Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Debata wyborcza 2025

(17-04-2025, 9:04 )bonaparte napisał(a):  Trzaskowski się ostatnio zachowuje jej Komorowski, albo jakby coś wciągał nosem.

Istnieje szansa że przehra i dobrze bo chyba lepiej by prezydent był innej partii niż rząd.
Jeśli prezydent jest z innej partii niż rząd, to mamy sytuację, która jest teraz- prezydent wetuje każdą ustawę, którą uchwala sejm.
Jak na moje oko, to nie jest dobre, bo jest za bardzo podobne do czasów, kiedy w Polsce obowiązywało Liberum Veto...
W Ameryce prezydent jest jednocześnie premierem i to chyba o wiele lepsze, niż nasza wersja...
Odpowiedz

(17-04-2025, 11:07 )Traf napisał(a):  
(17-04-2025, 9:04 )bonaparte napisał(a):  Trzaskowski się ostatnio zachowuje jej Komorowski, albo jakby coś wciągał nosem.

Istnieje szansa że przehra i dobrze bo chyba lepiej by prezydent był innej partii niż rząd.
Jeśli prezydent jest z innej partii niż rząd, to mamy sytuację, która jest teraz- prezydent wetuje każdą ustawę, którą uchwala sejm.
Jak na moje oko, to nie jest dobre, bo jest za bardzo podobne do czasów, kiedy w Polsce obowiązywało Liberum Veto...
W Ameryce prezydent jest jednocześnie premierem i to chyba o wiele lepsze, niż nasza wersja...
Masz kiepskie info.

O ile wiem Duduś podpisał coś 120  i cośtam  ustaw.  Zawetował  KILKA. ubawa

KILKA  które b bolą Donka 

W zasadzie kilkanaście , ale chyba z 5 To były jeszcze ustawy  PISu .

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

@uii w jaki sposób to, że nie zawetował wszystkich ustaw, wpływa na jego dobrą współpracę z rządem? Nie pozwala na nominacje ambasadorskie, choć ma je jedynie zatwierdzać, bo ambasadorów wybiera minister spraw zagranicznych... Chce mieć swojego prokuratora krajowego, choć prokuratorem generalnym jest minister sprawiedliwości, czyli de facto odbiera ministrowi decyzyjność. Nie uważasz, że to jest blokowanie wszystkiego, co tylko się da?
Odpowiedz

(17-04-2025, 15:49 )Traf napisał(a):  @uii w jaki sposób to, że nie zawetował wszystkich ustaw, wpływa na jego dobrą współpracę z rządem?  Nie pozwala na nominacje ambasadorskie, choć ma je jedynie zatwierdzać, bo ambasadorów wybiera minister spraw zagranicznych... Chce mieć swojego prokuratora krajowego, choć prokuratorem generalnym jest minister sprawiedliwości, czyli de facto odbiera ministrowi decyzyjność. Nie uważasz, że to jest blokowanie wszystkiego, co tylko się da?
No jeśli uważasz ,  że ma dobrze wspópracować z rządem , który robi same idiotyzmy ,  to trudno.

Mnie się wydaje , że właśnie po to ma takie uprawnienia by blokował ustawy szkodliwe.

No ale to już sprawa oceny rządu twojej i mojej  całkiem odmiennej. ubawa

Odpowiedz

Właśnie idę sobie przez ul Sienkiewicza a tu wiec Trzaskowskiego. Coś tam gadał o demokracji ale normalnie bez krzyków no nudno więc poszedłem dalej. Za tydzień będzie Braun to się wybiorę.
Odpowiedz

No sami zobaczcie jak to wygląda
[Obrazek: w_2b6ab858b349522798c129192ce6fb294e1472....png?r=0,0]

Olaf Scholz przyleciał do Warszawy, by odbyć ostatnie w roli kanclerza spotkanie z Donaldem Tuskiem. ....
....
Jednak na ostatniej prostej ustępujący szef niemieckiego rządu najwyraźniej postanowił osłodzić sobie gorycz porażki. Na swoim profilu na instagramie zamieścił filmik, na którym widzimy Donalda Tuska, który w ukłonach i ze złożonymi rękoma dziękuje swojemu niemieckiemu koledze.

link :

https://x.com/szachmad/status/1912620369...tuska27118
Odpowiedz

Pisowcy biją większe pokłony przed Trumpem i jakoś ci to nie przeszkadza, że liżą stopy Trumpa, który ma ich w głębokim poważaniu?
Odpowiedz

To jest ciekawy kawałek z "salonu niezależnych"

Cytat:Tak właściwie to PiS-u powinno już nie być. W półtora roku „uśmiechnięta władza” odebrała partii Kaczyńskiego pieniądze i wpływy medialne. Odarła też PiS z całej godności przysługującej w normalnym systemie demokratycznym opozycyjnym partiom. Posłowie PiS są ścigani przez prokuraturę, pozbawiani immunitetów, siedzą w areszcie, a niektórzy musieli nawet opuścić kraj. Parlamentarna większość tworzy kolejne komisje śledcze ds. poszukiwania PiS-owskich brudów i przewin. Trwają też zaawansowane próby odebrania koncesji stacjom telewizyjnym uważanym za bliskie PiS-owi.

Dlaczego PiS się nie rozsypuje

W takich warunkach Prawo i Sprawiedliwość powinno było już dawno się rozpaść. Posłowie mieli się rozbiec na różne strony i podzielić na zwaśnione frakcje. Skutkiem tego miała być sondażowa rozsypka – zjazd kaczyzmu do 10–15 procent, czyli do granicy, za którą traci się w demokracji papiery na bycie poważnym zagrożeniem dla władzy. Tymczasem to się nie dzieje. Przeciwnie – wspierany przez PiS kandydat na prezydenta RP wciąż ma mniej więcej 50 procent szans na zwycięstwo w nadchodzących wyborach. Na dodatek szanse te w ostatnich tygodniach, zamiast spadać, wręcz rosną

Odpowiedz

(17-04-2025, 20:17 )Traf napisał(a):  Pisowcy biją większe pokłony przed Trumpem i jakoś ci to nie przeszkadza, że liżą stopy Trumpa, który ma ich w głębokim poważaniu?

Ależ mi to nie przeszkadza ubawa   Wręcz się RADUJE  , że   ten dureń sam się kopnoł w jaja. 

fizja2

A Trump  ... no niewiem.....   Masz jakieś  zdiątko  z lizaniem ?  
To się odniosę  ubawa

Odpowiedz

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości