Liczba postów: 2,804
Liczba wątków: 49
Reputacja:
285
Zodiak: skorpion
Naprawdę widujesz wilki Ewo?
W naturze widzialem wilka tylko raz.Poparzył na mnie zanim zdążyłem wyciągnąć aparat i uiekł.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Liczba postów: 5,359
Liczba wątków: 46
Reputacja:
239
Zodiak: strzelec
No mieszkam normalnie na wsi ale do leśniczówki mi daleko

Ro_bot byłeś w okolicach Przemyśla, Soliny? Tutaj się stada powiększają. Gdzieś około marca-kwietnia niedaleko mnie znaleziono szczątki dzika, znajomy zajmuje się wycinką drzew w lesie i codziennie widzi ich ślady (resztki saren, pies sąsiada) a zdarza się, że jeden czy kilka sztuk normalnie go obserwuje. W tamtym roku na jesień młody wilk ganiał mi koło domu po polu i szukał myszy (gość pracował na polu przy orce więc gryzoni jest pełno tylko łapać). W mojej miejscowości człowiek ma stado baranów, tzn miał. Były ogrodzone na łące a w ciągu nocy 3/4 stada zostało zagryzione a wiele z nich po prostu pożarte. Zwykły pies by tego nie zrobił niestety.
Dlatego wieczorami najlepiej się nie wypuszczać z domu bo nie wiadomo co stanie na drodze. Coraz mniej bezpiecznie jest. Nie podoba się to nam bo wilki będą się rozprzestrzeniać. Jak wiemy samce muszą powiększać terytoria bo jeśli wataha się powiększa to nie dla każdego jest miejsce. Więc jak kiedyś wilki były głównie w Bieszczadach tak są już i tutaj...
No i do tego coraz więcej niedźwiedzi. Robią szkody straszne (zniszczone pasieki) i również były ślady w lasach. U mnie w miejscowości w lesie obecność zaznaczyła niedźwiedzica z dwoma młodymi także moi drodzy- nie ma opcji o wyjściu na grzyby a co dopiero zrobić sobie spacer żeby po prostu pooddychać innym cenniejszym powietrzem czy po prostu pozachwycać się pięknem a przede wszystkim spokojem i ciszą lasu
"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... " <th_to_clue>
Liczba postów: 2,804
Liczba wątków: 49
Reputacja:
285
Zodiak: skorpion
Watahy bardziej niż stada.
Nie dla każdego jest miejsce,bo w watasze prawo do rozrodu mają tylko osobniki alfa,a to oczywiscie reszcie sie nie podoba i stąd ich ekspansja.
Są też w moich okolicach,narazie nieśmiałe.
Mam nadzieję,że nie będzie konieczny odstrzał...Jak w obrazie Chełmońskiego
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Reputacja:
239
No to tutaj jest ich już dużo. Jeszcze 3-4 lata temu nie było znaków a 10 lat temu spokojnie wieczorami wychodziłam na spacery i nie miałam z tyłu głowy "uważaj dziki/niedźwiedzie/wilki" Mało tego węży nie było a teraz co rusz pod domem (!) trafiam na jakieś gadzisko
"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... " <th_to_clue>
Reputacja:
239
A mnie od lasu dzieli jedno pole ooo i ja jestem w dole a las zaczyna się od połowy góry
Reputacja:
239
Kiedyś to uwielbiałam, teraz jest największym przekleństwem bo naprawdę strach wyjść przed dom. Jak chodziłam po 4 rano późną jesienią na autobus to serce miałam w gardle. Tym bardziej, że często jest tu kukurydza i po prostu słyszałam ten szum szabrujących dzików. Nie polecam nikomu tego uczucia... Ja byłam chora jak miałam tamtędy przejść. To samo było jak po 23 wracałam z pracy. Koszmar. Droga którą szłam była zryta jakby ktoś pługami przejechał
Reputacja:
239
Nooo a ja z rozwalonym kolanem i weź uciekaj... Z resztą gdzie zwiejesz przed dzikiem? Grrr