Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 1.71
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mózg dinozaura vs mózg człowieka

Nie mam pojęcia, czy ktoś się kiedy nad tym zastanawiał ale, skoro człowiek jest na Ziemi, nawet w tej najbardziej
prymitywnej wersji, nie dłużej niż 200 tysięcy lat a dinozaury były na Ziemi przez około 200 milionów lat... to dlaczego, mózg
ludzki rozwinął się do takiego stopnia, że zaczęliśmy myśleć a dinozaury nadal zostały tylko zwierzętami niemyślącymi.
Dinozaury miały o wiele więcej czasu na rozwój i mutację niż człowiek. Co o tym sadzisz i czy znasz odpowiedź?

Dlaczego mózg dinozaurów nie rozwijał się przez miliony lat a ludzki mózg, rozwijał się przez tylko tysiące lat?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(10-11-2024, 21:00 )hogan napisał(a):  Nie mam pojęcia, czy ktoś się kiedy nad tym zastanawiał ale, skoro człowiek jest na Ziemi, nawet w tej najbardziej
prymitywnej wersji, nie dłużej niż 200 tysięcy lat a dinozaury były na Ziemi przez około 200 milionów lat... to dlaczego, mózg
ludzki rozwinął się do takiego stopnia, że zaczęliśmy myśleć a dinozaury nadal zostały tylko zwierzętami niemyślącymi.
Dinozaury miały o wiele więcej czasu na rozwój i mutację niż człowiek. Co o tym sadzisz i czy znasz odpowiedź?

Dlaczego mózg dinozaurów nie rozwijał się przez miliony lat a ludzki mózg, rozwijał się przez tylko tysiące lat?
Człowiek jest ssakiem , w czsach dinozaurów istniały  ssaki .
Mózgi ssaków już wtedy były wieksze proporcjonalnie, od dinozaurowych.
Czas na rozwój mózgów był jednakowy, dla dinusiów i ssaków.

Potomkami dinozaurów są ptaki.
Kura jest dość głpia, ale papugi , krukowate , są bardzo mądre.

Ssaki to po prostu lepsza, wydajniejsza konstrukcja.

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

No ok, mogę przyjąć taką hipotezę ale to dinozaury dały początek ssakom albo coś oczywiście pomiędzy.
Na zasadzie od dalszej formy... ryby, płazy, gady, ssaki. No i gady, czyli dinozaury żyły o wiele dłużej niż ssaki a mimo
to, dinozaury jakby zatrzymały się w rozwoju. Ssaki nadal mutują.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Nie mam pojęcia ale jak dla mnie to naczelne wykształciły inteligencję bo mają rozbudowane dłonie które pozwalają używać narzędzi.
Odpowiedz

Ok ale owe naczelne były w linii po dinozaurach ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Kurna jak nie podręcznik , to chocia wiki postudiójcie.

Cytat:Pierwsze ssaki pojawiły się na Ziemi pod koniec triasu, czyli około 200 milionów lat temu. Wywodziły się z gadów ssakokształtnych z rzędu terapsydów (Therapsida), żyjących w permie i triasie.

Odpowiedz

I co w tym jest, czego nie pisałam, co gwizdze

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(12-11-2024, 1:48 )hogan napisał(a):  I co w tym jest, czego nie pisałam, co :gwizdze:
ssaki i dinozaury  wystartowały miejwięcej w tym samym czasie.

W tym samym czasie wyginęły duże dinozaury i część ssaków .

Nie wszystkie dinozaury wyginęły ,
tropody wyewoluowały w ptaki.

A ssaki , wiadomo w koty , żyrafy , ludzi i mase innych.

Cytat:. Zapis kopalny wskazuje, że w jurze ptaki wyewoluowały z dinozaurów zaliczanych do teropodów, wobec czego przez literaturę przedmiotu wydaną w XXI wieku uznawane są za grupę dinozaurów[1]. Przeżywając katastrofę sprzed 66 milionów lat, dzięki swym potomkom stały się kontynuatorami linii dinozaurów po czasy współczesne[2

Jedna i druga grupa miała tyle samo czasu na ewoluce i rozwuj mózgu.
Z ssaków najbystrzejszy jest człowiek.
Ale wedłg badań niektóre ptaki mają inteligencje zbliżoną do małpy. 

Mózg dinusiów ewoluował i wyewoluował w całkiem bystre ptaki.

Trosze mylące jest , że w wielu miejscach piszą ,że

'Dinozaury wyginęły '

One nie wyginęły.

Wyginęły tylko olbrzymy, WIELKIE  wyginęły.

W tych czasach był i ważki olbrzymie  ponad 50 cm ,
A teraz są ale mają 5 cm

Takie nie wyginęły  :)
[Obrazek: 480px-Daspletosaurus_torDB.jpg]

w takie cuś sie zmieniły

[Obrazek: 480px-Rahonavis_NT.jpg]

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Teropody

Odpowiedz

Piszemy więc o czym innym, bo moja teza opiera się na tym, że wszyscy mamy wspólnego przodka a nie tak jak w Twoim opisie, że
każdy gatunek miał swego przodka.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(12-11-2024, 18:50 )hogan napisał(a):  Piszemy więc o czym innym, bo moja teza opiera się na tym, że wszyscy mamy wspólnego przodka a nie tak jak w Twoim opisie, że
każdy gatunek miał swego przodka.
Na siłę próbujesz forsować własną teorię porównując wszystkie gatunki dinozaurów z jednym gatunkiem ludzkim, a to przecież błąd, bo nawet u ssaków mamy co najmniej jedną gałąź ewolucyjną, która nie bardzo ma szansę na wykształcenie inteligencji. Tą gałęzią są torbacze...
Dinozaurów, czyli dzisiejszych ptaków też nie można wszystkich wrzucać do jednego worka, bo są wśród nich tak bystre jak krukowate i tak głupie jak gołębie...
Nie jest też prawdą, że na Ziemi jedynie człowiek osiągnął inteligencję, bo było w historii więcej inteligentnych gatunków, które niekoniecznie były naszymi przodkami...
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości