Polityka jest porypana -
hogan - 09-02-2024
No tak, bo teraz zobaczcie taką rzecz.
Wiem, że nie ma dla mnie takiej partii, która odpowiadałaby pod każdym względem i takiej wybrać nie mogę, więc
wybieram tzw. mniejsze zło ale nie jestem z tego zadowolona.
Czego bym chciała i co w tej chwili mi nie pasuje.
- Popieram PO
- Popieram Tuska
- Popieram protesty rolników
- Popieram Unię
- Nie chcę Wąsika i Kamysza w polityce, nie tylko w Sejmie
- Nie chcę Dudy, bo stał za tymi dwoma powyżej, chociaż w drugiej kadencji dałam Mu szansę, bo deczko się zmienił
To na dziś ale...
Chciałabym aby...
- Służba zdrowia była dla każdego dostępna na dziś a nie np. za kilka miesięcy i aby lekarze leczyli a nie lecieli w kulki
- O wiele bardziej surowych kar za znęcanie się nad zwierzętami
- Żadnych symboli religijnych w polityce, nie tylko w Sejmie
- Żadnych 500, 800, trzynastek, etc. Niech każdy sam zarobi na swoje utrzymanie.
- Niech odwalą się od ciąży i aborcji, niech kobieta lub para sama decyduje co chce zrobić.
- Unia nie wprowadzała debilnych nakazów i zakazów, czyli elektryki, fotowoltaiki, opał, piece, opłaty za szczepienia i kastrację zwierząt i
aby nie nazywała pomidora owocem!!!
Jest ego więcej odnośnie Unii ale Unię ogólnie popieram, bo żeby nie Unia, to nadal żylibyśmy jak Rumuni.
Nie wchodzę w szczegóły bo z dwa dni by mi zajęło abym miała wszystko opisać, nie doradzajcie też mi, jaką mam
wybrać partię, bo takiej nie ma. Chcę jedynie pokazać, jaka polityka jest porypana i tyle.
RE: Polityka jest porypana -
Traf - 10-02-2024
Nie rozumiem z tym pomidorem,
bo jeśli miałby być warzywem, to i warzywem musiałby być maliny, czy truskawki
Rumunia jest członkiem UE od 2007 roku, więc chyba mamy dokładnie tak samo, jak oni
hogan - 10-02-2024
No nie, zawsze pomidor był warzywem, nawet u Niemców, dopiero Unia do tego się doczepiła i po co, co im to przeszkadza!
Denerwuje mnie to, ot co
I to nic, że Rumunia jest członkiem Unii ale ich warunki mieszkalne są tragiczne.
karbon - 10-02-2024
Temat warzywo czy owoc jest trochę skomplikowany...
Dynia to owoc czy warzywo? A arbuz i melon to owoc czy warzywo?
Unia swoje a nasze przyzwyczajenia swoje. Nikt nie zwraca na te unijne głupoty uwagi.
Wchodząc do sklepu czy marketu pomidory są na półce z warzywami a nie z owocami... A że UE uważa inaczej to nic nie zmienia do czasu gdy np. owoce uznają za towar luksusowy i wejdzie na nie podatek akcyzowy... Kto wie do czego rządzący się posuną w przyszłości...
Traf - 10-02-2024
https://www.przepisy.pl/blog/czy-pomidor-to-owoc-a-moze-jednak-warzywo
@
karbon nikt nie zwraca uwagi, dopóki ślimak nie staje się rybą
hogan - 10-02-2024
To ogórek też owoc i fasola, groch, bób, kukurydza, ciecierzyca, bakłażan, itd., bo wszystkie co wymieniłam, mają
nasiona i wysiewane są z nasion a z resztą, nawet sałata jest z nasion. Dla mnie to totalna bzdura a tym właśnie
Unia się kieruje.
I życzę smacznego deseru z tych warzyw z cukrem i bitą śmietaną, o!
Traf - 10-02-2024
Nie no, sałata przestaje być jadalna, kiedy zaczyna jej rosnąć pęd kwiatowy, więc analogia jest w jej wypadku zupełnie nietrafna... Nawet nie wiem, czy takie nasiona nie są trujące...
Kukurydza też nie jest warzywem, bo to trawa, czyli zbożem jest
Co do fasoli, to jest różnie, bo jedna z jej odmian (orzeszki ziemne), jest jednak traktowana jako owoce, a nie warzywa...
hogan - 10-02-2024
Orzeszki nie są ze strąka i rosną pod ziemią a nasiona sałaty są jadalne, skoro z nich się wysiewa.
Kukurydza, to nie trawa i jadalna część, to kolba, która składa się z samych nasion.
hogan - 10-02-2024
Orzeszki ziemne też więc warzywo, bo rosną identycznie jak ziemniaki
Traf - 11-02-2024
(10-02-2024, 22:50 )hogan napisał(a): Kukurydza, to nie trawa i jadalna część, to kolba, która składa się z samych nasion.
Cytat:Kukurydza (Zea) – rodzaj roślin należący do rodziny wiechlinowatych.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kukurydza
Cytat:Wiechlinowate, trawy (Poaceae (R. Br.) Barnh., Gramineae Juss.[3]) – rodzina roślin należąca do rzędu wiechlinowców. Liczy ok. 11 tys. gatunków. Rośliny te stanowią główny komponent roślinności formacji trawiastych, łąk i pastwisk. Należą do niej również ważne rośliny uprawne, w tym zboża. W Polsce występuje ponad 150 gatunków traw.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wiechlinowate
Jest tak samo trawą, jak każde inne zboże...