Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 31 głosów - średnia: 3.13
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dom czy blok

Jakie są zalety i jakie wady gdy mieszkasz w bloku lub gdy mieszkasz w swoim domu?

Czy zmieniłabyś/ zmieniłbyś obecny stan?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

To zależy z kim mieszkasz, np i sąsiadów tu mam na myli.
Bez względnie lepiej mi się mieszka w domku, na razie nie zmieniam nic.
Odpowiedz

Z jednej strony wolałabym swój dom ale z drugiej strony, mieszkanie w bloku.
A bo dlatego, że w domu wiadomo, nie masz sąsiadów i pełny luz do tego co robisz.
W bloku musisz się podporządkować zasadom tam panującym, inaczej sąsiedzi "umilą" życie.
Zaletą mieszkania w bloku jest to, że jest stały dostęp do ciepłej wody, jak też nie ma potrzeby
palenia w kotłowni czy piecu kaflowym. Bez względu na to ile czasu by Ciebie nie było w mieszkaniu
w bloku, to zawsze po powrocie wiesz, że nie musisz martwić się, że jest zimno. A w domu trzeba
chodzić ubranemu w kożuch zanim mieszkanie się ogrzeje. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

mimo wygody  mieszkania w blokowisku preferuje domek mały przytulny z ogródkiem , przy którym zawsze jest cos do roboty i to jest dobre dla gospodarza , blokowisko to kociołek wszelkich zapachów obiadowych , różnych stylów i upodobań muzyki , ludzi o różnych charakterach i przyzwyczajeniach.
Jak by mnie było stać to kupiłbym domek blisko morza.

Ślady na piasku przeminą,
ślady na sercu pozostaną.
Odpowiedz

Ale to chyba zależy jaki blok bo u mnie nie czuję zapachów jedzenia od sąsiadów ani żadnej muzyki czy nawet gdy ktoś ma włączony telewizor.
jedyne co słychać, to jak ktoś wchodzi do klatki bo mieszkam na parterze.

Moi rodzice większość życia mieszkali w bloku, teraz mają dom i bardzo żałują wyboru bo ani mama ani tata nie mają już siły i zdrowia
aby każdej zimy uporać się z opałem i jeszcze do tego żeby napalić aby było ciepło.
Mamę męczy też to, że w lato też trzeba palić aby mieć ciepłą wodę, przez co jest w mieszkaniu nie do wytrzymania z powodu gorąca.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

No nie wiem, ja grzeje gazem I nie widze różnicy pod tym wzgledem, pewno wiecej płace, ale metraz bez porownania wiekszy niz mialem w bloku.
Na meter kwadratowy nie wychodzi drozej, ale domek I posesje musze jednak jakos doglądnac, it'd.
W bloku mine to nie interesowalo.
Odpowiedz

Moich rodziców nie stać na ogrzewanie gazowe, poza tym musieliby zakładać pewnie całą nową instalację gazową a im na pewno tego już by się nie chciało. wsydzamsie

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Nie wiem czy dobrze pamiętam. Bodajże w jaskini jest ciepło jak na zewnątrz zimno i na odwrót...
Wiem, że są ludzie co wydrążyli sobie mieszkania w skałach i o żadnym tam ogrzewaniu nie słyszałem/nie czytałem.
ubawa2
Chyba wolałbym domek, sam miałbym wpływ na bezpieczeństwo.
Tu ostatnio ukradli pompy i jeszcze coś w bloku i ze dwa dni ciepłej wody nie było.
Ewentualnie w bloku na osiedlu strzeżonym, haha.
A mieszkanie można wyciszyć!
Odpowiedz

Nie wiem czy mamy to samo na myśli ale ja widziałam mieszkania wydrążone w skałach, gdzieś chyba niedaleko wielkiego kanionu albo tereny bardzo podobne. I tam jest i ogrzewanie, i prąd i woda a wszystko doprowadzone jest z pobliskiego miasta.

Nigdzie w necie nie mogę znaleźć tego mieszkania. Jest pełno różnych a więc myślę, że jednak pisałeś o innych, bo jeszcze jest mała różnica. Ty pisałeś o skałach a ja widziałam mieszkanie jak pałac wykuty i wyrzeźbiony w jaskini. Wiem, że artysta potrzebował dwóch lat do ukończenia projektu. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Co prawda o pustelniach wykutych w skalach słyszałem
[Obrazek: mid_691.jpg] 
Ale tez nie mam podstaw nie wierzyć ze są wykute mieszkania  i ludzie tam mieszkają

Ślady na piasku przeminą,
ślady na sercu pozostaną.
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości