Kordialne
Jak efektywnie się uczyć - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Anomalia/ logika/ fama (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=183)
+--- Wątek: Jak efektywnie się uczyć (/showthread.php?tid=5893)

Strony: 1 2 3

Jak efektywnie się uczyć - satox - 25-08-2020

Jak  w powyższym temacie.

Czy istnieją  techniki by uczyć  się   bez problemu ?

A  może  wszystko kuć  na pamięć ?

Czy używanie map myśli  i mnemotechnik  jest naprawdę  efektywne ?

A  może  istnieją   inne metody ?

Zapraszam do dyskusji.

RE: Jak efektywnie się uczyć - hogan - 25-08-2020

Niczego nie powinno robić się z nadmiarem a więc gdy ktoś chce się uczyć na zasadzie jak w szkole, to żeby
nie było to więcej niż 7- 8 godzin dziennie a jeśli tylko hobbistycznie, to wystarczą 2- 3 godziny dziennie.
Najlepiej nauka się przyswaja wieczorem lub z samego rana.
Natomiast języki obce, to 3 wyrazy dziennie zapamiętać wieczorem, zapisać je na kartce i rano jeszcze raz
przeczytać te 3 wyrazy i gwarancją jest, że się zapamięta.

RE: Jak efektywnie się uczyć - Dezyderiusz - 25-08-2020

Przed zaśnięciem trzeba pod poduszkę książkę położyć.Rano po przebudzeniu wszystko się już wie.

Albo jak Kiepski chodzić z książką na głowie ubawa2

W młodości mój dziadek, swojej córce(mojej mamie) kazał książkę nosić na głowie aby miała zgrabną postawę.
Potem tym samym terroryzował mnie i siostrę. ubawa2
A żadna wiedza nie przybyła od tego cwaniak

RE: Jak efektywnie się uczyć - ewus - 25-08-2020

Dezyderiusz, a wiesz, że ja tak robiłam? I tak rano była panika bo nic nie umiem ubawa2 Najczęściej wiersze na pamięć. Nienawidziłam grrrr! Moja zmora szkolna, do dzisiaj na samą myśl mam złe wspomnienia.

Zawsze wszystkie wiersze miałam wykute na blachę ale pod tablicą robiłam za niemy posąg. Do dziś trema tak
mnie zżera przed każdym egzaminem.

RE: Jak efektywnie się uczyć - Dezyderiusz - 26-08-2020

(25-08-2020, 21:36 )ewus napisał(a):  Dezyderiusz, a wiesz, że ja tak robiłam? I tak rano była panika bo nic nie umiem ubawa2 Najczęściej wiersze na pamięć. Nienawidziłam grrrr! Moja zmora szkolna, do dzisiaj na samą myśl mam złe wspomnienia.
Tak.Wiersze na pamięć to jedno wielkie zuo ;-)
Do dziś nie mogę też otrząsnąć się z tego..!

RE: Jak efektywnie się uczyć - satox - 26-08-2020

(26-08-2020, 12:02 )Dezyderiusz napisał(a):  
(25-08-2020, 21:36 )ewus napisał(a):  Dezyderiusz, a wiesz, że ja tak robiłam? I tak rano była panika bo nic nie umiem ubawa2 Najczęściej wiersze na pamięć. Nienawidziłam grrrr! Moja zmora szkolna, do dzisiaj na samą myśl mam złe wspomnienia.
Tak.Wiersze na pamięć to jedno wielkie zuo ;-)
Do dziś nie mogę też otrząsnąć się z tego..!

Było  minęło  ważne  jest to co jest  teraz. :wink:

RE: Jak efektywnie się uczyć - bonaparte - 26-08-2020

Każdy powinien robić własną metodę.
Ja miałem taką, że z podręczników robiłem własne notatki, pisałem wszystko własnymiu słowami, ważniejsze rzeczy np. pisałem dużymi literami. I z takiego czegoś się uczyłem.

RE: Jak efektywnie się uczyć - Fedorowicz - 09-06-2022

(25-08-2020, 11:47 )jeruka9 napisał(a):  Jak  w powyższym temacie.
Czy istnieją  techniki by uczyć  się   bez problemu ?
A  może  wszystko kuć  na pamięć ?
Czy używanie map myśli  i mnemotechnik  jest naprawdę  efektywne ?
A  może  istnieją   inne metody ?

Zapraszam do dyskusji.
Przyjacielu nieuczony. "Kuje" się młotem. Edukacja komunistyczna była i jest mało wartościowa. Bierze się to z tego, że wykształcone osoby, przedwojenni wykładowcy dawno już odeszli, ich miejsce zajęli tzw. nauczyciele z "awansu społecznego". Doszło do obniżenia poziomu nauczania, fałszowania historii i wprowadzenia komunistycznej propagandy do szkół. W szkołach komunistycznych w jednej klasie zasiadało kilkudziesięciu uczniów, nie było sposobu aby nauczyciel choćby chciał czegoś pożytecznego nauczyć dotarł podczas lekcji do każdego ucznia. Logika oraz prawo zostały wykreślone z programu szkół powszechnych. Były i są wykładane jedynie na studiach filozoficznych i seminariach oraz studiach prawniczych. Głupimi lewactwo łatwo rządzi. Można im wmówić, co się tylko podoba elitom globalistycznym.