Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wspomnienia z forum przy FZP

Drogi Krzyśku! Pamiętam Twoje znakomite posty na forum przy FZP. Byłem tam nowy, podziwiałem zwłaszcza dużą wiedzę jaką zaprezentowałeś w temacie o BeSzcie i chasydach, znakomite dopracowane szczegółowo literackie, poetyckie komentarze. Czy nie byłoby dobrym pomysłem otworzyć tutaj taki temat? Dziś przecież chasydzi budzą podziw całego świata wiernym trwaniem przy swojej religii przeciw represjom kovidowym. Polacy nie mają o tym bladego pojęcia. Odnośnie reinkarnacji to jak wiesz jest w "hierarchicznym judaizmie" nauka o gilgul, świetnym żydowskim odpowiedniku reinkarnacji. Gilgul jest drogą naprawy ,Tora i Talmud o niczym innym nie mówią. Reinkarnacja to koncepcja hinduistyczna, używana czasem w religioznawstwie. Religioznawca zarówno gilgul, jak i i hinduistyczną wędrówkę dusz nazywa "reinkarnacją".

I co z tego mądrego wychodzi? Tylko chaos i zamieszanie. Wedle doktryny" gilgul " każda dusza z natury pragnie uzyskać doskonałość i złączyć się z B-giem, jeśli jednak nie uda się jej to za życia, otrzymuje kolejną szansę w innym ciele ludzkim. Grzesznicy, którzy za życia nie odpokutowali za swą niegodziwość, w kolejnym ciele kontynuują swe oczyszczanie przez spadające na nich kary. Z kolei dusze ludzi sprawiedliwych mogą powracać celem niesienia pomocy. Kolejne wcielenie mogą służyć również wykonaniu szczególnych, rozciągniętych na wiele pokoleń zadań. Koncepcję gilgul rozwinął Chaim Vital w dziele Sefer ha Gilgulim. Szalom !
Odpowiedz

Temat umieściłeś w prywatnym dziale Krzysztofa, to pozwoliłam sobie przenieść do odpowiedniego działu.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(21-11-2020, 16:08 )hogan napisał(a):  Temat umieściłeś w prywatnym dziale Krzysztofa, to pozwoliłam sobie przenieść do odpowiedniego działu.
Bardzo fajnie, dziękuję. ubawa2
Odpowiedz

(21-11-2020, 16:08 )hogan napisał(a):  Temat umieściłeś w prywatnym dziale Krzysztofa, to pozwoliłam sobie przenieść do odpowiedniego działu.
Pan Krzysiek nie odpowiada. Czy on jeszcze żyje ?
Odpowiedz

Zapewne żyje ale od jakiegoś czasu mniej tu zagląda.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(24-11-2020, 9:16 )hogan napisał(a):  Zapewne żyje ale od jakiegoś czasu mniej tu zagląda.
Obawiam się, że już nie żyje. Cześć Jego pamięci !
Odpowiedz

Przestań pisać takie głupoty, to nie jest zabawne! ubauba5
Napisałam chyba wyraźnie, że żyje!

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(25-11-2020, 18:47 )hogan napisał(a):  ..Napisałam chyba wyraźnie, że żyje!
Forum przy FŻP to było coś niesamowitego. Pisali niby szabes goje, ale wiele treści rdzennie żydowskich dotyczących religii, filozofii i obyczajów było wtedy przez jakiś czas ogólnie dostępnych. Bogata kultura, interesujące idee nie mające sobie równych w historii ludzkości. Kto wtedy z gojów nie czytał na tym forum nie wie, kim są Żydzi. helous
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości