Ocena wątku:
  • 15 głosów - średnia: 2.8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Polityka jest porypana

No tak, bo teraz zobaczcie taką rzecz.

Wiem, że nie ma dla mnie takiej partii, która odpowiadałaby pod każdym względem i takiej wybrać nie mogę, więc
wybieram tzw. mniejsze zło ale nie jestem z tego zadowolona.

Czego bym chciała i co w tej chwili mi nie pasuje.

- Popieram PO
- Popieram Tuska
- Popieram protesty rolników
- Popieram Unię
- Nie chcę Wąsika i Kamysza w polityce, nie tylko w Sejmie
- Nie chcę Dudy, bo stał za tymi dwoma powyżej, chociaż w drugiej kadencji dałam  Mu szansę, bo deczko się zmienił

To na dziś ale...

Chciałabym aby...

- Służba zdrowia była dla każdego dostępna na dziś a nie np. za kilka miesięcy i aby lekarze leczyli a nie lecieli w kulki
- O wiele bardziej surowych kar za znęcanie się nad zwierzętami
- Żadnych symboli religijnych w polityce, nie tylko w Sejmie
- Żadnych 500, 800, trzynastek, etc. Niech każdy sam zarobi na swoje utrzymanie.
- Niech odwalą się od ciąży i aborcji, niech kobieta lub para sama decyduje co chce zrobić.
- Unia nie wprowadzała debilnych nakazów i zakazów, czyli elektryki, fotowoltaiki, opał, piece, opłaty za szczepienia i kastrację zwierząt i
aby nie nazywała pomidora owocem!!!
Jest ego więcej odnośnie Unii ale Unię ogólnie popieram, bo żeby nie Unia, to nadal żylibyśmy jak Rumuni.
Nie wchodzę w szczegóły bo z dwa dni by mi zajęło abym miała wszystko opisać, nie doradzajcie też mi, jaką mam
wybrać partię, bo takiej nie ma. Chcę jedynie pokazać, jaka polityka jest porypana i tyle.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Nie rozumiem z tym pomidorem,
bo jeśli miałby być warzywem, to i warzywem musiałby być maliny, czy truskawki ;P

Rumunia jest członkiem UE od 2007 roku, więc chyba mamy dokładnie tak samo, jak oni ;P
Odpowiedz

No nie, zawsze pomidor był warzywem, nawet u Niemców, dopiero Unia do tego się doczepiła i po co, co im to przeszkadza!
Denerwuje mnie to, ot co fizja7 

I to nic, że Rumunia jest członkiem Unii ale ich warunki mieszkalne są tragiczne.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Temat warzywo czy owoc jest trochę skomplikowany...
Dynia to owoc czy warzywo? A arbuz i melon to owoc czy warzywo?
Unia swoje a nasze przyzwyczajenia swoje. Nikt nie zwraca na te unijne głupoty uwagi.
Wchodząc do sklepu czy marketu pomidory są na półce z warzywami a nie z owocami... A że UE uważa inaczej to nic nie zmienia do czasu gdy np. owoce uznają za towar luksusowy i wejdzie na nie podatek akcyzowy... Kto wie do czego rządzący się posuną w przyszłości...

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

https://www.przepisy.pl/blog/czy-pomidor...ak-warzywo

@karbon nikt nie zwraca uwagi, dopóki ślimak nie staje się rybą ;P
Odpowiedz

To ogórek też owoc i fasola, groch, bób, kukurydza, ciecierzyca, bakłażan, itd., bo wszystkie co wymieniłam, mają
nasiona i wysiewane są z nasion a z resztą, nawet sałata jest z nasion. Dla mnie to totalna bzdura a tym właśnie
Unia się kieruje.
I życzę smacznego deseru z tych warzyw z cukrem i bitą śmietaną, o!

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Nie no, sałata przestaje być jadalna, kiedy zaczyna jej rosnąć pęd kwiatowy, więc analogia jest w jej wypadku zupełnie nietrafna... Nawet nie wiem, czy takie nasiona nie są trujące...
Kukurydza też nie jest warzywem, bo to trawa, czyli zbożem jest ;P
Co do fasoli, to jest różnie, bo jedna z jej odmian (orzeszki ziemne), jest jednak traktowana jako owoce, a nie warzywa...
Odpowiedz

Orzeszki nie są ze strąka i rosną pod ziemią a nasiona sałaty są jadalne, skoro z nich się wysiewa.
Kukurydza, to nie trawa i jadalna część, to kolba, która składa się z samych nasion.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Orzeszki ziemne też więc warzywo, bo rosną identycznie jak ziemniaki ubawa2 

[Obrazek: orzeszki-ziemne-w-konewce-zestaw-do-uprawy.jpg]

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(10-02-2024, 22:50 )hogan napisał(a):  Kukurydza, to nie trawa i jadalna część, to kolba, która składa się z samych nasion.

Cytat:Kukurydza (Zea) – rodzaj roślin należący do rodziny wiechlinowatych.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kukurydza

Cytat:Wiechlinowate, trawy (Poaceae (R. Br.) Barnh., Gramineae Juss.[3]) – rodzina roślin należąca do rzędu wiechlinowców. Liczy ok. 11 tys. gatunków. Rośliny te stanowią główny komponent roślinności formacji trawiastych, łąk i pastwisk. Należą do niej również ważne rośliny uprawne, w tym zboża. W Polsce występuje ponad 150 gatunków traw.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wiechlinowate

Jest tak samo trawą, jak każde inne zboże...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości