Ocena wątku:
  • 44 głosów - średnia: 3.02
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Migrena- ogranicz sól

Ogranicz sól. Pozbędziesz się migreny!

Ból głowy jest jedną z najpowszechniejszych dolegliwości. Gdy jest intensywny uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Zazwyczaj w jego uśmierzeniu pomagają popularne leki przeciwbólowe, ale można osłabić takie ataki dzięki ograniczeniu soli w jadłospisie.

Zmniejszenie ilości sodu w diecie jest nowym podejściem do osłabiania bólów głowy. Uczeni z Uniwersytetu Johns Hopkins w Baltimore zaprosili do badań 390 osób. Uczestnicy stosowali dietę, która polegała na codziennym zmniejszeniu przyjmowanych wcześniej 8 gramów soli do 4-6 gramów tej przyprawy.

Zmniejszone spożycie sodu wiązało się z niższym ryzykiem bólu głowy, stwierdzili naukowcy. Osoby, które jadły o połowę mniej soli, zauważyły redukcję ataków bólów głowy aż o 31 procent.

Co ciekawe, inne elementy diety nie miały wpływu na częstotliwość bólów. Poza tym odkryto, że dzięki ograniczeniu soli dolegliwości były mniejsze zarówno u uczestników z nadciśnieniem, jak i tych z prawidłowym ciśnieniem tętniczym.

Skąd taki efekt? Naukowcy uważają, że zredukowanie soli zmniejsza różnicę między maksymalną a minimalną wartością ciśnienia, a to może wpływać na zmniejszenie częstotliwości odczuwania bólu głowy. Jeśli możliwe jest osłabienie dolegliwości dzięki mniejszej ilości soli, możliwe jest ograniczenie miesięcznej ilości zażywanych leków.

Na podstawie bmj.com/(gabi), kobieta.wp.pl

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

sól?...to ja powinnam mieć migrenę od młodych lat...a jak na razie nie mogę narzekać na bóle głowyubawa
Odpowiedz

Bóle głowy zauważyłam u siebie pierwszy raz gdy przyjechałam do Trójmiasta, potem zaczęły się nasilać aż poszłam do lekarza i tak jak tutaj zostało napisane, lekarz kazał ograniczyć mi sól, bo widocznie mój organizm nie potrzebuje takiej dawki a tu dodatkowo oddychałam jeszcze jodem.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Ostrzegam przed drastycznym ograniczaniem soli.
Jednym z przyczyn afazji u mamy byl dramatyczny poziom sodu w organizmie.
Teraz gdy poziom jest dobry przynajmniej mowa I swiadomosc powrocila.
Cale zycie jak pamietam sol mama traktowala niczym trucizne.
Dosalalem potrawy, a teraz podaje przez PEGa sol fizjologiczna ta do kroplowek I z tym jest teraz OK.
Odpowiedz

Widocznie zależy to też od organizmu, u mnie najlepiej by było jakbym w ogóle soli nie używała.

Sól jeszcze dodatkowo zatrzymuje wodę a konsekwencją tego jest stała i ciągła, boląca opuchlizna całego ciała.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(15-03-2015, 11:07 )hogan napisał(a):  Sól jeszcze dodatkowo zatrzymuje wodę a konsekwencją tego jest stała i ciągła, boląca opuchlizna całego ciała.

Zwłaszcza szkodzi przy cukrzycy, bardziej niż cukier i przy chorych nerkach.
Odpowiedz

U mnie to jedynie nerwobóle bo czy migrena..... lekarz wykluczył
Odpowiedz

A ja się zgadzam ze wszystkimi paniami i panami. Problem zaczyna się w momencie gdy z badania krwi np. jonogram wynika że poziom sodu jest poniżej normy. Wtedy zaczynają się problemy z głową. Początkowe omdlenia i utraty przytomności wiązali lekarze z tym niskim poziomem, nie wiem czemu nic nie robili. Cały proces postępował bardzo szybko, przestała chodzić, przełykać i mówić. Nastąpiła afazja. Nie dałem rady by kroplówki z soli fizjiologicznej tylko PWE i jedynie dosalane posiłkii wody mineralnr=e z wysoką zawartośćą sodu, Poprawiły się wyniki, choć było poniżej, Po bataliii założeniu PEGA podaje sólfizjoliogiczną dwje setki do pokarmóe.Mama ma jeszvcze objawowegoparkinsona i oadaczke wieku straczego.Opanowane to wszystko jest, Przełykanie marne karmienie io pojenie PEGIEM i czuwanioe w nocy ok;lepywanie i odessanie by nir utopiła się.Ale dzieki że wtróciła do posziomów wyszła z afazji, Jest w kotakcie, świadoma mówi z sensem, pa,mięta.
Nie zachęvcam kogoś do spożywania soli jakjejma mało w organizmie,ale nidobory należy uzupełniać,Dzięki ytemu z ma,mą sobie rozmawiam, to bardzo wiele znaczy dla mni. I sprawnopść rąk zadowalająca.
Odpowiedz

Na temat bólu głowy znalazłem coś takiego :
https://niezalezna.pl/302543-co-zeby-maj...olem-glowy

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

Józiu, czy zamiast linka nie estetyczniej by było napisać, że należy dbać o zęby, bo to także jeden z powodów
bólu głowy? No ale ja mam wszystkie zęby zdrowe. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości