Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 13 głosów - średnia: 3.08
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Klimatyczna Petra

Zgadza się, ceny po dwóch stronach znacznie się różnią.

A chleb może być pod nazwą pita albo szrak czy też ajsz, ajsz bi zaatar. Innych nazw nie znam.
Miałabym tam dobrze z porozumiewaniem się, bo ich kultura i język, jest mocno pomieszana z tureckim.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(24-11-2018, 15:35 )bonaparte napisał(a):  Ceny były według mnie jak wszędzie nie było tanio, ale też nie drogo. Coś mi się wydaje że różne ceny podają turystom z zachodu a inne są dla Jordańczyków.

Nie byłem tam , ale na podstawie informacji z literatury myślę że po prostu trzeba ubawa

-Wołać głośno że to rozbój !
-Rozdzierać szaty , żądając żeby sprzedawca zabił od razu .
-Zaklinać się na głowy dzieci , posiadanych i niepoczętych jeszcze .
-Rzucać czapką o ziemie i ją deptać.
-wrzeszczeć ku.. wa i inne wyrazy zawierające mocne r' (w większości języków przekleństwa zawierają 'r' :ubawa )
itp.... fizja3 fizja8 :dashi: boisie

W zależności od inwencji , talentu cena zapewne spadnie o połowę albo i 90%

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

No niekoniecznie muszą zawierać R. ubawa2

To jedno z najgorszych bluźnierstw, za powiedzenie tego komuś, możemy być pewni, że gnaty zostaną porachowane. :lol: 

Lanet esek(czyt. esiek) - wersja łagodniejsza ale jak do tego dodamy matkę, to nie ma zmiłuj.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Targowałem się z jednym Arabem w Petrze. Nie pamiętam czy o tym pisałem, no ale kupowałem chustę taką na głowę, a on zaproponował kwotę jakąś z kosmosu na początku. Ale udało mi się zejść do jakiejś przyzwoitej ceny, ale i tak przepłaciłem za to według mnie. oczko Facet odstawiał przy tym z kolegą niezły teatrzyk, a na koniec udawał, że to on jest stratny na tej transakcji. W sumie niezłe przeżycie więc spoko.
Odpowiedz

Dawaj jeszcze zdjęcia mi tu na ten tychmiast ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości