30-03-2019, 20:51
(30-03-2019, 20:29 )bonaparte napisał(a): Nie każdy bo ja mam zadne pojęcie o tym, pomijajac eizod w dziecinstwie z Atari Basic. Nie mam glowy do rakich rzeczy, a ponoc praca jest dobra.
To wcale nie jest takie trudne potrzeba jedynie źródeł z których da się uczyć wiem po sobie.
Trzeba mieć zacięcie by poświęcić dziennie jakiś czas na programowanie.
Najtrudniejsze jest nauczenie się pierwszego języka programowania a potem leci z górki.
Tak nauczyłem się podstaw czterech języków : C,C++,Python,Pascal.
Uważam że każdy może się nauczyć programowania i nie jest to zbyt trudne no chyba że mówimy o tz "assembly" czyli asemblerze.
Nie jest to wielką sztuką ani nie potrzeba zbytniego pietyzmu czy artyzmu.
Bycie programistą oznacza tworzenie podwalin dla lepszej obsługi komputera i zrozumienia jego mechanizmu.
Programować trzeba codziennie pisząc małe projekty.
Pogramować dla pieniędzy tylko po to by żyć ale można też żyć z dotacji tak działa rynek open source czyli otwartego oprogramowania.
Aby dostać dotację produkt musi być wyjątkowy i dopracowany pod każdym względem.
"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda