Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 21 głosów - średnia: 2.86
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ranking dobrobytu na świecie

(18-12-2016, 14:03 )przelotnyptak napisał(a):  O ile dobrze podejrzewam Amanda mieszka w Niemczech  od dobrych paru lat, w miastach dużych i małych, w zachodniej i wschodniej części kraju. Więc możesz sobie nie wierzyć.
A ja mogę nie wierzyć w to co Ty piszesz.

Amadea mieszka w Polsce, ja mieszkałam pół życia w Niemczech i jeszcze jak wspominałam, jestem z Niemcami powiązana i nie
 musisz mi wierzyć, takie są jednak fakty.

Proponuję zamieszkać i zobaczyć, czy bez 1000 euro, uda się komuś przeżyć... no może uda się ale jak
ostatni dziad.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Aż przewertowałam wszystkie ogłoszenia w necie, na jakie natrafiłam i najtańsze mieszkanie, jakie znalazłam na wynajem, to
koszt miesięczny 260 euro ale oprócz tego, 370 euro zaliczka i dodatkowe opłaty za ogrzewanie i prąd(Prąd: w/g stawek operatora
0, 26 euro za 2 kWh, ogrzewanie w/g stawek 8, 7 euro za jednsostkę)
Jak ktoś znajdzie tańsze, to będzie chyba cud. Także więc proszę i to bardzo proszę,  nie pisać, że można za 200 euro bez
dodatkowych opłat, wynająć mieszkanie w Niemczech.

To co znalazłam, znajduje się tutaj:

http://www.mojeniemcy.de/mieszkanie-wynajme_-r739915

A tak to, nawet zwykła kawalerka, to wynajem w granicach 600- 700 euro ze wszystkim:
http://www.poloniusz.pl/o1-267fkl/

Czyli stawki takie, jak wcześniej podałam. Ktoś jeszcze ma wątpliwości albo mi nie wierzy?
To niech znajdzie tańsze i mi pokaże!

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Krótko Hogan, bo, jak mówiłam - nie chcę słuchać pod moim adresem następnej arogancji w postaci słowa KŁAMSTWO.
Może być tak, jak napisałam wcześniej :
Ty mieszkałaś pół życia w Niemczech i ja pół życia w Niemczech - nie wiem, gdzie Ty - ja na Zachodzie, w stolicy jednego z landów. W tej chwili bardzo wielu moich znajomych mieszka w dużych i małych miastach w Niemczech, mieszka tam i mój syn - też w stolicy jednego z landów.
Wiem, ile ja płaciłam i wiem też, ile w tej chwili oni płacą i za co. Nie szukam artykułów, zestawień, opisów, jak Ty.
Nie będę też tu wklejała umów o mieszkanie, o to, co płaci lokator, a co właściciel, umów o pracę, dodatków do płac i wszystkiego innego, tylko dlatego, że chcę coś udowadniać Tobie, czy innym.
Dyskusja sie zamyka na fakcie, że Twoja prawda jest inna, moja inna.
Odpowiedz

Ile płaciłaś... a ile lat temu to było?
Nigdy też nie napisałam, że coś jest kłamstwem, co najwyżej bzdurą ale w zasadzie, powtarzając po Tobie owe określenie.
I wiedziałam, że nie wskażesz mi tak taniego mieszkania na wynajem, bo Amadeo, takich nie ma.
Z 10 a nawet może z 5 lat temu, były takie ceny ale nie obecnie. Syn też wynajmuje gdzie? Pokój w akademiku albo
z innymi lokatorami na spółkę? Wtedy owszem, ceny mogą być niższe ale nie dla przeciętnego obywatela co już
skończył naukę, pracuje i musi wynająć mieszkanie.
Mieszkałam na Bawarii ale ceny znam z całych Niemiec, bo się tym na bieżąco interesowałam ze względu na wynajem
swego mieszkania. Musiałam wiedzieć jakie są ceny aby lokatorzy w bambuko mnie nie robili.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Co jest istotne, to fakt, że polski poziom biedy nie jest tak katastrofalny jak to się prymitywnie przedstawia, a nasz dystans od np. Niemców tak wielki jak sie potocznie wydaje.
Odpowiedz

Trafiłeś w samo sedno, tego, o czym cały czas piszę. O to właśnie w tym chodzi, że Polacy przedstawiają Polskę
w chyba najgorszym świetle, jakie jest możliwe a to nie jest prawdą, że mamy aż tak strasznie źle, że tylko
usiąść i płakać. Da się żyć, bywało gorzej ale teraz, da się żyć.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Błędne uogólnienie.  Część Polaków tak przedstawia, nie wszyscy.
Najbardziej wszelcy lewicowcy od marksistów z Razem-czyli-osobno, po faszystów z pisu.
Podobnie jest na całym świecie, to jedna z podstawowych metod populistów.

Ważniejsze jest co innego: to, że przeciętny człowiek tak łatwo to kupuje, wynika z powszechnego braku wiedzy ekonomicznej i zdolności analizy informacji oraz braku zaufania do tego, co mówią "elity". To tez zjawisko powszechne  w świecie.
Na to nie można się obrażać, trzeba mieć tego świadomość.

No i pytanie, jak można to zmieniać?  Wydawałoby się, że może pomóc Internet. A jest odwrotnie, on sprzyja rozpowszechnianiu bzdur.
Odpowiedz

Wracając do tematu, uważam, że najlepiej wiedzie się małym krajom, niezależnym od nikogo.
Wskazują na to, nawet statystyki i dlatego, było moim marzeniem zamieszkać gdzieś w Skandynawii.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Dziś w świecie nie ma krajów "niezależnych od nikogo". Za cenę "strat" na niezależność mogłyby sobie pozwolić USA lub Chiny  i nikt więcej.
Ale faktycznie kraje skandynawskie są fajne i przyjazne. Także dlatego, że działają tam zasady, a nie dyktat. Warto jednak dostrzegać także i ich słabości.
Odpowiedz

Jak wszędzie, zawsze znajdzie się coś, co będzie się podobało lub niepodobało.
Na przykład w Norwegii, nie podoba mi się wtrącanie się opieki społecznej do życia rodzinnego.
Za mocne są ich interwencje, często komuś dzieci odbierają. A tak to wszystko u nich mi
odpowiada, no może jeszcze oprócz języka  :lol:
W Nowej Zelandii, nie podoba mi się, że wszystko jest zbyt drogie, względem zarobków
a tak też reszta mi się podoba. ubawa
Wielka Brytania, podoba mi się, oprócz tego, że należy do Anglii. :lol:
Mogłabym tak każdy kraj wymienić, które w jakiś stopniu mi się podobają i tak na marginesie, wiem
że nie wszystkie są w Skandynawii.

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości