezus powiedział do swoich uczniów: Słyszeliście, że powiedziano: „Nie cudzołóż”. A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła. I jeśli prawa twoja ręka jest ci powodem do grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało iść do piekła. Powiedziano też: „Jeśli ktoś chce oddalić swoją żonę, niech jej da list rozwodowy”. A Ja wam powiadam: Każdy, kto oddala swoją żonę – poza wypadkiem nierządu – naraża ją na cudzołóstwo; a kto by oddaloną wziął za żonę, dopuszcza się cudzołóstwa.
Mt 5, 27-32

(10-11-2018, 20:24 )jozekkg napisał(a): co Bóg złączył niech człowiek nie rozłącza.Znów 7 słów wyrwanych z Bóg wie jakiego kontekstu.

'jedzcie i pijcie ... to jest krew moja .....'
(10-11-2018, 20:24 )jozekkg napisał(a): No nie...
Jak faryzeusze pytali Jezusa, to też jednoznacznie stwierdził, że co Bóg złączył niech człowiek nie rozłącza.
Zdarza się, że zostaje uznana nieważność zawarcia małżeństwa, ale to nie jest rozwód.