31-10-2018, 21:04
(30-10-2018, 15:54 )ro_bot napisał(a): Ciekawe,czy gdyby ten Kościół nie smagał naszych przodków batami,nie tłamsił dziesięciną i nie udawał,że moralność jest jego wynalazkiem łamiąc oportunistów kołem przetrwali byśmy w łacińskiej cywilizacji?
Żydowski Bóg jak wszystkie inne musiał straszyć ludzi śmiercią,bo inaczej by Go się nie bali.
Może nie tyle przed unicestwieniem osobnika co wymarciem przekazu genów straszył.
Cytat:udawał,że moralność jest jego wynalazkiemA CZYIM JEST? ,
PRZEPRASZAM ALE ja nie wiem . Oświeć mnie . Bo będę tkwił w błędzie, że to kościelny, biblijny wynalazek.
Dodam : Gdyby nie kościół i to katolicki . Nie było by cywilizacji (naszej) , nie było by banków, przemysłu , internetu , parowozów, nie było by żydów, mahometan , protestantów .
Powstawały by pewnie i ginęły imperia, faraonów, cezarów ... jeździlibyśmy rydwanami i to niewielu , budowali jakieś piramidy....

Być może powstał by jakiś inny 'kościół powszechny ' ale to nic pewnego , a jak tu bez internetu?
Nie było by 'postępu'!!!
Ja osobiście nie przepadam za postępem , wolał bym żeby się cofać pomału , ale inni większość , bez samochodów , bez tv?
Ja tam za bardzo w boga nie wierze
, ale wiem że biblia , niezależnie od metody powstania jest mądra ponadczasowo. Tylko trza ją umieć czytać .A kościół ?
A niech mi ktoś pokaże lepszą organizacje, nie wspominając o trwałości, 2000 lat ciągłości.
Albo jakąś alternatywę dla dekalogu ?????
Przecie wszyscy nawet ateiści i sataniści : żyjemy i postępujemy według dekalogu.
Bóg, czy ktoś tam, napisał Nie zabijaj. i inne nie ....
Czy on się spodziewał że , od tego momentu, nikt nie ukradnie, nie podupcy na boku , nie przyłoży pałą bliźniemu. ??
To by o raz był raj, same anioły i cała wiara , religia na kij przydatna.
To raczej należy rozumieć staraj się nie zabijać , nie łgać..... nie tamto i owamto .
I wtedy znika konflikt , 'nie zabijaj' vs kara śmierci i inne zabijania.
Dobrze by było też uświadomić sobie , że w Religi katolickiej życie nie jest świętością i najwyższą wartością , to wymysł humanistów, raczej antykościelny wtedy

?