Ocena wątku:
  • 22 głosów - średnia: 2.95
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dlaczego czarnieją?

Czy się ktoś z Was zastanawiał dlaczego na przykład po obraniu ziemniaków, zalewamy je wodą zanim do czegoś użyjemy?

Tak na przykład, wszystkie inne warzywa po obraniu, mogą stać w misce bez wody a ziemniaki trzeba zalać wodą bo czarnieją?

Dlaczego więc ziemniaki czarnieją a inne warzywa nie? :zdziwienieke:

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Bo są przenawozowane ubawa2
Są i inne warzywa, które czarnieją..ale nie mam teraz weny , tzn nie mam jak się skupić..sorry

Człowiek nie jest stworzony do klęski... Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać..

[Obrazek: 29upzx4.gif]
Odpowiedz

no co do nawozów to raczej jak już, to wszystkie są z tych samych upraw... a czy inne czarnieją? Nie zauważyłam aby inne powiedzmy po 10- 15 minutach robiły się czarne  zhm

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Iza zrób testy innych warzyw a zobaczysz że tak..szczególnie te, które sa tzw "nowalijki"

Człowiek nie jest stworzony do klęski... Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać..

Odpowiedz

Aniu, właśnie mam cały gar różnych warzyw nie zalanych wodą i czekają na wrzucenie do garnka w odpowiedniej chwili i nie czernieją.
Mam też obrane ziemniaki i są zalane wodą bo zanim bym je wrzuciła to by były czarne.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

To trafiłaś dobre warzywka ubawa2..rzadko to się mi zdarza niestety :smutek:

Odpowiedz

Zawsze trafiam w dobre warzywa, tylko w ziemniaki nie? To by było trochę dziwne tak przez 30 lat wsydzamsie

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości