Ocena wątku:
  • 42 głosów - średnia: 2.88
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Historia człowieka

No właśnie, jak dotąd nikt małpy nie nauczył mówić, dla mnie to dowód, że nie jesteśmy spokrewnieni.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Z małpami nie jesteśmy spokrewnieni???
Równie dobrze można stwierdzić,że pingwiny nie są z ptakami spokrewnione bo nie latają ;-)

Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Odpowiedz

(21-10-2023, 7:19 )hogan napisał(a):  No właśnie, jak dotąd nikt małpy nie nauczył mówić, dla mnie to dowód, że nie jesteśmy spokrewnieni.
Jeny... jak nie nauczył?
Cała kupa małp rozmawia. Rozmawiają językiem migowym, jak głuchoniemi, bo krtań małpia
Niezbyt się nadaje do dźwięków naszej mowy.

Ale po mału, obrazek poniżej to małpa z mojego awatara.
Zapisałem go bo do niedawna twierdzono że małpy nie pływają, panicznie boją sie wody itp
Ten szympans zbiera , wyciąga z dna smaczne kłącza i inne wodorosty i wyraźnie sprawia mu to frajde.
Małpy równirz bawią sie w wodzie, całkiem jak my. ubawa

https://kopalniawiedzy.pl/bonobo-szympan...mann,30327
[Obrazek: n-bonobo2-e4e59461b2c050caed03761ea62bc746.jpg]
''
Obserwacje bonobo, które na bagnach w basenie Konga żerują na roślinach bogatych w jod, mogą wyjaśnić, w jaki sposób zaspokajane były potrzeby żywieniowe prehistorycznych ludzi z regionu. Jak podkreślają niemieccy badacze, jod ma krytyczne znaczenie dla rozwoju mózgu i zdolności poznawczych''

Twierdzono , że nie mówią , ale to za momencik.

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

Złożona ludzka mowa mogła wyewoluować dzięki życiu na drzewach, uważa doktor Adriano Lameira z University of Warwick. Specjalizuje się on w badaniu początków języka i jest autorem pierwszej analizy ewolucji spółgłosek. Wynika z niej, wbrew oczekiwaniom, że nasi przodkowie mogli prowadzić bardziej nadrzewny sposób życia, niż nam się wydaje

[Obrazek: n-orangutan-e671a25c27bde277b248dc9a36f05215.jpg]

.....orangutany używają pełnego bogactwa zawołań podobnych do spółgłosek, jest ono widoczne w różnych populacjach i dotyczy różnych zachowań, podobnie jak ma to miejsce w ludzkiej mowie. Ich repertuar wokalny jest pełen kliknięć, cmoknięć, parsknięć, prychnięć czy dźwięków przypominających pocałunki
, dodaje.

Uczony od 18 lat obserwuje orangutany w naturalnym środowisku i uważa, że to ich nadrzewny tryb życia i sposób zdobywania pożywienia mogą wyjaśniać bogactwo wydawanych przez nich dźwięków przypominających spółgłoski.

Cały artykuł:
https://kopalniawiedzy.pl/mowa-spolglosk...alpa,35860

Przypominam , że niektóre języki afrykański to tak zwane ''JEZYKI MLASKOWE''

''Panzee, szympansica wychowywana od 8. dnia życia przez prymatologów z Uniwersytetu Stanowego Georgii, potrafi rozpoznawać syntetyczną mowę nawet wtedy, gdy generowane komputerowo słowa są wybrakowane albo zniekształcone.

Oznacza to, że szympansy dysponują rozwiniętą zdolnością rozpoznawania słów i że musiała ona prawdopodobnie występować także u wspólnego przodka człowieka i tych małp.
......
Naukowcy od zawsze traktują szympansicę jak człowieka. Mówią do niej, nauczyli ją też korzystania z symboli zwanych leksigramami. W rezultacie Panzee uzyskała biegłość w rozumieniu ok. 130 angielskich słów – opowiada doktorantka Lisa Heimbauer.

Hipoteza "Speech is Special" zakłada, że tylko ludzie są w stanie wytwarzać....

Odpowiedz

Jeden z szympansów z Welsh Mountain Zoo najwyraźniej prosił zwiedzających o pomoc w opuszczeniu wybiegu. Dbając o rozrywkę i rozwój intelektualny swoich zwierząt, opiekunowie prowadzili naukę podstaw języka migowego. Te wzięły to sobie do serca, stąd próby porozumienia międzygatunkowego.
Małpa wskazuje na rygiel okna i wykonuje ruch naśladujący otwieranie. Kilkakrotnie - m.in. w dziesiątej i szesnastej sekundzie nagrania - pojawia się też gest, przypominający znak "brama" z amerykańskiego języka migowego (ASL). W wykonaniu tego osobnika wygląda on jak splatanie i rozplatanie palców obu dłoni.
Peter Dickinson, jeden z pracowników ogrodu zoologicznego, napisał nawet artykuł nt. roli języka migowego w urozmaicaniu życia zwierząt w zoo. Wspominał tam o wcześniejszych przypadkach komunikowania się szympansów z odwiedzającymi.
Obserwowałem, jak nasze szympansy migały do ludzi, prosząc ich o wykonanie określonych czynności. Co ciekawe, ci reagowali, robiąc dokładnie to, co im powiedziano. Jeśli ktoś z załogi zoo interweniował, wymówka zawsze była taka sama: "Ale szympans mnie o to prosił
[Obrazek: n-samiec-szympansa-81e1d75cc8c43e0477ddb4012ba72b19.jpg]

To tak na początek o jezykach migowych , których nauczono małpy.

Odpowiedz

Nie tylko szympansy ubawa

Troszke zamałpiłem ubawa forum.

Odpowiedz

To nadal niczego nie dowodzi. Taką mową dźwięków i gestów, porozumiewają się wszystkie zwierzęta.
Pies szczeka, piszczy, jęczy, wyje i wszystko o różnych tonach i długościach... rozumie co do niego się mówi,
wykonuje polecenia, okazuje niezadowolenie, radość, smutek, itd., czy pies to nasz krewniak?

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(21-10-2023, 19:57 )hogan napisał(a):  To nadal niczego nie dowodzi. Taką mową dźwięków i gestów, porozumiewają się wszystkie zwierzęta.
Pies szczeka, piszczy, jęczy, wyje i wszystko o różnych tonach i długościach... rozumie co do niego się mówi,
wykonuje polecenia, okazuje niezadowolenie, radość, smutek, itd., czy pies to nasz krewniak?
Pies to mój krewniak owszem , ale twój zdajsie nie.
To nie moge twierdzić , że nasz.

To zależy co dla ciebie znaczy krewniak. 
Gdzie granica ? 
Olewając mode, moge twirdzić , że murzyn to nie mój krewniak inny gatunek, Kolor, wygląd, myśli też nieco inaczej , emocjonalnie jest inny, a nawet leczyć go czasem trzeba nieco inaczej.
Nieco inna biochemia.

Co jest dla ciebie krewniak?

Odpowiedz

Tak dla porównań 1sza lekcja języka mlaskoego.

Odpowiedz

(21-10-2023, 21:23 )uii napisał(a):  
(21-10-2023, 19:57 )hogan napisał(a):  To nadal niczego nie dowodzi. Taką mową dźwięków i gestów, porozumiewają się wszystkie zwierzęta.
Pies to mój krewniak owszem , ale twój zdajsie nie.
To nie moge twierdzić , że nasz.

To zależy co dla ciebie znaczy krewniak. 
Gdzie granica ? 
Olewając mode, moge twirdzić , że murzyn to nie mój krewniak inny gatunek, Kolor, wygląd, myśli też nieco inaczej , emocjonalnie jest inny, a nawet leczyć go czasem trzeba nieco inaczej.
Nieco inna biochemia.

Co jest dla ciebie krewniak?

Na mnie działa jak płachta na byka, że nauka próbuje na siłę, małpy ustawić w szeregu ewolucji z człowiekiem, próbuje
usilnie małpy nauczyć mówić a to tak nie działa. Wszystko, powtarzam... WSZYSTKO do tej pory, to tylko spekulacje a 100
procent nadal brak i brak będzie zawsze, bo nie w tym sensie jesteśmy spokrewnieni.
Wszyscy mamy jednego, wspólnego przodka/ pokrewieństwo a nie, że od małpy pochodzimy.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości