Ocena wątku:
  • 42 głosów - średnia: 2.88
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Historia człowieka

Historia człowieka i post Trafa i Dezyderiusza abyśmy mogli kontynuować dyskusję.

Traf:
Cytat:Chciałbym też podyskutować o ewolucji biologicznej, dowiedzieć się czegoś jeszcze o naszym pochodzeniu, o tym jakie czynniki zdecydowały, że z inteligentnych człekokształtnych przetrwali jedynie ludzie...

Dezyderiusz:
Cytat:@Traf
Tak do końca to co ja pisze nie należy brać za bardzo poważnie..
Bo wiesz tak w telewizorze patrzę na polityków i oni nie są inteligentni wybitnie.
A dlaczego Homo Sapiens..Może tak miało być.Tak zostaliśmy stworzeni lub zmodyfikowani genetycznie..
Wersja na dziś to staliśmy się tacy gdy zeszliśmy z drzew i w przeciwieństwie do innych Naczelnych nauczyliśmy się biegać na długie dystanse w upale oraz organizm zmienił swe chłodzenie tzn.pociliśmy się już całym ciałem.Tej umiejętności inne gatunki podobno nie posiadły.A dalej jakoś się złożyło przypadkowo,że przetrwaliśmy choć też jesteśmy pokrzyżowani z Australopitekami trochę:-Oni byli silniejsi fizycznie od Sapiensów ale mniej przystosowani do panujących w Afryce warunków pogodowych.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Nie mam nic do powiedzenia w tym temacie ale skoro Hogan zaprasza do tematu to się melduje.
Odpowiedz

Trochę już mnie poznaliście i wiecie, że w różnych tematach mam własne zdanie i własne teorie. Być może błędne aczkolwiek
jak dla mnie, bardziej "przyziemne", niż niejedna teoria naukowa. Zwłaszcza jeśli chodzi o tematy związane z Ziemią, Kosmosem
czy pochodzeniem człowieka.

Jedna rzecz jest pewna. Wszystkie gatunki żyjące na Ziemi, porozumiewają się z sobą. Człowiek porozumiewa się metodą
pisma i słowa. Ptaki, dźwiękiem i zachowaniem, inne zwierzęta to samo.
My ludzie, mówimy, że jesteśmy jedynym gatunkiem inteligentnym.
Tylko skąd możemy wiedzieć, czy zwierzęta nie mówią o sobie tego samego?
No tak, człowiek tworzy maszyny, automaty, samoloty, samochody i inne w zasadzie przydatne przedmioty.
Taki ptaszek, może mówi, że jesteśmy głupi, bo po co nam samochód, jak zdrowiej jest chodzić. Po co nam samolot, skoro
ptaki fruwają. Pies powie, po co dom, skoro w przyrodzie jest o wiele lepiej.
Zauważcie, że zwierzęta bardzo szybko rozumieją naszą mowę, nasze gesty a nawet mowy nie muszą rozumieć, bo po
mimice twarzy rozpoznają czego chcemy. My, ludzie, nie potrafimy na tyle zrozumieć psa, co on nas. My nie potrafimy
przewidzieć pogody, jak to potrafią ptaki. Podaję przykłady bardziej przyziemne, bo jakbyśmy sięgnęli dalej, to w ogóle
nawet nie powinniśmy mówić, że jesteśmy inteligentni.
To, że inne żyjące gatunki na Ziemi, nie mówią w naszym języku, wcale nie oznacza, że nie są inteligentne a wręcz są
bardziej inteligentne od nas. To tak w ogromnym skrócie na wstępie o tym, że chyba siebie zbyt wysoko oceniamy, zupełnie
nie znając intencji innych gatunków.

Wspomnę o tym ludzkim bieganiu... zanim zaczęliśmy biegać... nie! Wróć! Jak już biegaliśmy, to ponoć byliśmy bardzo
owłosieni i z racji tego biegania, stopniowo traciliśmy owłosienie. Ja w to nie wierzę, nie sądzę że tak było.
Moim zdaniem, nauka na siłę próbuje połączyć dawną i obecną ludzkość. Cały czas uzupełniając dane nowymi
szczątkami. Jak uczyłam się w szkole, to istniał wtedy tylko człowiek i homo sapiens a dziś? Tych gatunków są tysiące.
A więc moje zdanie jest takie, że każdy pra- gatunek rozwijał się samoczynnie w danym terenie, w danym klimacie i czasie.
Oczywiście, mogły nastąpić mieszane geny, z których powstawały kolejne gatunki.
Film SOS dla Ziemi oglądaliście? Ja oglądałam bodajże trzy razy. Tam jest przedstawiona dość ciekawa wersja jak w ogóle
powstał człowiek. Związane jest to z wielkim wybuchem ale cały cykl, jest imponujący i dający do myślenia.
A co jeśli jednak pochodzimy od przodków z innej Planety? Albo od naszych przodków, którzy miliony lat temu opuścili
Ziemię i powrócili aby ponownie odnowioną Ziemię zaludnić? I może to są właśnie Anunaki albo może też Anunaki zerżnęli
tę wiedzę od wcześniejszych pokoleń, tak jak to zrobił kościół?

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Kosmici o których mówicie to upadli aniołowie.
Zapładniali nasze ludzkie kobiety i tworzyły się różne hybrydy.
Odpowiedz

(14-05-2023, 23:57 )ngruby napisał(a):  Kosmici o których mówicie to upadli aniołowie.
Zapładniali nasze ludzkie kobiety i tworzyły się różne hybrydy.
Jesteś w dziale historycznym, więc proszę, skupmy się tu na nauce i wykopaliskach, archeologii, itd. a nie na tym, co w jakiejś powieści napisano.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Sama piszesz o kosmitach.
Odpowiedz

O kosmitach a nie o powieściach napisanych i wymyślonych przez ludzi.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Już sam rozwój embrionalny człowieka, który wykazuje tak wielkie podobieństwo do rozwoju innych ssaków, jest dowodem na to, że nikt nie ingerował, ani nie dał nam jakiegoś obcego DNA, które poprawiło nasze myślenie, czy ogólnie nasz rozwój.
Inna rzecz też jest pewna- na jakimś etapie ewolucji do przeżycia stało się niezbędne posiadanie dużych zdolności adaptacyjnych i wykorzystania zmieniających się warunków klimatycznych na własne potrzeby. Myślenie zaś powodowało wzrost mózgu i to nie tylko u jednego gatunku, bo wiemy, że kilka rodzajów naczelnych doszło do etapu zaawansowanego myślenia. Jedyne czego nie wiemy, to odpowiedź na pytanie, czy inne podgatunki homo same wymarły, czy też pomógł im w tym homo sapiens... Co stało się z Denisowianami, czy Neandertalczykami?

Odpowiedz

Ja mam na to odpowiedź. Własną rzecz jasna ubawa2

Nikt nie wyginął, tylko wymieszał się z innymi gatunkami lub wyginął, bo był słabszy. Zwróć uwagę na coś istotnego
a o czym nikt nie mówi(ja się z tym nie spotkałam). Gdzie jest cały ród faraonów? Dlaczego nie ma żadnych ich potomków?
Wyginęli? A przecież to działo się stosunkowo niedawno.
Neandertalczyk, to była inna cywilizacja, która zniknęła z kart, tak jak znika każda kolejna. Za kilka tysięcy lat, my też
nie będziemy istnieli.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Nie rozumiem tego o faraonach, bo oni byli z różnych dynastii, więc nie tyle wygineli faraonowie ile wyginęły ich kolejne dynastie, tak samo jak u nas wyginęła dynastia Piastów, czy Jagiellownów...

Co do tego, gdzie teraz żyją ludzie z tamtymi faraonami spokrewnieni, to okazuje się, że w Europie oczko

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka...ersji.read
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości