Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 18 głosów - średnia: 2.94
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Turystyka piesza

Lubię łazić i obserwować ale od czasu boreliozy do lasu niechętnie wchodzę. Tam samo piękno ale nie chcę już. Miasta też są ciekawe do obserwacji. Lubię oglądać miejscowości jak życie się zmienia w ciągu doby.
Zawsze jak gdzieś wyjeżdżam w obce miejsce to przyglądam się jak "przebiega dzień". W czerwcu będę obserwował codzienne życie w greckiej Chianoti.
Chodząc na grzyby w pobliskiej Puszczy Kampinowskiej tej za każdym razem widziałem piękne obrazki. Las jest piękny.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Jak przyjdzie wiosna to oczywiście uskutecznie trochę sprawniejsze niż piesze wędrówki.
Do plecaka dźwiganego na własnych ramionach dźwiganego przez cały dzień da się załadować tylko dwadzieścia kilogramów.
Więcej to już będzie dyskomfort.
Jeżeli ktoś chciałby się podzielić na forum o tym co jest w pieszych wędrówkach naprawdę potrzebne to fajnie będzie.
Jako stary oberzyswiat mogę wrzucić listę rzeczy potrzebnych,ale wolałbym usł...znaczy poczytać co Forumowiczom się przydaje.
Może jako niefenomen się czegoś nauczę ubawa

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

(17-03-2018, 11:14 )ro_bot napisał(a):  Jak przyjdzie wiosna to oczywiście uskutecznie trochę sprawniejsze niż piesze wędrówki.
Do plecaka dźwiganego na własnych ramionach dźwiganego przez cały dzień da się załadować tylko dwadzieścia kilogramów.
Więcej to już będzie dyskomfort.
Jeżeli ktoś chciałby się podzielić na forum o tym co jest w pieszych wędrówkach naprawdę potrzebne to fajnie będzie.
Jako stary oberzyswiat mogę wrzucić listę rzeczy potrzebnych,ale wolałbym usł...znaczy poczytać co  Forumowiczom się przydaje.
Może jako niefenomen się czegoś nauczę ubawa

Picie. Zawsze biorę wodę niegazowaną.
Tak mnie się przypomniało, że zapomniałam raz do lasu wziąć. Był dość ciepły jesienny dzień, a drzewa amortyzują wiatr.
I buty. Jedzenie to nie wiem, może jakaś kanapka, baton energetyczny. Ubranie wygodne,
bo w szpilkach i w sukience to trudno iść.
Odpowiedz

Przeważnie staram się nie zapominać o kuchence benzynowej.
Po przegotowaniu nawet woda z kałuży nie zaszkodzi.
No chyba że ktoś z brzozy potrafi wodę pozyskać.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

(17-03-2018, 11:35 )ro_bot napisał(a):  No chyba że ktoś z brzozy potrafi wodę pozyskać.

Bercik umiał  :zdziwienieke:
Odpowiedz

Nie słuchajcie Bonapartego,bo na manowce wyprowadzi.
Dorosłemu tylko jadno na mysli ubawa
Llepiej spójżcie co o tym małoetnia dzieciarnia prawi.

Odpowiedz

A sorry za ten wtręt o Berciku, ale odrazu mi się skojarzyło ubawa
A co do niezbędnych rzeczy, to według mnie przydaje się kompas.
Odpowiedz

Jak kompas się zepsuje czy zgubi to wystarczy za dnia spojrzeć na pierwszą lepszą roślinę czy na zegarek i Słońee a nocą na niebo.

Odpowiedz

W dzień wystarczy sam zegarek wskazówkowy. Należy małą wskazówkę ustawić w kierunku słońca i wtedy linia przeprowadzona p0łowękąta pomiędzy małą i duża wskazówką wksaże południe.ubawa

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

(16-03-2018, 11:34 )ro_bot napisał(a):  [Obrazek: DSC_2250.jpg]
Jakbym widziała teren za stodołą u babci. Za wzniesieniem pastwiska, dalej rzeka, potem pastwiska, las...

Lubię wycieczki piesze, jeśli jest gdzie.
Problem mam z wyborem na czym się skupić. Lubię podziwiać widoki duże, ale i te małe też.
Co ważne w trasie? Zależy od trasy.
Boldusia wspomniała o butach. To jeden z ważniejszych elementów. Picie, koniecznie. Latarka, jakieś ostre narzędzie, coś na ząb.

Dawno temu na dość łatwym szlaku... pod warunkiem, że trzy dni wcześniej nie lało jak z cebra. :lol:
[Obrazek: 51781598430379540361.jpg]

"To, co dajesz, Momo, pozostaje twoje na zawsze; 
to, co zachowujesz, jest na zawsze stracone!"

Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości