Ocena wątku:
  • 11 głosów - średnia: 3.09
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Szybki ciastek :)

Witajcie, mam kolejny szybki pomysł na coś z niczego oczko

Niektórzy zwą to Szybką Napoleonką, dla mnie to po prostu ciastek oczko
Totalny luz może to zrobić każdy, nie wymaga zdolności cukierniczych a może posmakować (domownicy nie narzekają).
Często jest zachcianka na coś słodkiego, dlaczego zatem nie pokombinować?

Składniki:

2 opakowania krakersów (zwykłych słonych prostokątnych) w zależności od wielkości blaszki
2-3 budynie ulubionego smaku
1l mleka (lub mniej)
odrobina cukru pudru do posypania

Wykonanie:

Blaszkę wykładamy folią, na spodzie układamy krakersy. Gotujemy budynie według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń wylewamy na krakersowy spód, kładziemy drugą warstwę krakersów. Pozostawić do wystygnięcia. Zimną warstwę krakersów posypujemy cukrem pudrem według uznania.
Smacznego oczko

PS. W domu miałam jeszcze petitki i również smakuje ubawa
Odpowiedz

I słone ciastka nie przeszkadzają w smaku?  Coś niesamowitego ubawa2

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Zdecydowanie nie, ma naprawdę świetny smak. Polecam ubawa
Odpowiedz

Wypróbuję kiedy. Teraz nie ale jak zrobię i zjem, to dam znać jak smakowało ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Mam nadzieję, że posmakuje kochana ubawa
Odpowiedz

Krakersy moim zdaniem świetnie sobie poradzą z budyniem. Słoność krakersów raczej "podkręci" jeszcze smak. Jednak nie będzie to "Napoleonka".
Ciasto francuskie jest tak proste w obsłudze że do "Napoleonki" świetnie pasuje i nie widzę potrzeby w zamienianiu na krakersy. Ale tak "na szybko" to krakersy jak najbardziej ok.  pieteczkka

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

No właśnie chodzi o "na szybko" oczko
Odpowiedz

(17-05-2018, 9:21 )karbon napisał(a):  Ciasto francuskie jest tak proste w obsłudze że do "Napoleonki" świetnie pasuje

Gotowe ze sklepu to jest proste, jednak zrobić je samemu to już na prawdę trzeba umieć.ubawa

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

Zrobić samemu też nic trudnego. Ciepła woda, mąka, masło, odrobina octu i z jedne jajko ale jajko niekoniecznie. ubawa2
Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na jakieś pół godziny a potem wstawić do pieczenia do nagrzanego piekarnika.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Kochana żeby zrobić prawdziwe francuskie trzeba dużo czasu ubawa ciasto, masło, zawijasz, wałkujesz, zawijasz, lodówka, znowu wałkujesz, zawijasz, lodówka, wałkujesz... nie pamiętam w tym momencie ile razy trzeba to zwijać ale kiedyś czytałam o tym. Chyba, że jest inny sposób zrobienia takiego ciasta. No ale to nadal nie jest "na szybko" ubawa krakersy rządzą ubawa2
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości