Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 12 głosów - średnia: 2.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Armenia Erewań

[Obrazek: A6QxmBG.jpg]

Kaskady - najsłynniejsza budowla w Erywaniu. Mnóstwo schodów na górę skąd widać Erywań. Tak naprawdę nie jest to do końca ukończone, miała też płynąć po tym woda. Przeszedłem połowę tych schodó i się zmachałem. Wtedy odkryłem, że obok się wchodzi i można wjechać schodami elektrycznymi prawie na samą górę. Z góry widok jest na Erywań a także na Ararat. 

[Obrazek: 765wnmI.jpg]

Na zdjęciu może nie za dobrze widać, ale tam jest Ararat ubawa
[post jeden pod drugim jednego Użytkownika, łączą się jeśli nie upłynie 10 minut]
[Obrazek: dR2R3Cs.jpg]

Spory pomnik matki Armenii, obok stały czołgi i wyrzutnia rakiet. Bojowy pomnik, bo ona ma miecz i  patrzy na Turcję ubawa
[post jeden pod drugim jednego Użytkownika, łączą się jeśli nie upłynie 10 minut]
[Obrazek: 0FON9vc.jpg]

Kolejne ujęcie Ararat. Była pogoda więc całkiem dobrze widać. 

Ararat to bardzo ważna góra dla Ormian, jednak obecnie leży na terytorium Turcji.
Odpowiedz

[Obrazek: fzthzKZ.jpg]
Świąrtynia Ormiańska, największa w Armenii. 

Ormianie nie są ani katolikami, ani prawosławni. Mają swój własny kościół, który hjest najstarszym kościołem chrześcijańskim. Król Armenii pierwszy przyjął chrzest wcześniej niż cesarz rzymski.
[Obrazek: IRHM7Pe.jpg]

Takie fontanny. W Erywaniu pełno fontann i parków.
[Obrazek: xgdUI1n.jpg]
Odpowiedz

[Obrazek: WfHb6OD.jpg]

Plac republiki. Tam też fontanny.
Jeden dzień po przylocie poświęciłem na zwiedzanie Erywania, kolejne dwa dni to Echmiadzyn - tamtejszy jakby Watykan czyli siedzina przywódcy kościoła oraz Garni - historyczne miejsce - starożytna świątynia.

Żeby się tam dostać musiałem się przejechać marszrutką, a więc odpowiednikiem naszego busa. Charakterystyczne jest, że chyba nie mają one rozkładu i są bardzo tanie - 2 zł za odległość około 30 km. oczko W Polsce za taką odległość busem zapłacił bym 3 razytyle  jak nie więcej. Niestety zdecydowana większośc Marszrutek wygląda tak:

[Obrazek: AyFtz9p.jpg]
XD
W środku wyglądają podobnie. oczko

Co innego samochody- ludzie jeżdżą tutaj takimi autami jak w Polsce. Taksówki też są ok, i jak pisałem wcześniej są bardzo tanie.
Odpowiedz

[Obrazek: 2Cu8XyQ.jpg]

Irański meczet w Erywaniu. Bardzo ładny i pierwszy raz mi się udało wejść do meczetu. Nikt tu nie robił problemu, było mało ludzi. Po prostu zdjąłem buty wszedłem pstryknąłem kilka fotek. 
W Jordanii do meczetu nie chcieli mnie wpuścić ubawa

Meczet w środku:
[Obrazek: gmoyFL1.jpg]
Odpowiedz

Nawet ładnie tam jest ale ten autobusik, to jak nasze fasolki kiedyś. :ubawa:

Ciekawe czy przy tych fontannach można się kąpać, bo niektóre są jak basen
Ararat dobrze widać na dwóch zdjęciach. ubawa

Dziękuję za fotki buziak

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Woda rzeczywiście wydawała się bardzo czysta, ale raczej w żadnej fonnatanie nie powinno się kąpać czy pić z niej wody.

[Obrazek: bFJ6y8D.jpg]
[Obrazek: 6B5ibXr.jpg]

Świątynia w Garni i widok na góry z Garni.
To już starożytna świątynia pogańska.

[Obrazek: zjhEzhx.jpg]
Odpowiedz

Świątynia w fajnym miejscu i piękne widoki. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Świetne foty. Te z gór najlepsze.
Meczet trochę się różni wnętrzem niż te co widziałem w Tunisie czy Mostarze. Moim zdaniem na plus.
Napisz coś o ich kuchni bo wydaje mi się że jest bardzo ciekawa i smaczna.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Jadłem tam kilka  zup. Jedna smakowała trochę jak kapuśniak, poza tym zupę dyniową i syberyjską - rosół z pierogami małymi w środku.

Z dań normalnych to dwa razy jadłem mięso z warzywami smakowało mi, zrobiłem zdjęcie:

[Obrazek: 8euwVIQ.jpg]

Poza tym jadłem też potrawę ormiańską, smakowało jak nasze  zrazy trochę:

[Obrazek: w8urwip.jpg]
Widziałem też jak ludzie jedli takie pierogi gruzińskie. 
Jedzenie ogólnie było bardzo dobre.
Odpowiedz

Te pierwsze, to chyba warzywa grillowane, dania wyglądają zwyczajnie, swojsko.

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości