Ocena wątku:
  • 44 głosów - średnia: 2.82
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wybory 23. czy ktoś rozumie programy?

(05-09-2023, 13:28 )polliter napisał(a):  
Cytat:Ale dasz radę opisać. 
Jaki mniej więcej  partia powinna mieć program, 
żebyś mogł go poprzeć, czy to głosując , czy propagujwc słownie.

To byłoby trudne, bo czasami chodzi o ważne sprawy, a czasami o drobiazgi (znaczy dla wszystkich to drobiazgi, a dla mnie mogą to być, chociaż nie muszą, ważne sprawy).
Ogólnie, program powinien opierać się o liberalizm ekonomiczny, prawny, społeczny, religijny, kulturowy itp. Ale oczywiście, liberalizm nie jest lekarstwem na wszystkie problemy i zdaję sobie z tego sprawę.
Jednoznaczna postawa wobec kwestii, które dla polityka są z góry skazane na niepowodzenie, więc nawet się za to nie zabierają, bo wiedzą, że dostaną od wyborców kopa, a ja właśnie takich przedstawicieli bym chciał. Nikt normalny (czyli taki który chce wygrać wybory) nie będzie w Polsce ukracał roli Kościoła, nie skupi się na eutanazji, aborcji, likwidacji rozdawnictwa, poprawności politycznej (jest też prawicowa i narodowa poprawność polityczna, nie tylko lewicowa), nazywaniu rzeczy po imieniu, finansowaniu służby zdrowia i ZUSu, które nie mają żadnego sensu, poza kumulowaniem biurokracji, z której nie ma żadnego pożytku...

Jest tego multum, więc nawet jakbym bardzo chciał, to nie potrafię wszystkiego wypisać, bo jak napisałem, czasami chodzi o ważne sprawy, a czasami tylko o drobnostki, które często irytują mnie bardziej niż te ważne sprawy.
No trochę to nadal wygląda na zasadzie, jest zle ale nie wiem jak ma być.
A znow jest jakby odwrotnie jak piszesz . Wiekszość opozycji chce już teraz wygrać wybory i opiera się na: urypać Kk , wolna aborcja, urypać 500plusy....  tyle ze na dzis to sir rozmyło, ukryło

A tak konkretnie jak bardzo ukrócić, Kk?
Ja bym sobie wpisał do progrsmu 2 rzeczy usunąć religie ze szkoły, i usunąć z prawa wszelkie zapisy o aborcji.
Prawo nima nic do tego.
Tylko bez amoku. Bez haseł i dokładania do pieca.

Piszesz liberalizm ekonomiczny , ja niby za , ale mozemy się różnić jak czarne i białe. 
Dla mnie to papierosy po 3zł , brak opłat za co^2 , brak podatków wymuszających jakieś zacowania.
  i wolność handlu, produkcji, usług do pewnego progu dochodów, bez podatku, bez jakichkolwiek papierów.
Moze też rzuć jaki konkret?

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

(05-09-2023, 18:19 )uii napisał(a):  Ja bym sobie wpisał do progrsmu 2 rzeczy usunąć religie ze szkoły, i usunąć z prawa wszelkie zapisy o aborcji.
Religia ze szkół mogłaby zostać usunięta, ale zapisy o aborcji w prawie muszą być, bo inaczej "matki" zabijające dzieci zaraz po urodzeniu, twierdziłyby że to aborcja, dlatego potrzeba jest określenia maksymalnego wieku płodu do dopuszczenia aborcji...
Dla mnie wielkim złem było zabronienie aborcji w przypadku poważnych wad płodu...
Odpowiedz

(05-09-2023, 18:19 )uii napisał(a):  
(05-09-2023, 13:28 )polliter napisał(a):  
Cytat:Ale dasz radę opisać. 
Jaki mniej więcej  partia powinna mieć program, 
żebyś mogł go poprzeć, czy to głosując , czy propagujwc słownie.

To byłoby trudne, bo czasami chodzi o ważne sprawy, a czasami o drobiazgi (znaczy dla wszystkich to drobiazgi, a dla mnie mogą to być, chociaż nie muszą, ważne sprawy).
Ogólnie, program powinien opierać się o liberalizm ekonomiczny, prawny, społeczny, religijny, kulturowy itp. Ale oczywiście, liberalizm nie jest lekarstwem na wszystkie problemy i zdaję sobie z tego sprawę.
Jednoznaczna postawa wobec kwestii, które dla polityka są z góry skazane na niepowodzenie, więc nawet się za to nie zabierają, bo wiedzą, że dostaną od wyborców kopa, a ja właśnie takich przedstawicieli bym chciał. Nikt normalny (czyli taki który chce wygrać wybory) nie będzie w Polsce ukracał roli Kościoła, nie skupi się na eutanazji, aborcji, likwidacji rozdawnictwa, poprawności politycznej (jest też prawicowa i narodowa poprawność polityczna, nie tylko lewicowa), nazywaniu rzeczy po imieniu, finansowaniu służby zdrowia i ZUSu, które nie mają żadnego sensu, poza kumulowaniem biurokracji, z której nie ma żadnego pożytku...

Jest tego multum, więc nawet jakbym bardzo chciał, to nie potrafię wszystkiego wypisać, bo jak napisałem, czasami chodzi o ważne sprawy, a czasami tylko o drobnostki, które często irytują mnie bardziej niż te ważne sprawy.
No trochę to nadal wygląda na zasadzie, jest zle ale nie wiem jak ma być.
A znow jest jakby odwrotnie jak piszesz . Wiekszość opozycji chce już teraz wygrać wybory i opiera się na: urypać Kk , wolna aborcja, urypać 500plusy....  tyle ze na dzis to sir rozmyło, ukryło

A tak konkretnie jak bardzo ukrócić, Kk?
Ja bym sobie wpisał do progrsmu 2 rzeczy usunąć religie ze szkoły, i usunąć z prawa wszelkie zapisy o aborcji.
Prawo nima nic do tego.
Tylko bez amoku. Bez haseł i dokładania do pieca.

Piszesz liberalizm ekonomiczny , ja niby za , ale mozemy się różnić jak czarne i białe. 
Dla mnie to papierosy po 3zł , brak opłat za co^2 , brak podatków wymuszających jakieś zacowania.
  i wolność handlu, produkcji, usług do pewnego progu dochodów, bez podatku, bez jakichkolwiek papierów.

No bo inaczej się nie da, muszę obrócić to w ogólne zasady, bo konkretów jest zbyt dużo i różnie się na nie zapatruję. Ogólnie to liberalizm, ale liberalizm nie załatwia wszystkiego, dlatego dochodzą własne przekonania. Na niektóre konkrety mam osobiste przemyślenia, na niektóre odpowiedź jasną i klarowną.

Cytat:A tak konkretnie jak bardzo ukrócić, Kk?

I tak jest chyba najlepiej. Ty zadajesz konkretne pytanie i wtedy ja konkretnie odpowiadam, bo w całości mojego "programu" bym takie konkrety mógł pominąć.

Jak bardzo ukrócić? Zwyczajnie, pozbawić przywilejów, zaprzestać utrzymywania z budżetu państwa (emerytury na przykład), wypowiedzieć konkordat, znieść przepis o obrazie uczuć religijnych, oczywiście wyprowadzić religię ze szkół i tego typu rzeczy. Coś na wzór czeski. Państwo powinno pomagać przy utrzymaniu zabytków, bo to nie tylko spuścizna Kościoła, ale też, że tak powiem, narodowa.
Nie jestem jakimś walczącym antyklerykałem, więc nie likwidowałbym Kościoła, rozumiem, że religia jest ludziom potrzebna (mnie nie jest). Skoro nazywam siebie liberałem, to nie mogę zabraniać ludziom wierzyć w to, co chcą, ale bez uprzywilejowanej pozycji, bez tworzenia prawa pod dyktando jednej religii, bez indoktrynacji w szkołach itp. Gdyby to dotyczyło islamu, judaizmu czy buddyzmu to twierdziłbym tak samo, żeby było jasne.

Cytat:Piszesz liberalizm ekonomiczny , ja niby za , ale mozemy się różnić jak czarne i białe. 

Absolutne ograniczenie podatku do minimum oraz wszelkich pozwoleń. Handel potrzebuje pewnych ograniczeń, nie można go puścić samopas, bo nie wszystkim powinno się handlować jak pietruszką, pewne ograniczenia są potrzebne (broń, narkotyki, leki), co nie oznacza, że jestem przeciwny handlem bronią, narkotykami i lekami, ale są potrzebne pewne ograniczenia. Żadnych pozwoleń na prowadzenie działalności. Jeśli chcę uprawiać ziemię, to nie muszę mieć skończonej szkoły rolniczej (wiem, że jest taki przepis), tak samo jak chcę otworzyć knajpę to nie muszę być kucharzem, chcę otworzyć szpital to nie muszę być lekarzem, chcę otworzyć salon fryzjerski to nie muszę być fryzjerem itp. Otwieram, co chcę i najwyżej zatrudniam kucharza, lekarza i fryzjera i państwo nie jest od tego, by mi na to pozwalać lub nie.
Ograniczenie państwowych firm, państwo może być właścicielem w jakichś strategicznych branżach, ważnych dla funkcjonowania kraju, ale taki transport (koleje, linie lotnicze), opieka zdrowotna (i tak mało kto z niej korzysta), przemysł wydobywczy, hutniczy mogą spokojnie być w prywatnych rękach.

To też tak ogólnie, ale gdybyś spytał o konkretny problem i konkretną sprawę to odpowiedziałbym bardziej szczegółowo.

Cały czas zaznaczam, że to moje osobiste poglądy i niewiele osób je podziela, więc możesz, a nawet powinieneś się z nimi nie zgadzać. Przypominam, że zacząłem od tego, że nie mam na kogo głosować i wolałbym przy tym pozostać niż tłumaczyć się z każdego zagadnienia, bo ja nigdzie nie kandyduję, ale chętnie odpowiem jak patrzę na pewne sprawy, chociaż myślę, że użytkowników tutaj raczej gówno interesuje jak Polliter patrzy na pewne zagadnienia, więc ich nie dręczmy.  zenetelme
Odpowiedz

(05-09-2023, 18:41 )Traf napisał(a):  
(05-09-2023, 18:19 )uii napisał(a):  Ja bym sobie wpisał do progrsmu 2 rzeczy usunąć religie ze szkoły, i usunąć z prawa wszelkie zapisy o aborcji.
Religia ze szkół mogłaby zostać usunięta, ale zapisy o aborcji w prawie muszą być, bo inaczej "matki" zabijające dzieci zaraz po urodzeniu, twierdziłyby że to aborcja, dlatego potrzeba jest określenia maksymalnego wieku płodu 
Grubo przesadzasz , to bzdura.
Prawo jest dla ludzi, a nie żeby ingerować do wnetrza osoby. A jak ci zabronią mieć 2 półkule mózgu.
'Madki' se mogą ..... ten przepis jest na lekarzy złych, z czasem rośnie ryzyko zdrowotne skrobanki
Dla matki.  Jak płód duży robi sie b. niebezpiecznie.
A jakby se nawet te 'madki'... To w sumie życie nie jest znowu takie święte  :-P

Odpowiedz

No ok ale to już jest utopia. A miał być program parti.

''Wszystkie przywileje''. Tak zrobili komuniści i tylko wzmocnili Kościół . 
Tak głosi otumaniona opozycja i daje dupy raz po raz. 
Chcieć wszystko, to mieć wszystkich przeciw sobie.
A mysle ze z tymi 2 rzeczami co ja, sporo katolików by sie zgodziło.
A za jakiś czas, pomyslało by się o finansach n.p.
Czesi nie mają katolików, to zły wzór.

A czemu 'znieść o obrazie...' palenie koranu jest ok? 
Brak szacunku dla uczuć innych jest liberalne?
Tego nie kumam.

PozwoleniA bym skasował ok, nawet na broń i narkotyki , 
tyle ze w zasadzie nima pozwoleń. Ani na ziemie, Ani....-apteka musi mieć farmaceute a szpital lekazy....
ALE I ZARAZ PROBLEM, NARKO-turyści.

''Absolutne...podatku'' To likwidacja państwa. Niemcy, Szwecja Francja,Belgia , Rosja tego nie zrobią.
Mamy być Bantustanem . ?
To nie bedzie ekonomiczny sukces, tylko totalna klapa.
Co to miałoby dać?

Odpowiedz

Podatki to powinni znieść dla małych działalności, tak jak i ZUS.
Na przykład, miałam zarejestrowaną działalność i płaciłam ZUS ale po opłatach, nic mi nie zostawało a bywały miesiące, że
musiałam swoją kasę wyłożyć aby nadal to ciągnąć.  W końcu zlikwidowałam działalność i działam jedynie
jako mała działalność niezarejestrowana lecz w moim przypadku, przez to tracę większość pacjentów.

Religie na tych samych warunkach bym zrobiła, bez piętnowania innych wyznań a z kościołów zrobiłabym muzea, teatry,
schroniska dla bezdomnych czy domy starców, itd. Żadna religia nie miałaby prawa posiadać żadnych majątków i bogactw.
Spotkania prywatne w domach lub w plenerze czy na wynajętych salach a utrzymanie wyłącznie z dobrowolnych datków.

Zlikwidowałabym też podatki od darowizn, prezentów, wygranej, itd.
Czy wiecie o tym, że nawet od pierścionka zaręczynowego trzeba oprowadzić podatek, bo... to dzieje się przed ślubem.
Traktowane jest więc jako prezent a od prezentów odprowadza się podatek.

Dodatkowo

Kara śmierci dla wszelkich zboczeńców i pedofili, jak też dla morderców po 100% udowodnionej winie.
Minimum 10x większe kary za złe traktowanie zwierząt, w tym zakazy posiadania zwierząt.
Jestem za legalnym posiadaniem broni, jak też używaniem i posiadaniem różnych narkotyków.
Zniesienie zakazów aborcji, bo obecne prawo jest debilne.

Dlaczego popieram broń i narkotyki... ano dlatego, że nie ma zakazu, nie ma popytu, bo to co zakazane
bardziej kusi.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Cytat:''Absolutne...podatku'' To likwidacja państwa.

Dlaczego użyłeś wielokropka? Przecież wyraźnie napisałem:

Cytat:Absolutne ograniczenie podatku do minimum

Minimum to nie likwidacja. Państwo bez podatku nie istnieje.

Cytat:''Wszystkie przywileje''. Tak zrobili komuniści i tylko wzmocnili Kościół . 

Bzdura. Kościół miał przywileje u komuchów (fundusz kościelny powstał w 1950 roku), zwłaszcza po wyborze Karolka na papieża. Oczywiście nie były one takie jak po upadku komuny, ale były. Komuchy dobrze wiedzieli, że z taką większością społeczeństwa nie wygrają, więc odpuścili i skończyło się to dla nich jak skończyło. Zresztą, to chyba komuchy podpisały konkordat, co nie? Czy coś mi się we łbie zabełtało? Żaden Kościół, żadne wyznanie, żadna religia nie powinna mieć przywilejów, takie jest moje zdanie i tyle. Uważaj to za utopię, dla mnie to całkiem realny scenariusz. Ja tutaj cały czas mówię o własnych poglądach, a Ty oceniaj je jak chcesz. To Ty mnie wywołałeś do tablicy, więc piszę co myślę. Tyle.

Cytat:Czesi nie mają katolików, to zły wzór.

Mają, 10% społeczeństwa to katolicy, mają nawet dwie metropolie i swoich arcybiskupów.

Cytat:A czemu 'znieść o obrazie...' palenie koranu jest ok? 
Brak szacunku dla uczuć innych jest liberalne?
Tego nie kumam.

Bo jest to niemierzalne. To absurdalny przepis. Codziennie disco polo obraża moje uczucia estetyczne i jakoś na to nie ma paragrafu. I strasznie cierpię, gdy słyszę wylewające się szambo przez otwarte szyby samochodów. Ale twardy jestem, jakoś to przetrzymam i religijni też powinni być twardzi, zwłaszcza, gdy ich wiara jest silna, to chyba głupoty typu darcie Biblii czy skandaliczne filmy i spektakle nie powinny nią zatrząść (tą wiarą). 
A palenie "Harrego Pottera" jest o.k.? Ogólnie palenie książek jest bardzo nie o.k. Jest głupie. Ale są jakieś ramy protestu, które dopuszczają tego typu akcje, łącznie z paleniem Koranu i flag narodowych, laleczek Barbie, zeszytów z "Hello Kittie", pikietami pod kinami i teatrami. Ja to wszystko dopuszczam. Na tym też polega wolność jednostki. Chodzi o prawo do protestu.
Mówimy o katolicyzmie, bo on panuje w Polsce, ale chcę być jasno zrozumiany: to samo dotyczy KAŻDEJ religii.

Cytat:tyle ze w zasadzie nima pozwoleń. Ani na ziemie

No właśnie na ziemię jest. Znam to z autopsji. Żeby kupić ziemię trzeba mieć ukończoną szkołę rolniczą:

Cytat:Zgodnie z ustawą o kształtowaniu ustroju rolnego, rolnik indywidualny to osoba fizyczna będąca właścicielem, użytkownikiem wieczystym, samoistnym posiadaczem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych, których łączna powierzchnia użytków rolnych nie przekracza 300 ha.
Ponadto musi on posiadać kwalifikacje rolnicze oraz co najmniej 5 lat zamieszkiwać w gminie, na obszarze której jest położona jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego.
Co więcej rolnik taki jest zobowiązany do osobistego prowadzenia tego gospodarstwa rolnego przez okres 5 lat. Zgodnie z ustawą nie może więc on powierzyć gospodarstwa rolnego innej, obcej osobie i np. wyjechać z gospodarstwa np. do innego miasta lub kraju.
Do powyższego okresu zalicza się okres zamieszkiwania w innej gminie bezpośrednio poprzedzający zmianę miejsca zamieszkania, jeżeli w gminie tej jest albo była położona jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa rolnego.

Cytat:Zgodnie z art. 6 ust. 2 pkt 2 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego, aby wykazać, że posiadasz kwalifikacje rolnicze musisz w pierwszej kolejności uzyskać:
  • wykształcenie rolnicze zasadnicze zawodowe, zasadnicze branżowe, średnie, średnie branżowe lub wyższe, lub

• tytuł kwalifikacyjny lub tytuł zawodowy, lub tytuł zawodowy mistrza w zawodzie przydatnym do prowadzenia działalności rolniczej i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub

• wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie albo wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i ukończone studia podyplomowe w zakresie związanym z rolnictwem, albo wykształcenie średnie lub średnie branżowe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub

• wykształcenie podstawowe, gimnazjalne, zasadnicze zawodowe lub zasadnicze branżowe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 5-letni staż pracy w rolnictwie.
Ponadto Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą określa:
  • kierunki studiów wyższych, których ukończenie uznaje się za posiadanie wykształcenia wyższego rolniczego;

• zawody, których posiadanie uznaje się za wykształcenie średnie rolnicze, średnie branżowe rolnicze, zasadnicze zawodowe rolnicze lub zasadnicze branżowe rolnicze;

• zagadnienia objęte zakresem studiów podyplomowych, ze względu na które uznaje się te studia za studia podyplomowe, których zakres jest związany z rolnictwem;

• tytuły kwalifikacyjne, tytuły zawodowe oraz tytuły zawodowe mistrza w zawodzie przydatnym do prowadzenia działalności rolniczej;

• rodzaje dowodów potwierdzających posiadanie kwalifikacji rolniczych, o których mowa w art. 6 ust. 2 pkt 2 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego.
Źródło: https://www.farmer.pl/finanse/jak-uzyska...16195.html

Cytat:ALE I ZARAZ PROBLEM, NARKO-turyści.

Dlaczego problem? Jeśli państwo na tym zarabia (o tych ograniczeniach w handlu mówiłem, typu akcyza) to ja problemu nie widzę. Jakoś państwo nie ma skrupułów, by zarabiać na dużo gorszych truciznach. Ba, by bezczelnie zarabiać na zabijaniu własnych obywateli (alkohol, szlugi), to nagle ma mieć skrupuły z powodu zarabiania na sprzedaży narkotyków obywatelom (swoim i obcym)?
Odpowiedz

Uj sie narobiło linijek...  ja jakoś nie moge wyczaić jak tak ładnie cytować ubawa

Kropki zeby nie marnować liter, skrócic co sie da. Odnosze sie do tego co napisałeś.

Co to jest minimum kij wie.  
Jesli nasze podatki będą duzo mniejsze, niż państw ościennych, 
to tak czy inaczej jesteśmy w czarnej dupie

Reszta może jutro ubawa

Odpowiedz

(06-09-2023, 0:45 )uii napisał(a):  Jesli nasze podatki będą duzo mniejsze, niż państw ościennych, 
Wystarczą wyższe podatki na bogaczy i na polityków i się ładnie wyrówna.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(06-09-2023, 0:45 )uii napisał(a):  Uj sie narobiło linijek...  ja jakoś nie moge wyczaić jak tak ładnie cytować ubawa

Kropki zeby nie marnować liter, skrócic co sie da. Odnosze sie do tego co napisałeś.

Co to jest minimum kij wie.  
Jesli nasze podatki będą duzo mniejsze, niż państw ościennych, 

Reszta może jutro ubawa

Możemy być wtedy rajem podatkowym. Coś jak Monaco.  zenetelme zenetelme zenetelme

Tak się odniosłeś, ze wyszło na to, że jestem za absolutną likwidacją podatku, a to oczywista nieprawda. Dlatego zareagowałem.

Minimum to minimum. Nie więcej podatków niż to konieczne. Znacznie wyższa kwota dochodów, która jest nieopodatkowana, likwidacja ZUS-u, bzdur typu abonament radiowo-telewizyjny, podatku od wygranych, podatku od procentów w banku i wielu innych durnych podatków.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości