Ocena wątku:
  • 28 głosów - średnia: 3.43
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Udar !!!

Niezdolność do napisania zrozumiałego SMS-a objawem udaru

[Obrazek: MzAweDIyNQ,13429381_13429317.jpg]
Fot. Fotolia
Tworzenie niespójnych wiadomości tekstowych może stanowić oznakę poważnego udaru niedokrwiennego mózgu, nawet przy braku innych symptomów - uważają lekarze z Henry Ford Hospital (USA).
Według amerykańskich lekarzy dystekstię, czyli pisanie zniekształconych, niezrozumiałych wiadomości SMS oraz jednoczesną niezdolność do zauważenia jakichkolwiek błędów, czy nieprawidłowości w utworzonym tekście, powinno się uznać za ważne narzędzie do diagnozowania udaru, pomimo niewystępowania dodatkowych, charakterystycznych objawów, jak np. zaburzenia mowy.
Powyższe wnioski wyciągnięto na podstawie jednostkowego przypadku mężczyzny, który trafił do szpitala z powodu ostrego udaru niedokrwiennego, który polega na zablokowaniu przepływu krwi w naczynku mózgowym i spowodowanej tym martwicy części mózgu.
40-letni pacjent bardzo dobrze radził sobie ze wszystkimi testami badającymi jego umiejętności językowe (m. In. płynność mówienia, czytanie, pisanie, rozumienie). Zauważono u niego jedynie delikatną asymetrię twarzy.
Jednak poproszony o napisanie na telefonie prostej wiadomości: "the doctor needs a new blackberry", napisał zamiast tego: "Tjhe Doctor nddds a new bb", a później nie był w stanie rozpoznać żadnych nieprawidłowości w tekście.
Właśnie to wydarzenie skłoniło lekarzy do zwrócenia szczególnej uwagi na dystekstię jako istotny, a czasem jedyny sygnał pojawienia się problemów neurologicznych.
"Oprócz dotychczasowych testów, które stosujemy w celu stwierdzenia afazji (problemów w wytwarzaniu i rozumieniu mowy - PAP) przy diagnozowaniu udaru, sprawdzanie pod kątem dystekstii może stać się ważnym metodą orzekania o chorobie" - mówi dr Omran Kaskar.
Lekarze przyznają też, że sprawdzenie, kiedy pacjenci zaczęli wysyłać niespójne i niezrozumiałe SMS-y może pomóc w ustaleniu, kiedy nastąpił udar mózgu, a takie informacje są często na wagę złota podczas podejmowania decyzji o rodzaju leczenia.
Niniejsze spostrzeżenia zostaną zaprezentowane na tegorocznym, marcowym spotkaniu American Academy of Neurology, które odbędzie się w dniach W USA.

Źródło: pap.pl
Odpowiedz

Po pijanemu tez trudno napisac ubawa
Odpowiedz

U mnie trzy klawisze nie działają,znaczy działają jakoś za dotknięciem solniwjszym od innych.
Tak więc nie myślcie,że biorę ubawa

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

(17-05-2016, 22:15 )ro_bot napisał(a):  U mnie trzy klawisze nie działają,znaczy działają jakoś za dotknięciem solniwjszym od innych.

Uspokoiłeś nas :ubauba:
Odpowiedz

(17-05-2016, 22:15 )ro_bot napisał(a):  U mnie trzy klawisze nie działają,znaczy działają jakoś za dotknięciem solniwjszym od innych.

Ciebie sie dobrze czyta, nie pomyslalbym,ze cos bierzesz ubawa
Odpowiedz

Czasem piszę z smartfona na forum, wtedy piszę bez polskich liter lub znaków interpunkcyjnych i z literówkami. To nie znaczy, że mam udar.
Odpowiedz

Ja tez pisze bez polskich z lenistwa, i tez nie mam udaru ubawa
Odpowiedz

U Krzysia możemy zauważyć bardzo poważne objawy udarowe, patrząc na tekst, jaki umieszcza
metodą kopiuj- wklej nie likwidując żadnych kodów o co WIECZNIE proszę.  ubawa2

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(17-05-2016, 23:41 )hogan napisał(a):  U Krzysia możemy zauważyć bardzo poważne objawy udarowe, patrząc na tekst, jaki umieszcza
metodą kopiuj- wklej nie likwidując żadnych kodów o co WIECZNIE proszę.  ubawa2

Tego linka to specjalnie wkleiłem, bo wymagali lub przynajmniej sugerowali.
Przecież to nie jest link na forumy inne!!
Co do udaru, to tu może jest pod innym kontem, ale ma to być pomocne piszącemu, że coś się dzieje, podobnie przy mowie jak na rauszu.
Moja jakaś tam ciotka by żyła, gdyby na to zwracała uwagę i nie była uparta.
Przechodziła udar dwa dni, lekko tylko język się plątał, na trzeci już pogotowie i kilka lat sparaliżowana i tak jej się smutno zeszło było.
Odpowiedz

Nie o linku pisałam a o kodach ubawa2

Co do cioci, bardzo mi przykro...

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości