Ocena wątku:
  • 27 głosów - średnia: 3.07
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Przymusy w Polsce w czasach PRL-u

Jak sprawdzali tarcze to po drodze pewna miła pani co prowadziła szkolny sklepik otwierała okno na parterze i każdemu wręczała za darmo aby sobie przyczepił...Szliśmy za róg do głównego wejścia gdzie je sprawdzano i następnie do tej pani oddać je.

Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Odpowiedz

(22-08-2023, 20:44 )piotr napisał(a):  
(22-08-2023, 20:38 )Jimmy napisał(a):  
(22-08-2023, 20:30 )piotr napisał(a):  
(22-08-2023, 20:28 )Jimmy napisał(a):  
(22-08-2023, 20:23 )bonaparte napisał(a):  Punkty 1,  2 i 4 pochwalam.

A na co kony te fartuszki były potrzebne. ?
fartuszik były potrzebne by gospodarka narodowa miałą co robić.. ja miałem z wymiennym kołnieżykiem
 U mnie w Nowogrodzie bez fartuszka nie wpuścili na lekcje.

Dezyderiusz napisał(a):-Mleko,fartuszki,1Maja,przymus pracy - to tak jak u mnie.
-Jeszcze pamiętam obowiązek noszenia tarcz na rękawach(czipów jescze nie było  i póki co chyba nie ma..to po tym nas rozpoznawali).
-Mleko-Zanim dyżurni ze stołówki w  wiadrze do klasy przynieśli,to po drodze kilka razy zdążyli ręce umyć w nim.
-Fartuszki-Aby kupić,w sierpniu była wyprawa do miasta wojewódzkiego aby coś takigo dostać i zakupić.
-1 Maja- Przychodziliśmy na zbiórkę.Wychowawca odnotował,kto jest i tyle nas widział ;-)
-Przymus pracy-Musiałem przerwać naukę ze względu na to,że myślałem o zostaniu światowej sławy bramkarzem ;-) i coś mi jakaś kosteczka strzeliła w przegubie dłoni.Łaziłem bez pracy i szkoły i dostałem wezwanie do Urzędu Miasta a tam zaczęto mnie straszyć wyjazdem na roboty ciężkie.Musiałem skombinować zaświadczenie lekarskie i się odczepili.

Noszenia tarcz na rękawach, nie pamiętam
Ja pamietam i sprawdzali czy przyszyta.. jak na agrafce to do wożnej przyszywanie.. to akurat była głupota, ale nauczyłęm sie szyc w pierwszej klasie..
Mleko lubiłem, było słodkie bo nie chrzczone.. prosto z mleczarni..
System potrafił wqrwić.. to fakt, ale sie nie dałem
 Na tych tarczach było coś napisane ? Np. imię i nazwisko ucznia ?
Odpowiedz

(22-08-2023, 21:17 )Jimmy napisał(a):  Na tych tarczach było coś napisane ? Np. imię i nazwisko ucznia ?
Nazwa szkoły tylko.

Odpowiedz

Na tych tarczach było coś napisane ? Np. imię i nazwisko ucznia ?

Nazwa szkoły.. LOGO MIASTA LUB SZKOŁY
Odpowiedz

Na tarczach był też numer szkoły. Były i dodatkowe tarcze, np. wzorowy uczeń fizja4 

Fartuszki to najlepsza rzecz jaka była w szkołach, bo nikt się nie wyróżniał.
Teraz tylko to stosują w prestiżowych prywatnych szkołach.

Mleko uwielbiałam!

A 1 Maja, zawsze to oderwanie od szkoły.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(22-08-2023, 21:37 )hogan napisał(a):  Na tarczach był też numer szkoły. Były i dodatkowe tarcze, np. wzorowy uczeń fizja4 

Fartuszki to najlepsza rzecz jaka była w szkołach, bo nikt się nie wyróżniał.
Teraz tylko to stosują w prestiżowych prywatnych szkołach.

Mleko uwielbiałam!

A 1 Maja, zawsze to oderwanie od szkoły.
 To najwyraźniej w Nowogrodzie ni było tarcz, bo bym je pamiętał.
Odpowiedz

Za młody jesteś aby je pamiętać. ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

[Obrazek: tarcza-niebieska-sp-76_clipped_rev_1.jpe...=1&p=0&a=0]
W necie nie znalazłem tarczy ze swojej szkoły ale pamiętam,że były wypukłe gumowane napisy i po wydrapaniu paru literek zamiast "Lidzbark Warmiński LO"było "Bar w LO"  foll

Odpowiedz

(22-08-2023, 22:37 )Dezyderiusz napisał(a):  [Obrazek: tarcza-niebieska-sp-76_clipped_rev_1.jpe...=1&p=0&a=0]
W necie nie znalazłem tarczy ze swojej szkoły ale pamiętam,że były wypukłe gumowane napisy i po wydrapaniu paru literek zamiast "Lidzbark Warmiński LO"było "Bar w LO"  foll

Też nie mogę znaleźć, a to najstarsza szkoła w inowrocławiu..SP2..
Tak , drapało sie na wrocław.
Odpowiedz

Czy się stoi, czy się leży, dwa tysiące się należy”

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości