Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 21 głosów - średnia: 2.86
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ranking dobrobytu na świecie

Halo Bonaparte  ubawa 
Zgadza się, że te 500+ to pikuś, gdy porównamy do innych krajów. Porównaj jednocześnie zarobki w Polsce i na Zachodzie. W Niemczech rodzinne to 190 Eu i jak to chcesz teraz przeliczać 1Eu =4zł - no, to masz 2000 zł, wyobrażasz sobie tyle w Polsce? Nie zapominaj jednocześnie, że kraje te, jakby "pracowały" na obecną stronę socjalną od wojny - u nas była komuna, rosły długi państwa etc.
A w tej chwili Polska zaczyna robić dokładnie to, co za komuny, jak chociażby pogłębiać ów dług swoim "rozdawnictwem".
Odpowiedz

Dobrze gadasz Ama
Odpowiedz

(17-12-2016, 18:13 )Amadea napisał(a):  Halo Bonaparte  ubawa 
Zgadza się, że te 500+ to pikuś, gdy porównamy do innych krajów. Porównaj jednocześnie zarobki w Polsce i na Zachodzie. W Niemczech rodzinne to 190 Eu i jak to chcesz teraz przeliczać 1Eu =4zł - no, to masz 2000 zł, wyobrażasz sobie tyle w Polsce? Nie zapominaj jednocześnie, że kraje te, jakby "pracowały" na obecną stronę socjalną od wojny - u nas była komuna, rosły długi państwa etc.
A w tej chwili Polska zaczyna robić dokładnie to, co za komuny, jak chociażby pogłębiać ów dług swoim "rozdawnictwem".

Nie rozumiem jak możesz porównywać z Niemcami a jak już to bierz pod uwagę ich i nasze zarobki i wyjdzie na to samo.
Bo pisać tylko, że oni mają po przeliczeniu więcej, jest bujdą albo niedopowiedzeniem faktów.
Licząc wszystko na polskie pieniądze to:

My mamy 500 a Niemcy 2000
My mamy zarobki 1000 a oni 4000

I niech pogłębia dług! Bardzo dobrze, bo w końcu znów ludzie trochę odżyją.
Zbierają w skarpetę, po co, dla kogo? Dla siebie? No bo nie dla przeciętego Kowalskiego.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Podziwiam Twoja wyobraźnię, kiedy twierdzisz, że przeciętny Niemiec zarabia 4000 Eu, a jednocześnie dziwię się, że mówisz o 1000 zł Polaka. To jeszcze kochany rząd nie wprowadził najniższej krajowej? A to be...
Poza tym przeczytaj wszystko, a nie wyrywaj z kontekstu.
Jeżeli natomiast - co wynika z Twoich wpisów, nie interesuje Cię sprawa kraju, tego, co się w nim dzieje, jak rozwija się gospodarka, jak jest z długiem, co wynika z pewnych posunięć etc., to nasuwa sie proste pytanie - po co na ten temat piszesz? I tak jest Ci przecież wszystko jedno - byle byś Ty miała...
Odpowiedz

Amadeo, nie przeinaczaj, wiesz że tego nie lubię  ubawa2
Nie pisałam o 4 eu ale o 4pl

Nic nie wyrywam z żadnego kontekstu, odniosłam się do Twego jednego całego zdania a to co napisałaś, nie jest prawdą.
Do reszty się nie odnosiłam, bo to mnie nie interesuje, reaguję tylko jak widzę, że ktoś nie tak pisze, jak jest w rzeczywistości.

Nic też nie pisałam o żadnych najniższych czy najwyższych krajowych żadnego kraju, podałam ogólny odnośnik do płac.
Bo tak samo, przeciętny Kowalski, może w Polsce zarabiać 50 tyś zł a przeciętny Niemiec 500 zł, to zależy dużo
od tego kto przy czym pracuje i dlatego podałam OGÓLNY przelicznik, sugerując się Twoim 500= 2000

I mylisz się, interesuje mnie i to bardzo na jakim miejscu się lansujemy i cieszy mnie to, co obecnie dzieje się w kraju, bo
wielu narzeka a dobrobyt właśnie dla przeciętnych Kowalskich, poprawia się z dnia na dzień a więc moja radość, nie jest
dla mnie ale moja radość jest z tego, że w końcu i biedniejsi zasmakują kawałek lepszego ciasta a nie tylko chleb z masłem.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Może się nie zrozumiałyśmy, jeżeli chodzi o pieniądze.
W Polsce jest 500 zł, a w Niemczech 190 Eu

A teraz popatrz na to, co napisał Bonaparte - na to mu odpowiedziałam i zapytałam - jak sobie wyobraża zrównać wydatki socjalne w obu państwach? Piszę o Niemczech, bo on wywołał zachodnie państwa, a o Niemczech wiem najwięcej. 

Cały czas uważam, że dzieje się źle w państwie i będzie się działo coraz gorzej. Zresztą wystarczy poczytać RÓŻNE sondaże - już ponad 50% obywateli uważa, że kraj zmierza w złym kierunku.
Odpowiedz

No i właśnie o to mi chodzi z tymi finansami.
Teraz popatrz na to tak:
Polak ma 500 ale razy 4(zarobki) wyjdzie 2000 zł
Niemiec ma 190eu(w zaokrągleniu daje 800zł), razy 4, wyjdzie 3600zł
to wychodzi, że Niemcy mają mniej, niż Polacy, względem dodatku do finansów.
Bo u Polaka wychodzi równe razy 4 a u Niemca wychodzi mniej niż 4. ubawa
Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam ale tak to wygląda, że jak mielibyśmy żyć
za zarobione pieniądze w Niemczech(czyli zarabiasz i żyjesz w Niemczech), to masz
gorzej niż Polak ale jak zarobisz w Niemczech i wydasz w Polsce, to wiadomo, że
masz lepiej. Tak zawsze z resztą było i dlatego przecież ludzie wyjeżdżają tylko na
zarobek a potem wracają do Polski.

Taki jeden przykład dam. Jedna moja znajoma, zarabia w Polsce 1500 zł i ma 500 tego
dodatku a więc dostaje na rękę co miesiąc, 2000 zł.
Inna znajoma w Niemczech, zarabia 700 eu i ma 190eu dodatku a więc na rękę, dostaje
miesięcznie 890eu. Jak przeliczymy to na złotówki, to wyjdzie, że zarabia około 5 tyś. zł.
Jednakże potem, trzeba wziąć pod uwagę, ile co w Niemczech kosztuje, ile płaci się za mieszkanie, jedzenie, prąd, itd.
I wyjdzie, że z tych prawie 900 eu, nic jej nie zostaje a Polka opisana wyżej, jeszcze ma za co kupić
choćby ubranie dla dziecka.

Co do zrównania, to jest bez różnicy, bo co z tego, jakby nawet Niemiec miał o połowę wszystko
zniżone, tak aby dorównać do Polaka, to i wszystko inne poszłoby w dół. Lub jak Polak dostałby
dwa razy tyle, to też ceny dwa razy więcej poszłoby w górę a więc ten sam pies...

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Ciekawe skad te różnice?
Zaraźmy Zachód ambergoldami ,skokami stefczyka i całą resztą a poziom życia się wyrówna.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

A tak naprawdę, to nie powinniśmy porównywać do innych krajów lecz patrzeć co tu i teraz a teraz w Polsce
nie jest źle i będzie lepiej. Wcześniej też wszyscy narzekali i co? I nic złego się nie stało, nic nie poszło
nawet drastycznie w górę(cenowo) a wiele rodzin jest już szczęśliwych za te 500+ czy też za to, że znów
każdy będzie miał szansę na mieszkanie. Krakano, że leki strasznie podrożeją i co? Ja nie widzę różnicy w cenach.
Nie wiem, naprawdę nie wiem czego ludzie chcą od tego rządu, bo nie jest wcale źle. Za wcześniejszych było
gorzej i tak ludzie nie narzekali... albo to już taka mentalność Polaków aby tylko zrzędzić.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Nie wiem Hogan skąd te mnożenia x4 i co one oznaczają w tych porównaniach.
Twierdzisz, że Polka ma lepiej i więcej pieniędzy niż Niemka ( dzięki tym 500+ ?).
Przepraszam, że spytam, czy Twoja znajoma jest sama? A nawet jeżeli tak, to ma 2 dzieci - inaczej nie dostanie 500. Do tego czynsz - chyba, że mieszka gdzieś za darmo, prąd i gaz, wyżywienie i nie tylko - wszystko, co wchodzi w skład codziennego życia (środki higieny, proszki etc), leki - chyba że wszyscy sa zdrowi i nigdy nie chorują - wszystko dla 3 osób. Oczywiście już pominęłam ubrania, czy cos do szkoły, zabawki etc. To te 2000 to jest tak dużo - okazuje się, że Polska to raj.
Znam dokładnie Niemkę, która ma 600 Eu renty inwalidzkiej, na dziecko ma 190 Eu, czynsz - 250, prąd - 50,dwie raty -50, co mies.50 na ksiażeczke, normalne prowadzenie domu - 300, więc zostaje 100. jest na ciuch, czy coś dla dziecka, tym bardziej, ze codziennie si tego nie kupuje.
Nie o to w tym wszystkim chodzi - mówisz dokładnie tak, jak rząd, pokazując tylko jedną stronę medalu i klepiąc w kółko, jaką zrobili Polkom łaskę, że dali 500+. Nie mówią o stratach i dodatkowych obciążeniach, które już się płaci - tak, jak np. droższe leki. Myślisz, że obniżenie wieku emerytalnego to dobry krok? Ciekawe, skąd wezmą się już niedługo pieniądze na emerytury, będą mieszkania 500, dlaczego w miasteczkach, gdzie nie ma żadnego przemysłu i miejsc pracy? Wszystko, co robi obecny rzad jest jedna wielka ściemą dla tych, którzy nie potrafia patrzeć perspektywicznie
Dla tych, dla których liczy się tylko tu i teraz + własny portfel, nic więcej.
Tyle w temacie.
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości