18-01-2024, 22:50
Cytat:Nigdy nie zamierzam rezygnować z jedzenia mięsa, bo białko i tłuszcz zwierzęcy jest nam potrzebny. Bez białka
zwierzęcego, nasz mózg się nie rozwija, następuje otępienie mózgowe nieodwracalne.
Przejmujesz się cierpieniem piesków podczas fajerwerków, a nie przeszkadza Ci jedzenie mięsa z nieludzko, maszynowo, wręcz fabrycznie zabijanych zwierząt? Znaczy co, jedne zwierzęta mogą cierpieć, a inne nie? Tak wygląda Twoja miłość do zwierząt?
Ja lubię jeść mięso, chociaż nie ukrywam, że mam wyrzuty sumienia oglądając filmiki z ferm i rzeźni, ale szybko je zagłuszam wcinając kolejnego steka.

Cytat:Niektórzy są dla mnie zupełnie niezrozumiali- uważają za normalne, a wręcz ekskluzywne jedzenie ślimaków,
ale jakby mieli zjeść pająka lub świerszcza, to byłaby tragedia... Przecież to absurd, że o obrzydzeniu w jedzeniu owadów wypowiadają się osoby, które tychże nigdy nie kosztowały...
Zjadłem już tyle robaków, że nie powinno mi to robić różnicy (wszyscy je spożywamy, tylko nieświadomie), ale robi. Chodzi o uwarunkowania kulturowe i nic więcej. W naszej kulturze robaki, ale też szczury przykładowo, kojarzą się z chorobą, brudem itp. Trudno przezwyciężyć takie obciążenie kulturowe, chociaż w innych kulturach jedzenie robaków i szczurów jest całkowicie naturalne. Podobnie jest z jedzeniem psów. Sama myśl o tym nas obrzydza, tak jak innych obrzydza to, że można jeść świnię lub krowę. I jedni i drudzy jakoś żyją i nie otruli się.
Cytat:Gwałt nie jest usprawnieniem
Jest, usprawnia zachodzenie w ciążę.