Ocena wątku:
  • 17 głosów - średnia: 3.18
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dowody natchnienia Biblii - zgodność ze współczesną nauką

(12-11-2019, 17:48 )hogan napisał(a):  Próbuj Hendi ale stawiam, że to nie będą wiarygodne dowody, choć bardzo bym chciała...

Tak też myślałem. Jesteś uprzedzona i z góry odrzucisz wszelkie argumenty, które przedstawię.

Jeśli ktoś z Was jest szczerze zainteresowany tematem i chciałby dowiedzieć się, co na temat istnienia Jezusa mówią starożytni i nowożytni historycy, którzy są cenieni za swoją fachowość, to proszę o wiadomość na PW lub na mój adres mailowy:

Chętnie poświęcę czas, by rzetelnie opisać ten temat.

Pozdrowienia!
Odpowiedz

Hendi, nie jestem uprzedzona ale takich dowodów poszukują od setek lat i nikt nie znalazł.
Wszystko da się wyjaśnić, wytłumaczyć bez obrażania się z powodu braku argumentów.
Proszę, nie uwłaczaj mej godności, to nie przystoi dorosłemu Mężczyźnie.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Znajdziesz je z pewnością u Tacyta i Józefa Flawiusza.

Bądź zdrowa, Izo!

Tymczasem.
Odpowiedz

Oj nie Hendi, to nie są dowody, bo oni niewiadome o jakim Jezusie pisali. Te imię do dziś jest
bardzo popularne.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Jeden z najwybitniejszych starożytnych historyków rzymskich – Tacyt, żyjący na przełomie I i II wieku naszej ery, tak napisał o chrześcijanach: „Początek tej nazwie dał Chrystus, który za panowania Tyberiusza skazany został na śmierć przez prokuratora Poncjusza Pilatusa” (Roczniki, tom I, księga XV, 44).

Zatem chodzi o Jezusa Chrystusa, od którego nazwę wzięli chrześcijanie.

I jeszcze jeden cytat, tym razem autorstwa kapłana i historyka żydowskiego, Józefa Flawiusza, który żył w latach 37-100 n.e. Napisał on o arcykapłanie Annaszu, że „zwołał sanhedryn [najwyższy sąd żydowski] i stawił przed sądem Jakuba, brata Jezusa zwanego Chrystusem” (Dawne dzieje Izraela, księga dwudziesta, IX, 1).

Rzecz zatem jest jasna.

Cały artykuł jest tutaj:

http://poznajpismo.j.pl/czy-jezus-naprawde-istnial/
Odpowiedz

No dobrze, napisali O TYM Chrystusie- Jezusie ale kim on był ten Jezus, skąd się wziął i co najważniejsze komu byli poddani
ci, co o nim pisali?

Józef Flawiusz- z rodu kapłańskiego
Tacyt- uczeń Kwintyliana, który za wzór stawiał Cycerona. W V stuleciu korzystali z Tacyta chrześcijańscy
historycy – Sulpicjusz Sewer i Paweł Orozjusz, w VI w. cytował go Kasjodor.

Mi wystarczy- widać czyje, jaki mieli poglądy.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(07-11-2019, 10:35 )Hendi napisał(a):  
Cytat:Jednym z dowodów na to, że Biblia jest natchniona przez Boga są zawarte w niej informacje, których ludzie żyjący w czasach biblijnych znać nie mogli.
Natchnienie oznacza inspirację pisarzy biblijnych ideami dobra, Boga, moralności itd.
A nie oznacza, że Bóg dyktował starożytnym skrybom do ucha słowo za słowem.

Cytat:Oto kilka przykładów:
Cytat:1. Kształt naszej planety. „Ten, co tronuje nad okręgiem ziemi, której mieszkańcy są niby szarańcza, Ten, który rozpostarł niebo jak tkaninę i rozpiął je jak namiot mieszkalny” (Izajasza 40:22; Biblia poznańska).

Prorok Izajasz zapisał te słowa w VIII wieku p.n.e. Do jego czasów ludzie wierzyli, że ziemia jest płaska. Dlatego też żeglarze bali się zbyt daleko zapuszczać w głąb mórz i oceanów, by nie spaść w przepaść kończącej się ziemi. Pierwsze przypuszczenia, że ziemia morze być okrągła zaczęły niemrawo wkraczać w życie ludzi w VI wieku n.e. Ostatecznie mogliśmy się o ty przekonać pod koniec lat 50-tych XX wieku n.e., dzięki zdjęciom satelity Explorer-6.Skąd zatem Izajasz mógł wiedzieć, że ziemia jest okrągła, skoro w jego czasach świat nauki uważał, że ziemia jest płaska. Przekazał mu tę wiedzę Stwórca naszej planety.
Okrąg to figura płaska, a nie przestrzenna. Co innego kula.
[Obrazek: OG3D4gNJpl5K_heKTUJShJclrHCH6oFKrusVEfMH...xA9YF08GxA]
Tak w starożytności biblijnie wyobrażano sobie Ziemię. Jako płaski naleśnik w centrum Wszechświata.
Cytat:2. Umiejscowienie ziemi w pustce przestrzeni kosmicznej.
Cytat:„Północ rozpościera nad pustką i ziemię zawiesza nad próżnią” (Hioba 26:7; Biblia poznańska).
Błędne tłumaczenie. "Dach rozciąga nad pustką, ziemi niczym nie umacnia"Hioba 26:7
W tamtych czasach nie znano pojęcia próżni. Próżnia w sensie technicznym jest to stan wysokiego rozrzedzenia gazu. Ziemia nie znajduje się w stanie bezruchu, o czym też autor Księgi Hioba nie mógł wiedzieć.

Cytat:..wiszą w kosmicznej przestrzeni.
Bzdurka. Nie wiszą, lecz poruszają się.
Cytat:Zgodność z obecną wiedzą medyczną.
Cytat:Prawo Mojżeszowe zawierało nakazy chroniące Izraelitów przed różnorakimi chorobami – często niebezpiecznymi. Jednym z rozporządzeń było zakopywanie odchodów poza obozem. Dzięki temu Izraelici byli chronieni przed skażeniem wody pitnej oraz przed chorobami przenoszonymi przez owady. W naszych czasach każdego roku miliony ludzi umiera z powodu zaniedbań pod tym względem.Prawo Mojżeszowe zawierało także przepisy sanitarne zapobiegające szerzeniu się chorób zakaźnych. „Dalej powiedział Jahwe do Mojżesza i Aarona: Jeżeli u kogoś na skórze ciała pojawi się nabrzmienie albo wysypka, albo biała plama, która na skórze jego ciała jest oznaką trądu, to przyprowadzą go do kapłana Aarona albo do jednego z jego synów kapłanów. Kapłan obejrzy chore miejsce na skórze ciała: jeżeli włosy na chorym miejscu stały się białe i jeżeli znak zdaje się być wklęśnięty w stosunku do skóry ciała, jest to plaga trądu. Kapłan stwierdzi to i uzna człowieka za nieczystego. Jeżeli jednak plama na skórze jego ciała jest biała, ale nie zdaje się być wklęśnięta w stosunku do skóry i włosy nie pobielały, to kapłan odosobni chorego na siedem dni. Siódmego dnia kapłan go obejrzy. Jeżeli kapłan stwierdzi, że plama nie powiększa się, nie rozszerza się na skórze, to odosobni go znowu na siedem dni” (Kapłańska 13:1-5).
Bóg Wszechmogący nie potrafił zlikwidować chorób zakaźnych swego Narodu Wybranego, nie znał nawet ich przyczyn tylko kazał się odosabniać i izolować jak minister Szumowski ? Wybacz, fundamentalistyczne, dosłowne odbieranie Biblii z pominięciem wiedzy uczonych biblistów to niewiedza, ignorancja, bzdura kompletna.
Odpowiedz

(07-11-2019, 10:35 )Hendi napisał(a):  Jednym z dowodów na to, że Biblia jest natchniona przez Boga są zawarte w niej informacje, których ludzie żyjący w czasach biblijnych znać nie mogli. Oto kilka przykładów:

1. Kształt naszej planety.

„Ten, co tronuje nad okręgiem ziemi, której mieszkańcy są niby szarańcza, Ten, który rozpostarł niebo jak tkaninę i rozpiął je jak namiot mieszkalny” (Izajasza 40:22; Biblia poznańska).

Prorok Izajasz zapisał te słowa w VIII wieku p.n.e. Do jego czasów ludzie wierzyli, że ziemia jest płaska. Dlatego też żeglarze bali się zbyt daleko zapuszczać w głąb mórz i oceanów, by nie spaść w przepaść kończącej się ziemi.

Okrąg to figura płaska i tak sobie wyobrażali Ziemię starożytni pisarze biblijni w tym Izajasz, jako płaski naleśnik umieszczony w środku Wszechświata. Wokół płaskiej Ziemi znajdował się sferyczny firmament, po którym poruszały się Słońce, Księżyc, gwiazdy i planety.

[Obrazek: ziemia.jpg]
Odpowiedz

Cytat:Okrąg to figura płaska i tak sobie wyobrażali Ziemię starożytni pisarze biblijni w tym Izajasz, jako płaski naleśnik umieszczony w środku Wszechświata

No, no, człowiek uczy się całe życie... nie darmo ktoś te powiedzenie wymyślił, bo tu Fedorowiczu, mnie zaskoczyłeś i jestem
bardzo ciekawa co jeszcze możesz o tym napisać. Bo wiele, wiele i jeszcze więcej wiedzy mam na temat religioznawstwa ale
z tym, spotkałam się pierwszy raz, że Ziemia była postrzegana... w sumie jak obraz. Naprawdę bardzo ciekawe, wręcz
intrygujące abym wsadziła w to swoje macki i pobadała co w trawie piszczy. Zawsze lubię wszelkie nowości a dla mnie
jest to nowość.

No tak, nie byłabym sobą, gdybym natychmiast już nie wyciągała własnych wniosków i oto jeden w tej sprawie:

Skąd mogli w ogóle wiedzieć, że Ziemia jest okrągła, płaska, elipsowata, kulista, itd.? Skoro nikt nie widział wtedy
Ziemi z perspektywy Kosmosu? fizja5

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(28-11-2020, 11:19 )hogan napisał(a):  
Cytat:Okrąg to figura płaska i tak sobie wyobrażali Ziemię starożytni pisarze biblijni w tym Izajasz, jako płaski naleśnik umieszczony w środku Wszechświata

No, no, człowiek uczy się całe życie... nie darmo ktoś te powiedzenie wymyślił, bo tu Fedorowiczu, mnie zaskoczyłeś i jestem
bardzo ciekawa co jeszcze możesz o tym napisać. Bo wiele, wiele i jeszcze więcej wiedzy mam na temat religioznawstwa ale
z tym, spotkałam się pierwszy raz, że Ziemia była postrzegana... w sumie jak obraz. Naprawdę bardzo ciekawe, wręcz
intrygujące abym wsadziła w to swoje macki i pobadała co w trawie piszczy. Zawsze lubię wszelkie nowości a dla mnie
jest to nowość.

No tak, nie byłabym sobą, gdybym natychmiast już nie wyciągała własnych wniosków i oto jeden w tej sprawie:

Skąd mogli w ogóle wiedzieć, że Ziemia jest okrągła, płaska, elipsowata, kulista, itd.? Skoro nikt nie widział wtedy
Ziemi z perspektywy Kosmosu? fizja5

Cieszy mnie Twoje zainteresowanie, Izuniu. Swoje wyobrażenia o kształcie Ziemi starożytni czerpali z codziennej obserwacji.  W terenie otwartym, który sprawia wrażenie płaskiego, kiedy obserwowali widnokrąg czyli linię pozornego zetknięcia  z powierzchnią Ziemi zauważyli, że jest on zbliżony kształtem do okręgu. Na tej podstawie pojawiło się przekonanie, że Ziemia ma kształt okręgu.Teorię geocentryczną na podstawie wcześniejszych prac filozofów greckich dopracował następnie Klaudiusz Ptolemeusz, nadając jej ostateczną postać. Gdy urodził się w Toruniu w 1473 r. Mikołaj Kopernik, świat trwał jeszcze w przejętym od starożytnych przekonaniu, że Ziemia jest płaską tarczą osadzoną w centrum wszechświata, a wokół niej krążą Księżyc, Słońce i planety. Gdy umarł w 1543 r., pozostawił w swym dziele De revolutionibus orbitum coelestium (O obrotach ciał niebieskich) podstawy systemu, który nie tylko odrzucał błędy nauki ptolemejskiej, ale też stał się punktem wyjścia wszystkich znanych dziś odkryć dotyczących budowy Wszechświata i rządzących nim sił. ubawa2
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości