Klimatyczna Petra -
hogan - 17-01-2018
Klimatyczna Petra
Kraj ma 26 km wybrzeża morskiego.
Kurorty znajdują się nad Zatoką Akaba, na południowym krańcu Jordanii. Na turystów czeka ciepłe morze, piękne plaże i wyjątkowy widok – na horyzoncie widać góry Izraela. Ale to dopiero początek. Ok. 120 km od Akaby, jedynego portu Jordanii, znajduje się
największa atrakcja kraju – Petra.
To ruiny miasta Nabatejczyków, starożytnego ludu pochodzenia semickiego, który zasiedlał tereny Izraela i Jordanii począwszy od VI wieku p.n.e. Położona w dolinie, w południowo-zachodniej części kraju, do dziś
skrywa masę intrygujących tajemnic. Nie zachowało się wiele zapisów historycznych ani śladów po mieszkańcach miasta, co rozpala wyobraźnię turystów z całego świata. Przewodniki opisują Nabatyjczyków jako doskonałych handlowców i budowniczych, znacznie wyprzedzających swoją epokę. W czerwonych klifach powstałych
z piaskowca wykuli wspaniałe pałace, świątynie, komory grobowe, teatry, sklepy i domy. Do XIX wieku Petra była całkowicie nieznana w zachodnim świecie. Obecnie można tam dojść jedną wąską drogą pośród skał - wąwozem Sik, który liczy 1188 m długości.
Petra to niesamowite miejsce.
Koniecznie trzeba być tam rano, najlepiej o wschodzie słońca, i zostać do końca dnia. Po pierwsze jest wtedy mniej turystów, po drugie przy wschodzie i zachodzie słońca jest najlepsza kolorystyka. To wtedy powstają najlepsze zdjęcia. Jeśli ktoś jest pasjonatem fotografii, to absolutnie miejsce dla niego.
wp.pl
RE: Klimatyczna Petra -
karbon - 20-01-2018
Petra to wspaniałe miejsce ale i zatoka Akaba też nie byle co. Zatoka morza Czerwonego kryje w swoich wodach piękny świat. Rafy koralowe w zatoce są bardzo imponujące. Polecam.
hogan - 20-01-2018
Od Perty to rzut beretem a więc da się połączyć w czasie jednego wyjazdu.
bonaparte - 21-01-2018
http://plecakiwalizka.com/jordania-informacje-praktyczne-ceny-koszty/#4_Kiedy_jechac_do_Jordanii
Fajny artykuł.
Z tego co wyczytałem, najlepiej jechać wczesną wiosną i na wiosnę, czyli jak wszędzie na południu.
Nic nie pisze jak jest w Jesień.
Bardzo chciałbym odiwedzić jakiś muzułmański kraj, i w rachubę z tego co widzę wchodzi Turcja (też jest sporo zabytków) i Jordania, ale Turcja tańsza więc pewnie polecę kieeedyś do Turcji.
hogan - 21-01-2018
W Turcji byłam, to wybrałabym Jordanię
karbon - 22-01-2018
Byłem w kilku muzułmańskich krajach wiele razy i powiem szczerze że ten "orient" mnie fascynował. Zabytków mnóstwo. Część zniszczona czasem ale to nie tak jak w Europie wojnami. Ogólnie to w wielu z tych krajów odległości do zabytków są duże. Wielogodzinne przejazdy autokarem to norma. Trochę męczące ale warto bo przeważnie zabytki "z górnej półki".
bonaparte - 02-08-2018
Lecę w listopadzie
bonaparte - 02-08-2018
Generalnie to opłaca się tam lecieć, bo bilety staniały odkąd lata tam Ryanair. Można nawet kupić bilety w obie strony za około 450 zł. Podejrzewam że rząd Jordanii dopłaca do tych biletów dlatego są takie tanie. Sam wstęp do Petry niestety nie jest taki tani, ale według mnie się opłaca.
Hotel już zarezerwowałem i cena jego nie odbiega od tych polskich a jest pod samą Petrą.
Z drugiej strony to nie wiem jak tam jest i czego się spodziewać, ale chce Petre zobaczyć, trochę Amman i pustynie przez okno busa.
hogan - 02-08-2018
Chcę tysiące zdjęć z ruin miasta Nabatejczyków
Wąsatka - 02-08-2018
Hogan zafunduj Boniemu karty pamięci.