20-08-2023, 23:38
(20-08-2023, 21:16 )uii napisał(a):Tak wiem, że są interpretacje o dynastiach zamiast poszczególnych władców, jednak nie ma jednej takiej dynastii, która trwałaby 900 lat, a co dopiero bodaj z osiem...(20-08-2023, 20:40 )Traf napisał(a): Ja mogę o sobie napisać tyle, że kiedyś byłem wierzącym katolikiem, ale z tego wyrosłem i nadal jestem katolikiem (bo nie chce mi się wypisać z tego grona), ale już nie wierzącym, czy praktykującym...E przeciwnie . Coraz coś odkopią, co sie zdawało mitem.
Wierzyłem, kiedy nie przeczytałem Biblii, ale kiedy już to zrobiłem, to zrozumiałem, że jest jedynie jednym z wielu mitów o tym, jak jakaś siła wyższa stworzyła nasz świat, mitów którego podstawowe elementy nauka co trochę dezawuuje...
Chyba , że cztasz i wymagasz dosłowności.
To bzdura .
Obcy martwy język bez samogłosek tłumaczone x razy, przepisywane xx .
Same pojęcia sie zmieniły , taki wążwąż, smok, lewiatan to tam poięcia wymienne.
Najdawniejsi Ludzie żyją po kilkaset lat... w sumeryjskich listach królów jest podobnie.
Zakłada się że to dynastie , bo nikt Nie pamięta na sztuki wszystkich władców z przed 1000 lat.
I. t. d.... Nauka coraz więcej kawałków bibli potwierdza . Zdarzenia, miasta, wojny, fakty...
Fakty, o których piszesz są potwierdzone jedynie z czasów, kiedy żyli ludzie piszący Biblię, a ona ma nie więcej niż 3500 lat...
Jest też sprawa ogólnoświatowego potopu, którego żadne badania naukowe nie potwierdzają, ale nie muszą,
bo przecież gdyby taki potop przetrwała jedynie jedna grupa ludzi, to nie da się wyjaśnić skąd po tym potopie wzięły się tak różne odmiany ludzi... Biblia coś pierniczy o wieży Babel, że to niby była jakaś konstrukcja sięgająca nieba i tak się Bogu nie podobała, ze ją zburzył... Noż kuźwa rura, teraz Mu pod nosem satelity latają, a On nic, nie rozpierdziela sputników?
Wieża Babel mieszająca języki jest taką lipą, że wystarczy pokazać średniowieczne zapiski polskich kronikarzy, które to zapiski są dzisiaj niezbyt zrozumiałe i żadna wieża Babel się nie pojawiła w międzyczasie, po prostu języki ulegają zmianie, bo człowiek jest istotą ułomną, którą zawodzi pamięć i to nasza niedoskonała pamięć połączona z izolacją, była źródłem coraz to nowych języków. To się skończyło, kiedy człowiek zaczął swoje myśli nagrywać- odtwarzając czyjeś słowa, ciężko je przekręcić...
Tego wszystkiego jest cała masa, więc Biblia to jedynie historia życia starożytnych Żydów plus zagadnienia z ich mitologii.
Nie rozumiem, czemu miałbym wierzyć, że świat powstał w siedem dni, skoro już dzisiaj mamy teleskopy odbierające światło z odległych galaktyk, które to światło leciało do Ziemi przez miliony, jeśli nie miliardy lat. Światło jest świadectwem tego, że Biblia opisuje stan wiedzy starożytnych, a ten stan nie był zbyt powalający, bo światło nie bierze się znikąd, ono jest produktem ubocznym reakcji jądrowych zachodzących w gwiazdach i oznacza to ni mniej ni więcej, że w momencie emitowania fali świetlnej gwiazda musiała po prostu istnieć.

wąż, smok, lewiatan to tam poięcia wymienne.

ugięcie przestrzenni.. etc.
, na psy.... -bardzo jest zly .