Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 17 głosów - średnia: 2.53
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wulgaryzmy w Języku polskim.

(08-03-2023, 20:01 )hogan napisał(a):  
(08-03-2023, 18:52 )Fedorowicz napisał(a):  
(07-03-2023, 19:15 )hogan napisał(a):  Nie ma takiego polskiego przysłowia o gałganach. I chyba Twoje dzieci uczą się prymitywizmu od Ciebie.
 do ludzi uczciwych, wierzących w Boga.
Ta, jasne... już podnoszę kiecę i lecę do tych fałszywych klechów.
Dziś jest Dzień Kobiet, najszlachetniejszych istot na planecie Ziemi. I tego się trzymajmy !  kwiaatttt4 kwiaatttt3
Odpowiedz

Nobilitacja przekleństwa..

W porównaniu z danymi sprzed paru lat ankietowani częściej podkreślają, że rodacy są ordynarni. Nie potrzeba badań, żeby przekonać się o upadku kulturalnej mowy. Żeby posłuchać "kwiecistych" słów, nie trzeba nawet odwiedzić więzienia, wystarczy znaleźć się na stadionie w czasie meczu piłki nożnej czy postać przed budką z piwem. Zresztą naprawdę "kwieciście i przy tym literacko" klął niejaki Witkacy. Dzisiaj natomiast w użyciu są cztery słowa w różnych odmianach i z różnymi przedrostkami. A klną wszyscy i to zupełnie bezkarnie, nawet zdeprawowane przez lewactwo dzieci. Z inwazją wulgaryzmów spotykamy się najczęściej będąc mimowolnymi świadkami prywatnych rozmów prowadzonych w miejscach publicznych. Do używania słów ordynarnych przyznaje się 75 procent dorosłych Polaków - w zasadzie wszyscy poniżej 65 roku życia. boisie bezradny
Odpowiedz

No i co z tego? W czym to uwłacza? Taka jest mowa i z takiej każdy korzysta.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(10-03-2023, 18:27 )hogan napisał(a):  No i co z tego? W czym to uwłacza? Taka jest mowa i z takiej każdy korzysta.
Wulgaryzmy prowadzą do brutalizacji języka. Brutalizacja to słowo oznaczające nadawanie lub nabieranie cech brutalności, grubiaństwa. Pochodzący z francuskiego wyraz „brutal” w polszczyźnie ma takie synonimy jak „grubianin”, „prostak”, „cham”, „ordynus”. Brutalny to tyle, co ‘szorstki w obejściu’, ‘wyzyskujący siłę, przewagę’, ‘zachowujący się bezwzględnie’. „Brutalnym” nazywamy kogoś prostacko agresywnego i ordynarnie dominującego. Brutalnym bywa zwykle silniejszy wobec słabszego. Dla mnie najbardziej rażąca jest sytuacja, kiedy kobieta nabiera cech brutalnych i nadużywa alkoholu.
Odpowiedz

Nie mam nic przeciwko wulgaryzmom ale używanych z umiarem.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(11-03-2023, 10:52 )hogan napisał(a):  Nie mam nic przeciwko wulgaryzmom ale używanych z umiarem.
To tak , jakbyś napisała że używanie Zyklon-B w komorach gazowych byłoby dobre, gdyby używano go.. z umiarem.  boisie
Odpowiedz

(07-03-2023, 0:08 )ngruby napisał(a):  Dlaczego niektóre słowa uważane są za wulgarne oraz są wykreślane ze słownika ? Przecież ubożeje przez to język polski. Co decyduje o tym iż niektóre słowa są zakazane? Np pierxxx ,kurxxx. Chuxxx. Przecież z użyciem tych słów można ułożyć piękne zdania.
Ngruby, mam pytanie. Dlaczego umieściłeś wątek o wulgaryzmach w temacie logika i wyprowadziłeś siebie, mnie i Izę w ciemną uliczkę? Ten wątek pasowałby do tematu moralność, etyka, kultura ale nigdy nie logika. ubawa2
Odpowiedz

@Fedorowicz przepraszam gubię się w działach temat powinien wylądować w koszu.
Odpowiedz

(11-03-2023, 17:28 )ngruby napisał(a):  @Fedorowicz przepraszam gubię się w działach temat powinien wylądować w koszu.
Nie, temat "wulgaryzmy" który poruszyłeś to bardzo ważna kwestia dla naszej cywilizacji łacińskiej. Ale nie w temacie logika. buziak
Odpowiedz

Na szczęście decyzja w tej kwestii, należy jeszcze do mnie i dział "Logika" jest najbardziej odpowiednim do tego zagadnienia.

Nie używając w ogóle epitetów, stajemy się zwykłymi ciotami.

Jak walnę sobie młotkiem w palec, nie zamierzam krzyczeć "ale fajnie, ale słodko", tylko "ja pierdolę!"

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości