Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 1.71
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mózg dinozaura vs mózg człowieka

(12-11-2024, 19:12 )Traf napisał(a):  
(12-11-2024, 18:50 )hogan napisał(a):  Piszemy więc o czym innym, bo moja teza opiera się na tym, że wszyscy mamy wspólnego przodka a nie tak jak w Twoim opisie, że
każdy gatunek miał swego przodka.
Na siłę próbujesz forsować własną teorię porównując wszystkie gatunki dinozaurów z jednym gatunkiem ludzkim, a to przecież błąd, bo nawet u ssaków mamy co najmniej jedną gałąź ewolucyjną, która nie bardzo ma szansę na wykształcenie inteligencji. Tą gałęzią są torbacze...
Dinozaurów, czyli dzisiejszych ptaków też nie można wszystkich wrzucać do jednego worka, bo są wśród nich tak bystre jak krukowate i tak głupie jak gołębie...
Nie jest też prawdą, że na Ziemi jedynie człowiek osiągnął inteligencję, bo było w historii więcej inteligentnych gatunków, które niekoniecznie były naszymi przodkami...
Hogan chyba w głębi duszy jest kreacjonistką ubawa  tylko deko po kręconą bo nie trawi K.K.
TO wierzy , że jakiś ufol zrobił jej przodka , całkiem niepodobnego do małpy oczywiście.

<mxki6>

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

(12-11-2024, 19:12 )Traf napisał(a):  
(12-11-2024, 18:50 )hogan napisał(a):  Piszemy więc o czym innym, bo moja teza opiera się na tym, że wszyscy mamy wspólnego przodka a nie tak jak w Twoim opisie, że
każdy gatunek miał swego przodka.
Na siłę próbujesz forsować własną teorię porównując wszystkie gatunki dinozaurów z jednym gatunkiem ludzkim, a to przecież błąd, bo nawet u ssaków mamy co najmniej jedną gałąź ewolucyjną, która nie bardzo ma szansę na wykształcenie inteligencji. Tą gałęzią są torbacze...
Dinozaurów, czyli dzisiejszych ptaków też nie można wszystkich wrzucać do jednego worka, bo są wśród nich tak bystre jak krukowate i tak głupie jak gołębie...
Nie jest też prawdą, że na Ziemi jedynie człowiek osiągnął inteligencję, bo było w historii więcej inteligentnych gatunków, które niekoniecznie były naszymi przodkami...
Nic nie próbuję na silę, bo taka hipoteza jest starsza, niż że każdy gatunek ma swego przodka. Nie ma na to żadnego dowodu a na to, że
żyjemy, istniejemy, jest dowód lecz nikt nie jest w stanie udowodnić jak było naprawdę a więc moja/ Twoja/ inna hipoteza, jest równa i jedyne
co nas w tym różni, to to, że dziś tylko jeden gatunek, czyli człowiek, próbuje na swój sposób rozwiązać tę zagadkę a mamy nie dość, że
bardzo ograniczoną wiedzę od chwili RZEKOMEGO wybuchu, to i umysł zbyt słabo rozwinięty.

Mnie akurat interesuje dinozaur jako gatunek a nie jako odrębne zwierzę w porównaniu z człowiekiem i dziwi mnie też to, że nikt
się nad tym nie zastanawiał.
Są też założenia, że człowiek w fazie początkowej, żył z dinozaurami, które były na wyginięciu.
A z tą inteligencją, to chyba żartujesz gwizdze
Rozwinięty umysł, zdolny do myślenia, nie ma nic wspólnego z inteligencją. Już sobie wyobrażam, jak dinozaur przepuszcza pierwszą w przejściu,
między drzewami, swoją samicę albo całuje w łapkę a może odsuwa krzesło w czasie posiłku. izyem

Cytat:Mądrość a inteligencjaczym się różnią? Według słownika PWN mądrość to wiedza nabyta przez naukę lub doświadczenie i umiejętność jej wykorzystania. Inteligencja zaś to zdolność rozumienia, uczenia się oraz wykorzystywania posiadanej wiedzy i umiejętności w nowych sytuacjach.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(13-11-2024, 0:31 )uii napisał(a):  Hogan chyba w głębi duszy jest kreacjonistką ubawa  tylko deko po kręconą bo nie trawi K.K.
TO wierzy , że jakiś ufol zrobił jej przodka , całkiem niepodobnego do małpy oczywiście.

<mxki6>
Co brałeś? Ja też chcę!

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Nic nie pisałem, jakoby to dinozaury miałyby być inteligentne, a chodziło mi o człekokształtne. Wiemy na przykład, że Neandertalczycy nie są naszymi przodkami, a innym inteligentnym gatunkiem...
Dinozaur jako gatunek jest nieistniejącym bytem, podobnie jak torbacz nie jest żadnym istniejącym gatunkiem.
Można jedynie napisać, jakie cechy wspólne miały te gady, które to cechy wyróżniały je z innych gadów, podobnie jak wśród ssaków można znaleźć łożyskowce i torbacze...
Musisz więc być bardziej precyzyjna. Powszechnie wiadomo, że zwierzęta mięsożerne są bardziej inteligentne od roślinożernych i w wypadku dinozaurów pewnie też tak było.
Nie jestem pewien, czy były wśród nich wszystkożerne, bo ta właśnie grupa zwierząt wśród ssaków wykazuje się największą inteligencją, ale kto wie, czy ta zasada może dotyczyć jakiejś grupy wymarłych dinozaurów...
Edit
O inteligencji dinozaurów można poczytać tutaj:
https://scienceinpoland.pap.pl/aktualnos...zelne.html
Odpowiedz

Pisałeś o torbaczach i o innych gatunkach.

Cytat:Nic nie pisałem, jakoby to dinozaury miałyby być inteligentne, a chodziło mi o człekokształtne.

Cytat:nie bardzo ma szansę na wykształcenie inteligencji. Tą gałęzią są torbacze
Cytat:było w historii więcej inteligentnych gatunków, które niekoniecznie były naszymi przodkami

Cytat:Wiemy na przykład, że Neandertalczycy nie są naszymi przodkami, a innym inteligentnym gatunkiem...

Wiemy, że nic nie wiemy. To, że ktoś wysnuł taką hipotezę, nie oznacza, że jest twierdzeniem.

Cytat:Dinozaur jako gatunek jest nieistniejącym bytem, podobnie jak torbacz nie jest żadnym istniejącym gatunkiem.

To chyba znów żart. Dinozaury były stworzeniami najbardziej zaawansowanymi, jakie zna ludzkość i wyłącznie na ich
podstawie możemy czegokolwiek się dowiedzieć.

Cytat:Można jedynie napisać, jakie cechy wspólne miały te gady, które to cechy wyróżniały je z innych gadów, podobnie jak wśród ssaków można znaleźć łożyskowce i torbacze...

Jasne, że można ale tu akurat jest to mało istotne, przynajmniej ja nie widzę w tym nic korzystnego, co tyczy się tematu.

Cytat:Musisz więc być bardziej precyzyjna.

W czym? Bardziej precyzyjnie nie da się napisać. No ja nie potrafię.

Wyobraź sobie taką grafikę, gdzie w wodzie pływa jakaś bakteria(załóżmy),  potem widzimy jak bakteria przemienia się
w jakąś amebę czy meduzę i oczywiście, dzieje się to na przełomie milionów lat. Następnie jest jakaś rybka, która składa
ikrę a z ikry wylęga się z tysiąc młodych rybek. Jedne umierają, drugie żyją w pobliżu "matki" a inne odpływają na szerokie
wody. Te przy matce, mutują w żaby, inne w jaszczurki. Jeden i drugi wychodzi na ląd. Teraz prowadzą życie i na lądzie i w
wodzie a trzecia część pozostaje w wodzie. Każde z nich kształtuje się w innym kierunku. Z jaszczurek powstają pierwsze
dinozaury(gdzie oczywiście, mogły być między nimi tysiące jeszcze innych gatunków, choćby niedźwiedzie, sarny czy wilki, itd.)
Z której gałęzi wywodzi się człowiek, nie wiemy a może wywodzi się z kilku gałęzi, stąd tyle różnic miedzy zwłaszcza
pierwotnymi formami. Ale jak widzisz, wszyscy mamy wspólnego przodka, jakąś bakterię, amebę czy coś z tych rzeczy.
I o tym cały czas piszę. Bo chyba nie powiesz mi, że na pstryknięcie palcami, powstały wszystkie gatunki. W to, nie jestem
w stanie uwierzyć a tak wychodzi z Twoich postów.
Wracając do meritum... gdzieś w tej linii stoją dinozaury, nieważne które, ogólnie dinozaury. I gdzieś w tej linii dalej
stoi człowiek a między nimi inne gatunki, które tu nie są ważne.
Z tym, że dinozaur był na Ziemi 200 milionów lat a człowiek zaledwie 200 tysięcy i u niego mózg rozwinął się do tego
stopnia, że jest w stanie myśleć. U dinozaura to nie nastąpiło, dlaczego, skoro był setki razy dłużej niż człowiek.
Wyobrażasz sobie człowieka, który jest na Ziemi przez 200 milionów lat i na ile funkcjonuje jego mózg? Myślę, że
doszedłby do chwili używania całego mózgu a nie tylko 1/3. Dlaczego więc dinozaury nie osiągnęły tak rozwiniętego
mózgu, jaki obecnie ma człowiek? Albo inaczej, co było powodem, że ich mózg nie rozwijał się?
O inteligencji nie piszę, bo to wyższy poziom, mnie interesuje same rozwinięcie mózgu do granic myślenia.
No chyba, że już potrafiły myśleć a ja nic o tym nie wiem ale skoro tak, dlaczego nie latały w Kosmos?

Cytat:jakiejś grupy wymarłych dinozaurów...

Dinozaury, przede wszystkim, na początku nie były ogromnymi kolosami. Wszystkie nie przekraczały wielkości kota czy kurczaka.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(13-11-2024, 21:15 )Traf napisał(a):  O inteligencji dinozaurów można poczytać tutaj:
https://
Dzięki ale nie skorzystam. Jak będę chciała coś tam poczytać, to umiem szukać, uwierz. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(14-11-2024, 10:22 )hogan napisał(a):  
(13-11-2024, 21:15 )Traf napisał(a):  O inteligencji dinozaurów można poczytać tutaj:
https://
Dzięki ale nie skorzystam. Jak będę chciała coś tam poczytać, to umiem szukać, uwierz. ubawa

Otóż nie umiesz, bo zupełnie pomyliłaś pojęcia biologiczne i nadal nie widzisz nic nieprawidłowego w nazywaniu dinozaurów gatunkiem...
No to może wyjaśnię inaczej, bardziej przystępnie:
Nie bardzo można porównać inteligencję roslinożernych dinozaurów typu zauropody, bo były głupie jak krowy, do inteligencji na przykład tyranozaurów i gdybyś nie uniosła sie honorem i przeczytała podlinkowany artykuł to znalazłabys tam taka informację:
Cytat:Naukowcy sugerują, że u niektórych dinozaurów, takich jak tyranozaur, neurony były tak gęsto upakowane, jak u naczelnych. Może to zatem oznaczać, że tyranozaur był równie inteligentny, jak np. pawian.

Co zupełnie burzy podstawy twojej teorii, że miliony lat naturalnej ewolucji nie dały inteligencji i tylko naczelne mogą być inteligentne, co może wymagać interwencji kosmitów, bo wygląda na to, że jednak w czasie, kiedy żyły dinozaury, mogła się u nich wykształcić inteligencja podobna do współczesnych naczelnych, a to zupełnie obala musowość ufoludkowej ingerencji w nasz rozwój do uzyskania inteligencji...
Odpowiedz

Jak ja pracowałam w necie, to Ty najprawdopodobniej jeszcze nie miałeś kompa, więc przestań mnie pouczać.
Nazewnictwo Ciebie boli, jak sam podstaw nie odróżniasz, jpird cichyśmiech

Powtarzam po raz trzeci, nie interesuje mnie inteligencja, tylko rozwój mózgu na etapie myślenia.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

to są dzisiejsze dinozaury:

Cytat:Krukowate

To najinteligentniejsza grupa ptaków. Kruki potrafią liczyć, odróżniać skomplikowane kształty, niektóre gatunki nauczyły się też stosować przynętę przy polowaniach na ryby. Wrona brodata na co dzień posługuje się narzędziami.

Cytat:Papugi szare/żako

Papugi słyną z umiejętności naśladowania ludzkiej mowy, ale żako wiążą wyrazy z ich znaczeniem i potrafią konstruować zdania. Komunikują się z innymi za pomocą piosenek i języka ciała. Osobnik o imieniu Alex potrafił rozpoznać 50 przedmiotów, siedem kolorów i pięć kształtów
[Obrazek: zako-papuga_1000x667.jpg]

Porównywanie ich przodków, wielkich dinozaurów do dzisiejszego człowieka nima kszty sensu.

To jest wspóczesny dużym dinozaurom przodek człowieka:
[Obrazek: proxy?height=768&url=https%3A%2F%2Fwww.t...pg&width=0]

I Toto  można se porównywać do dinusia ,co do urody i domniemanej inteligencji.

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

(14-11-2024, 14:33 )hogan napisał(a):  Jak ja pracowałam w necie, to Ty najprawdopodobniej jeszcze nie miałeś kompa, więc przestań mnie pouczać.
Nazewnictwo Ciebie boli, jak sam podstaw nie odróżniasz, jpird cichyśmiech

Powtarzam po raz trzeci, nie interesuje mnie inteligencja, tylko rozwój mózgu na etapie myślenia.
Możliwe, że kiedy startował internet to nie miałem komputera, bo wtedy były one jedynie egzotyczną ciekawostką w porównaniu do Atari (które miałem) i Amigi, jak jednak znam życie, to twoja praca na komputerze w erze wprowadzania w Polsce internetu, jest jedynie legendą kreowaną na twoje własne potrzeby, ale przecież nie o tym jest ten temat...
Tematem jest porównanie mózgu dinozaura z ludzkim, co jest równie sensowne jak porównanie mózgu płazów do mózgu krokodyla różańcowego...
O mózgach gadów kopalnych można powiedzieć jedynie tyle ile go mogło się zmieścić w ich czaszkach, bo tylko te przetrwały. Nic nie wiemy o gęstości upakowania w nich neuronów i dlatego nie za bardzo jest jak określić dokładny poziom inteligencji nawet tych dinozaurów, które miały największe czaszki, bo przecież obecnie największe czaszki mają walenie, a wcale nie są bardziej inteligentne od posiadających o wiele mniejsze mózgi ludzi...
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości