Ocena wątku:
  • 13 głosów - średnia: 2.77
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Knedle w sosie grzybowym

Dziś przedstawię Wam przepis na knedle ziemniaczane z mięsem mielonym, w sosie grzybowym z surówką.

Składniki:

Ciasto

- ziemniaki
- mąka
- jajko
- sól

Farsz

- mięso mielone
- jajko
- sól
- pieprz czarny mielony
- majeranek

Sos

- grzyby świeże lub suszone, najlepiej borowiki
- śmietana
- cebula
- smalec
- sól
- ostra papryka mielona

Surówka

Na surówkę możemy przeznaczyć warzywa jakie lubimy i przyrządzamy też jak lubimy ale moim zdaniem, najlepiej pasuje tu coś
z takich warzyw jak sałata, rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, ogórek świeży, marchewka, kalarepka. Kwaśna kapusta w ostateczności.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i wstawiamy do ugotowania. Jak się ugotują, to odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie musimy je przepuścić przez maszynkę do mielenia.
W dużym garnku, wstawiamy wodę osoloną a w tym czasie, doprawiamy mięso.
Wszystkie składniki dobrze mieszamy.

[Obrazek: nwy4jo.jpg]

Teraz bierzemy się za ciasto.
Do przemielonych ziemniaków, dodajemy łyżeczkę soli, jajko i z 4- 5 łyżek stołowych mąki(na około 3 kg ziemniaków).
Składniki dobrze mieszamy rękoma, tak aby ciasto dobrze się połączyło (jak na kopytka).
Bierzemy niewielką porcję ciasta i ręcznie formujemy coś, w rodzaju grubego placka. Nakładamy na niego, 1- 1 i 1/2 łyżki stołowej
farszu i zlepiamy. W dłoniach wyrabiamy kształt kuli a potem lekko zmieniamy formę na jajowatą.

[Obrazek: 2lux6l5.jpg]

Układamy na mące aby nie przywarły do blatu. Jak zrobimy już większą ilość a woda się zagotuje, to delikatnie, najlepiej
dużą drewnianą łyżką, wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy aż wszystkie wypłyną na wierzch, od czasu do czasu, delikatnie
poruszając od dna łyżką aby nie przywarły do garnka. Są dość duże i ciężkie a więc ten proces  poruszania jest konieczny.

Teraz przystępujemy do zrobienia sosu. Grzyby, na noc moczymy(suszone), na drugi dzień, zlewamy wodę i gotujemy
do miękkości w świeżej i osolonej wodzie. Możemy pozostawić je w całości lub zmielić, ja zrobiłam to drugie.
Wrzucamy na patelnię i podsmażamy, dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Jak już wszytko ładnie się podsmaży, to dodajemy
śmietanę(18%) kwaśną. Jeszcze chwilę podduszamy aż sos zgęstnieje i gotowe. Jednak, jeśli sos jest zbyt rzadki, to możemy
dodać z jedną łyżkę mąki.

Ugotowane knedle, przekładamy do sosu i z około 5 minut, gotujemy.
Surówki zrobiłam dwie, jedną z czerwonej świeżej kapusty z oliwą z oliwek, dokwaszając lekko cytryną.
Drugą akurat miałam wcześniej zrobioną. Jako ozdoby dodałam ogórka i pomidora, które z pewnością zjemy ze smakiem.
Nakładamy na talerz i możemy rozkoszować się pysznym daniem, smacznego ubawa

[Obrazek: 1z3oyro.jpg]

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Knedle w sosie grzybowym - przez hogan - 13-04-2016, 12:51
RE: Knedle w sosie grzybowym - przez mysz - 13-04-2016, 14:20
RE: Knedle w sosie grzybowym - przez hogan - 13-04-2016, 15:56
RE: Knedle w sosie grzybowym - przez karbon - 15-04-2016, 10:44
RE: Knedle w sosie grzybowym - przez hogan - 15-04-2016, 10:53