Liczba postów: 4,077
Liczba wątków: 211
Reputacja:
154
Jak w powyższym temacie.
Czy istnieją techniki by uczyć się bez problemu ?
A może wszystko kuć na pamięć ?
Czy używanie map myśli i mnemotechnik jest naprawdę efektywne ?
A może istnieją inne metody ?
Zapraszam do dyskusji.
"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Liczba postów: 64,553
Liczba wątków: 3,242
Reputacja:
753
Niczego nie powinno robić się z nadmiarem a więc gdy ktoś chce się uczyć na zasadzie jak w szkole, to żeby
nie było to więcej niż 7- 8 godzin dziennie a jeśli tylko hobbistycznie, to wystarczą 2- 3 godziny dziennie.
Najlepiej nauka się przyswaja wieczorem lub z samego rana.
Natomiast języki obce, to 3 wyrazy dziennie zapamiętać wieczorem, zapisać je na kartce i rano jeszcze raz
przeczytać te 3 wyrazy i gwarancją jest, że się zapamięta.
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Liczba postów: 1,418
Liczba wątków: 50
Reputacja:
269
Przed zaśnięciem trzeba pod poduszkę książkę położyć.Rano po przebudzeniu wszystko się już wie.
Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Liczba postów: 5,359
Liczba wątków: 46
Reputacja:
239
Zodiak: strzelec
Dezyderiusz, a wiesz, że ja tak robiłam? I tak rano była panika bo nic nie umiem

Najczęściej wiersze na pamięć. Nienawidziłam grrrr! Moja zmora szkolna, do dzisiaj na samą myśl mam złe wspomnienia.
"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... " <th_to_clue>
Liczba postów: 64,553
Liczba wątków: 3,242
Reputacja:
753
Zawsze wszystkie wiersze miałam wykute na blachę ale pod tablicą robiłam za niemy posąg. Do dziś trema tak
mnie zżera przed każdym egzaminem.
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Liczba postów: 1,418
Liczba wątków: 50
Reputacja:
269
(25-08-2020, 21:36 )ewus napisał(a): Dezyderiusz, a wiesz, że ja tak robiłam? I tak rano była panika bo nic nie umiem
Najczęściej wiersze na pamięć. Nienawidziłam grrrr! Moja zmora szkolna, do dzisiaj na samą myśl mam złe wspomnienia.
Tak.Wiersze na pamięć to jedno wielkie zuo ;-)
Do dziś nie mogę też otrząsnąć się z tego..!
Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Liczba postów: 4,077
Liczba wątków: 211
Reputacja:
154
(26-08-2020, 12:02 )Dezyderiusz napisał(a): (25-08-2020, 21:36 )ewus napisał(a): Dezyderiusz, a wiesz, że ja tak robiłam? I tak rano była panika bo nic nie umiem
Tak.Wiersze na pamięć to jedno wielkie zuo ;-)
Do dziś nie mogę też otrząsnąć się z tego..!
Było minęło ważne jest to co jest teraz. :wink:
"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Liczba postów: 12,805
Liczba wątków: 690
Reputacja:
592
Każdy powinien robić własną metodę.
Ja miałem taką, że z podręczników robiłem własne notatki, pisałem wszystko własnymiu słowami, ważniejsze rzeczy np. pisałem dużymi literami. I z takiego czegoś się uczyłem.