Ankieta: Czy Nowak był dobry czy zły
Dobry
Zły

Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 2.75
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dobry czy zły ?

(20-02-2023, 11:15 )Zenobia napisał(a):  Czy pan Nowak Janusz jest dobrym czy złym człowiekiem ?

Pan Nowak miał przyjaciela Kazimierza Kowalskiego, za którego oddałby własne życie,
miał też młodszego brata, Wojtka Nowaka - jedyną osobę, która go kochała.
 Wojtek był chory na prawie nieuleczalną chorobę.
Pan Nowak miał też wroga p. Pawlaka, który był jedyną osobą posiadającą zestaw leków na chorobę Wojtka
 i za żadne pieniądze nie chciał sprzedać lekarstwa.  Pan Pawlak był "nietykalny" ale chciał śmierci  pana Kowalskiego.

Pan Nowak miał do wyboru : Zabić najlepszego i jedynego przyjaciela lub patrzeć jak dzień po dniu umiera jego ukochany brat.
Wybrał : Zabił przyjaciela aby ratować brata.
Ja tu widzę znowu atak na tradycyjne wartości. Ludzie mający władzę i pieniądze manipulują innymi, tworzą sztuczne problemy, podziały i konflikty oraz całe oszukańcze ideologie aby zniewalać i kontrolować innych najczęściej dla zysku. Ważne jest dla nich pozbycie się zwolenników wolności i wartości chrześcijańskich.
Odpowiedz

To nie jest żaden atak, jesteś w dziale "Logika" a więc pytania padają trudne i wtedy szukamy logicznych odpowiedzi, nie
zawsze moralnych społecznie.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(26-02-2023, 19:36 )Fedorowicz napisał(a):  Ja tu widzę znowu atak na tradycyjne wartości. Ludzie mający władzę i pieniądze manipulują innymi, tworzą sztuczne problemy, podziały i konflikty oraz całe oszukańcze ideologie aby zniewalać i kontrolować innych najczęściej dla zysku. Ważne jest dla nich pozbycie się zwolenników wolności i wartości chrześcijańskich.

Są to fikcyjne sytuacje - owoce mojej chorej wyobraźni.
Zabawa polega na wybraniu wyjścia, które jest mniejszym złem.

Niektórzy aby żyć- muszą narodzić się po raz drugi...
Odpowiedz

Ja wybieram wsxtstkie opcje gdzie są mniejsze straty ludzkie.
Amen
Jak chcecie to mnie nazywacie psychopatom, a co mi tam.
Pierwszej to zgłosuje zly wrrrrr
Amen
Odpowiedz

Niektórzy nie umieją się bawić ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Banda porywaczy więziła kilka kobiet, głodziła je i się nad nimi znęcała.
Jedna z kobiet była wyjątkowo piękna i to właśnie w niej, zakochał się jeden z przestępców.
Zaproponował jej taki układ:
1- nocami, gdy on będzie pełnił straż- ona zgodzi się na miłosne z nim igraszko, a w zamian on będzie
łagodny dla wszystkich pań i  zaopatrzy je w żywność  na dany dzień.
2- Jeśli natomiast ona się nie zgodzi, to on się zemści na wszystkich paniach i będzie gorszy niż jego wspólnicy.

A ty -będąc ową pięknością-   które z dwóch wyjść byś wybrała / wybrał.

Zaznaczam, że nie ma  trzeciej możliwości.

Odpowiedz

To raczej jasne, że pierwsza opcja, bo i tak zapewne byłyby tam gwałcone i diabli wiedzą co jeszcze. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(28-02-2023, 9:37 )Zenobia napisał(a):  
(26-02-2023, 19:36 )Fedorowicz napisał(a):  Ja tu widzę znowu atak na tradycyjne wartości. Ludzie mający władzę i pieniądze manipulują innymi, tworzą sztuczne problemy, podziały i konflikty oraz całe oszukańcze ideologie aby zniewalać i kontrolować innych najczęściej dla zysku. Ważne jest dla nich pozbycie się zwolenników wolności i wartości chrześcijańskich.

Są to fikcyjne sytuacje - owoce mojej chorej wyobraźni.
Zabawa polega na wybraniu wyjścia, które jest mniejszym złem.
Prawa wynikające z Biblii (Tory) wyznaczają kierunek, który Bóg wskazał wszystkim, także nie należącym do Domu Israela ludom świata. Przestrzeganie tych praw przez nie-Żydów jest niezbędnym minimum wymogów etycznych, dzięki któremu ludzkość może przetrwać. Egoizm, niewiedza i nieprzestrzeganie tych praw musi prowadzić do samozagłady społeczeństw (kradzież, niemoralne stosunki seksualne, morderstwo).
Odpowiedz

(01-03-2023, 10:03 )Zenobia napisał(a):  Banda porywaczy więziła kilka kobiet, głodziła je i się nad nimi znęcała.
Jedna z kobiet była wyjątkowo piękna i to właśnie w niej, zakochał się jeden z przestępców.
Zaproponował jej taki układ:
1- nocami, gdy on będzie pełnił straż- ona zgodzi się na miłosne z nim igraszko, a w zamian on będzie
łagodny dla wszystkich pań i  zaopatrzy je w żywność  na dany dzień.
2- Jeśli natomiast ona się nie zgodzi, to on się zemści na wszystkich paniach i będzie gorszy niż jego wspólnicy.

A ty -będąc ową pięknością-   które z dwóch wyjść byś wybrała / wybrał.

Zaznaczam, że nie ma  trzeciej możliwości.
Ne wolno według Tory ratować życia poprzez popełnienie morderstwa , poprzez publiczne bałwochwalstwo i poprzez nielegalny stosunek seksualny. Dowodem jednak na to, jak istotna jest zasada ratowania ludzkiego życia (pikuach nefesz) w Torze, może być sławna anegdota o rabinie Soloveitchiku, słynnym znawcy Talmudu. Gdy usłyszał on opinię, że jeśli wojna lub inne zło bezbożne ma przynieść zbawienie, to może jest słuszna, odpowiedział: "Gdyby było udowodnione, że śmierć jednego niewinnego Żyda spowoduje nadejście Mesjasza, a zapytano by mnie o opinię, to zadecydowałbym bez żadnych wahań, że byłoby lepiej, aby Mesjasz nie nadszedł. Bo zasada pikuach nefesz jest ważniejsza od wszystkimi przykazań zawartych w Torze." (z wyjątkiem trzech).
Odpowiedz

Na szczęście  to nie jest ani watek religijny ani moralizatorski ale zwyczajny - logiczny.
A te biblie, tory, tipitaki, wedy i inne religijne księgi, są tu co najmniej nie na miejscu, zupełnie jak dzieła Lenina.

Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości