Pisałeś o torbaczach i o innych gatunkach.
Cytat:Nic nie pisałem, jakoby to dinozaury miałyby być inteligentne, a chodziło mi o człekokształtne.
Cytat:nie bardzo ma szansę na wykształcenie inteligencji. Tą gałęzią są torbacze
Cytat:było w historii więcej inteligentnych gatunków, które niekoniecznie były naszymi przodkami
Cytat:Wiemy na przykład, że Neandertalczycy nie są naszymi przodkami, a innym inteligentnym gatunkiem...
Wiemy, że nic nie wiemy. To, że ktoś wysnuł taką hipotezę, nie oznacza, że jest twierdzeniem.
Cytat:Dinozaur jako gatunek jest nieistniejącym bytem, podobnie jak torbacz nie jest żadnym istniejącym gatunkiem.
To chyba znów żart. Dinozaury były stworzeniami najbardziej zaawansowanymi, jakie zna ludzkość i wyłącznie na ich
podstawie możemy czegokolwiek się dowiedzieć.
Cytat:Można jedynie napisać, jakie cechy wspólne miały te gady, które to cechy wyróżniały je z innych gadów, podobnie jak wśród ssaków można znaleźć łożyskowce i torbacze...
Jasne, że można ale tu akurat jest to mało istotne, przynajmniej ja nie widzę w tym nic korzystnego, co tyczy się tematu.
Cytat:Musisz więc być bardziej precyzyjna.
W czym? Bardziej precyzyjnie nie da się napisać. No ja nie potrafię.
Wyobraź sobie taką grafikę, gdzie w wodzie pływa jakaś bakteria(załóżmy), potem widzimy jak bakteria przemienia się
w jakąś amebę czy meduzę i oczywiście, dzieje się to na przełomie milionów lat. Następnie jest jakaś rybka, która składa
ikrę a z ikry wylęga się z tysiąc młodych rybek. Jedne umierają, drugie żyją w pobliżu "matki" a inne odpływają na szerokie
wody. Te przy matce, mutują w żaby, inne w jaszczurki. Jeden i drugi wychodzi na ląd. Teraz prowadzą życie i na lądzie i w
wodzie a trzecia część pozostaje w wodzie. Każde z nich kształtuje się w innym kierunku. Z jaszczurek powstają pierwsze
dinozaury(gdzie oczywiście, mogły być między nimi tysiące jeszcze innych gatunków, choćby niedźwiedzie, sarny czy wilki, itd.)
Z której gałęzi wywodzi się człowiek, nie wiemy a może wywodzi się z kilku gałęzi, stąd tyle różnic miedzy zwłaszcza
pierwotnymi formami. Ale jak widzisz, wszyscy mamy wspólnego przodka, jakąś bakterię, amebę czy coś z tych rzeczy.
I o tym cały czas piszę. Bo chyba nie powiesz mi, że na pstryknięcie palcami, powstały wszystkie gatunki. W to, nie jestem
w stanie uwierzyć a tak wychodzi z Twoich postów.
Wracając do meritum... gdzieś w tej linii stoją dinozaury, nieważne które, ogólnie dinozaury. I gdzieś w tej linii dalej
stoi człowiek a między nimi inne gatunki, które tu nie są ważne.
Z tym, że dinozaur był na Ziemi 200 milionów lat a człowiek zaledwie 200 tysięcy i u niego mózg rozwinął się do tego
stopnia, że jest w stanie myśleć. U dinozaura to nie nastąpiło, dlaczego, skoro był setki razy dłużej niż człowiek.
Wyobrażasz sobie człowieka, który jest na Ziemi przez 200 milionów lat i na ile funkcjonuje jego mózg? Myślę, że
doszedłby do chwili używania całego mózgu a nie tylko 1/3. Dlaczego więc dinozaury nie osiągnęły tak rozwiniętego
mózgu, jaki obecnie ma człowiek? Albo inaczej, co było powodem, że ich mózg nie rozwijał się?
O inteligencji nie piszę, bo to wyższy poziom, mnie interesuje same rozwinięcie mózgu do granic myślenia.
No chyba, że już potrafiły myśleć a ja nic o tym nie wiem ale skoro tak, dlaczego nie latały w Kosmos?
Cytat:jakiejś grupy wymarłych dinozaurów...
Dinozaury, przede wszystkim, na początku nie były ogromnymi kolosami. Wszystkie nie przekraczały wielkości kota czy kurczaka.
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"