Ocena wątku:
  • 42 głosów - średnia: 2.88
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Historia człowieka

(13-10-2023, 23:18 )hogan napisał(a):  Jak dla mnie, to nic nowego, bo od zawsze uważam, e wszystkie gatunki i rasy się krzyżują.

Uii, już nie da się oglądać na YT bez reklam. Albo reklamy albo trzeba płacić. Tylko stare konta mogą bezpłatnie jeszcze korzystać.
Jakoś w tym tygodniu to wprowadzili.
Ok, ale po reklamie u mnie staneło i nic, zobacze potem na kompie.

Jakiś czas temu czytałem , że homo z afryki był czarny. A białą skórę, bląd i niebieskie oczy mamy
po Neandertalczykach. To nas jakby odróżnia.
To może powiniśmy się uważać bardzej za Neandertalczyków, może i mózgu po nich nam przybyło.

Troche mało się o tym pisze , ale to pewnie, bo odróżnianie jest niemiłe i niemodne.
Zalatuje rasizmem i white power ubawa

A mamy i pewne cechy psychiczne, umysłowe, których brak murzynom.
Skądś się to bierze.

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

Biali ludzie postrzegają ciemnoskórych w niższych kategoriach a to jest po prostu niewiedza białych.
Oni mają takie same mózgi i mogą być równi nam, problem tkwi w skrajnej biedzie i braku edukacji z tego powodu.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Taką ciekawostkę dzisiaj znalazłem:

https://geekweek.interia.pl/historia/new...Id,7085038

To raczej oznacza, że jednak niewiele jest w nas z neandertalczyków...
Odpowiedz

Takie rzeczy mnie nie interesują ale nie mam nic przeciwko aby dodać, bo może kogoś jednak to interesuje.
Jak w Gdyni miałam włamanie, to skradziono też jeden z tych lapków, na którym pisałam książki. Jedna
z nich była o obalaniu mitów co do wszelkich wykopalisk związanych z historią pradawnego człowieka.
A teraz już mi się nie chce od nowa pisać. Dążę do tego, że to są spekulacje dla kasy.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

No cóż, ja tam nie wiem, ale badania genetyczne są jak dla mnie najbardziej wiarygodnym źródłem danych do opracowywania jakiś wniosków na temat ewolucji i dziedziczenia...
Odpowiedz

(14-10-2023, 13:37 )Traf napisał(a):  No cóż, ja tam nie wiem, ale badania genetyczne są jak dla mnie najbardziej wiarygodnym źródłem danych do opracowywania jakiś wniosków na temat ewolucji i dziedziczenia...
Niby powinny , bo niby ścisłe, ale to jeszcze nauka w powijakach.
A naukowcy mają tendencję do wyciwgania za daleko idących wniosków.
Coś odkryją i już wszystko wiedzą o caaaałym świecie.

Stare dna jest z wykopków . A wykopki to odrobine , 'jak pijak szukał 2zł pod latarnią,bo tam jaśniej.

Wykopują gdzie sucho, gdzie da sie dojechać, gdzie nie zalała woda, gdzie nie strzelają akurat.
Na antarktydzie nie , na grenlandi po brzegu, na pónocy niewiele.
Tam gdzie miasta , wykopy pod autostrady, domy . Jak zerknwć na mape to europa , koło izraela a reszta  punktowo.

Więcej jest nieodkryte , niz odkryte.

Odpowiedz

(14-10-2023, 12:55 )Traf napisał(a):  To raczej oznacza, że jednak niewiele jest w nas z neandertalczyków...
Mój znajomy jest chodzącym dowodem na zaprzeczenie tej teorii
Odpowiedz

(14-10-2023, 22:00 )Maksiu napisał(a):  
(14-10-2023, 12:55 )Traf napisał(a):  To raczej oznacza, że jednak niewiele jest w nas z neandertalczyków...
Mój znajomy jest chodzącym dowodem na zaprzeczenie tej teorii
ubawa  Trzeba pamiętać że 99% dna człowieka i szympansa jest identyczne.
Raczej podobnie bedzie z neandertalczykiem.

Jeśli więc w tym 1%  niemałpiego genomu jest 0,cośtam  neandertalskiego w nas,
To, to jest bardzo dużo.
Te liczby są zwodnicze .  X genów moze mieć niewielkie realne znaczenie.
A kawałeczek jednego ogromne. 
Po neandertalach jesteśmy  biali , mamy proste jaśniejsze włosy i oczy,
to medialne, widoczne , ale czy takie ważne?

A wystarczy , że gdzieś zamieni się miejscami 2 cząsteczki np  adenina z cytozyną i już mózg może pracować troche odmiennie.
I raczej się tego nigdy nie dowiemy.

Odpowiedz

(15-10-2023, 10:14 )uii napisał(a):  Po neandertalach jesteśmy biali , mamy proste jaśniejsze włosy i oczy,
Polemizowałbym z tym kolorem oczu, czy włosów, bo widziałem niebieskookie koty, czy psy, a jednak łączy nas z nimi bardzo, ale to bardzo dalekie pokrewieństwo, więc myślę, że raczej wspólny przodek nas i neandertalczyków prędzej mógł mieć oczy i takie i takie, co spowodowało, że po osiedleniu się w zimnych rejonach globu ten czynnik ujawnił się zarówno u neandertalczyków, jak i u ludzi... Mogła też wystąpić ewolucja równoległa...
Odpowiedz

(17-10-2023, 13:30 )Traf napisał(a):  
(15-10-2023, 10:14 )uii napisał(a):  Po neandertalach jesteśmy  biali , mamy proste jaśniejsze włosy i oczy,
Polemizowałbym z tym kolorem oczu, czy włosów, bo widziałem niebieskookie koty, czy psy, a jednak łączy nas z nimi bardzo, ale to bardzo dalekie pokrewieństwo, więc myślę, że raczej wspólny przodek nas i neandertalczyków prędzej mógł mieć oczy i takie i takie, co spowodowało, że po osiedleniu się w zimnych rejonach globu ten czynnik ujawnił się zarówno u neandertalczyków, jak i u ludzi... Mogła też wystąpić ewolucja równoległa...
Nie pamiętam juz ale to o oczach i białości , to nie domniemanie.
To nasze neandertalskie geny .
Artykuł był dosc poawazny chyba W "Świat Nauki" polska edycja "Scientific American",

Dla ścisłości , oczy i skóra, nie pomne czy było o bląd czuprynie, moze sam se dośpiewałem ubawa

Odemnie dodam, że neandertale przebywali bardzo długo na pónocy gdzie zimno.
Lodowiec powodował takie zawirowanie klimatu , ze zaraz jak sie kojczył, była strefa bardzo sprzyjająca wegetacji.
była masa zwierzyny mamutów i innych. I tej strefy trzymali się neandertalczycy.
Mieli czas wyewoluować na  biało.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości