Ocena wątku:
  • 40 głosów - średnia: 3.03
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mam żal

Jest mi niezmiernie przykro i mam ogromny żal do wiary katolickiej, że nikt mnie nie zapytał czy chcę być ochrzczona w tej wierze.  [Obrazek: c085.gif]

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(12-05-2023, 20:33 )hogan napisał(a):  Jest mi niezmiernie przykro i mam ogromny żal do wiary katolickiej, że nikt mnie nie zapytał czy chcę być ochrzczona w tej wierze.  [Obrazek: c085.gif]
W świetle prawa Bożego nie jest to chrzest. Zostałaś oblana wodą z kranu za dużą kasę.
Odpowiedz

Jeśli już, to pretensje trzeba mieć do twoich opiekunów, którzy podjęli za ciebie taką decyzję... Kościół jedynie to umożliwia, co też nie jest dobre...
Odpowiedz

Jak napisał gruby jak ktoś nie wierzy że to chrzest to dla niego i tak nie ma to znaczenia.
Odpowiedz

(13-05-2023, 11:37 )bonaparte napisał(a):  Jak napisał gruby jak ktoś nie wierzy że to chrzest to dla niego i tak nie ma to znaczenia.

Ma znaczenie, bo zostajesz w ten sposób wpisany do danej religii i figurujesz w aktach. W ten sposób Kościoły napędzają sobie statystyki wyznawców, a im więcej wyznawców, tym większe granty od państwa. Dlatego mówimy, że w Polsce mamy ponad 90% katolików, bo tak jest w papierach, a ponad 90% to już kraj wyznaniowy.
Dlatego tak ważna jest apostazja, bo wtedy znikasz z kartoteki Kościoła, któremu ubywa wyznawców na papierze. Nie wystarczy powiedzieć "odchodzę od Kościoła", "od dawna nie chodzę do kościoła", "już nie wierzę w Boga", "wierzę w Boga, a nie w księży", bo nadal figurujesz w dokumentach i oficjalnie wciąż jesteś katolikiem i służysz Kościołowi do przechwałek, że "mamy 98% katolików w Polsce, więc możemy ustanawiać i zmieniać prawo w Polsce, bo przecież jesteśmy ogromną większością". Dla ludzi niewierzących lub przechrztów to naprawdę niebezpieczne, bo trudno wytrącić Kościołowi z ręki taki argument. Dlatego też jestem tak gorącym zwolennikiem apostazji, bo wtedy ten argument im wytrącamy. Gdyby wszyscy ci, którzy odeszli z Kościoła dokonali apostazji to zrobiłoby się może jakieś 60% katolików (a może nawet mniej), a to już spora różnica.
Ludzie są leniwi, nie chce im się, a do tego Kościół utrudnia dokonanie apostazji, stwarza problemy, kluczy, więc nawet w pewnym sensie, rozumiem, że ludziom się nie chce. Ale to naprawdę ważne, bo wpływa na całe społeczeństwo. Już mamy jedno z najostrzejszych praw aborcyjnych, za obrazę uczuć religijnych można pójść do więzienia, państwo przestało dotować in vitro, mamy religię w szkołach i to pomiędzy lekcjami, żeby nie można było z nich uciekać, na każdej uroczystości państwowej mamy jakiegoś biskupa i to wszystko z winy "papierowych katolików", którzy na to pozwalają, by Kościół mówił, że przemawia w imieniu "ogromnej ilości Polaków". No to jak politycy mają im odmówić?
Odpowiedz

Podatek na rzecz władz religijnych rozwiązałby sprawę. Teraz po prostu większość tych, którzy są ochrzczeni, a nie chodzą do kościoła, nie ma wielkiego interesu w wypisywaniu się z jakiejkolwiek religii, bo nie idzie za tym żaden profit...
Odpowiedz

(13-05-2023, 19:28 )Traf napisał(a):  Podatek na rzecz władz religijnych rozwiązałby sprawę. Teraz po prostu większość tych, którzy są ochrzczeni, a nie chodzą do kościoła, nie ma wielkiego interesu w wypisywaniu się z jakiejkolwiek religii, bo nie idzie za tym żaden profit...

To też prawda, z pewnością bardziej by to zachęciło do apostazji niż moje gadanie, ale do tego trzeba zmienić prawo, a Kościół w Polsce nigdy się na to nie zgodzi. Jak wspomniałem wyżej Kościół ma swój koronny argument, który można mu wytrącić tylko apostazją, więc mamy zamknięte koło.
Odpowiedz

Ujęte zostało chyba wszystko co najistotniejsze. I oczywiście, że księża na uszach staną aby utrudnić aktu apostazji.
I ja to przechodziłam i co? Zrezygnowałam, gdy zechcieli 25 tyś. za dokument.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Wszystko zależy od księdza, czy będzie robił problemy. Generalnie to wykreślić z takiej księgi powinni bez robienia problemow. bo to dane osobowe, a tera obowiązuje jak wiadomo wielkie Rodo Srodo, ale jak się okazało, kosciola to nie obowiązuje, jak orzeklo NSA. ubawa
https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawn...owych.html
Ponadto z tego co wyczytałem to po apostazji dalej się figuruje w księgach parafialnych tylko pewnie z odpowiednią adnotacją o apostazji.
Odpowiedz

Nie powinni ale zawsze robią problemy i już pominę, że znam osoby, które na odpowiedź się nie doczekały.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości