Programowanie sztuka dla sztuki ? -
satox - 30-03-2019
No właśnie czy sztuką jest programować czy byle kto może się nim zająć.
I bycie programistą co to właściwie oznacza.
Jak i programować aby być w nim lepszym a może tylko dla pieniędzy.
Zapraszam do dyskusji.
RE: Programowanie sztuka dla sztuki ? -
bonaparte - 30-03-2019
Nie każdy bo ja mam zadne pojęcie o tym, pomijajac eizod w dziecinstwie z Atari Basic. Nie mam glowy do rakich rzeczy, a ponoc praca jest dobra.
hogan - 30-03-2019
Na moje oko, każdy może ale nie każdy chce czy nie każdy ma czas czy też zależy czy to lubi.
satox - 30-03-2019
(30-03-2019, 20:29 )bonaparte napisał(a): Nie każdy bo ja mam zadne pojęcie o tym, pomijajac eizod w dziecinstwie z Atari Basic. Nie mam glowy do rakich rzeczy, a ponoc praca jest dobra.
To wcale nie jest takie trudne potrzeba jedynie źródeł z których da się uczyć wiem po sobie.
Trzeba mieć zacięcie by poświęcić dziennie jakiś czas na programowanie.
Najtrudniejsze jest nauczenie się pierwszego języka programowania a potem leci z górki.
Tak nauczyłem się podstaw czterech języków : C,C++,Python,Pascal.
Uważam że każdy może się nauczyć programowania i nie jest to zbyt trudne no chyba że mówimy o tz "assembly" czyli asemblerze.
Nie jest to wielką sztuką ani nie potrzeba zbytniego pietyzmu czy artyzmu.
Bycie programistą oznacza tworzenie podwalin dla lepszej obsługi komputera i zrozumienia jego mechanizmu.
Programować trzeba codziennie pisząc małe projekty.
Pogramować dla pieniędzy tylko po to by żyć ale można też żyć z dotacji tak działa rynek open source czyli otwartego oprogramowania.
Aby dostać dotację produkt musi być wyjątkowy i dopracowany pod każdym względem.
hogan - 30-03-2019
(30-03-2019, 20:51 )jeruka9 napisał(a): Aby dostać dotację produkt musi być wyjątkowy i dopracowany pod każdym względem.
Trzymam kciuki aby Tobie się to kiedyś udało
jozekkg - 01-04-2019
Jedną rzeczą jest nauczyć się języka programowania, a inną programować. To tak jak z szachami. Niby wiem jak poruszają się poszczególne figury, ale grać w szachy nie potrafię.
Prócz znajomości języka potrzeba jeszcze paru innych zdolności, jak np. logiczne myślenie. Nie potrafię tego opisać. Trzeba po prostu umieć ogarnąć cały temat.
Nawet całkiem dobry programista może nie poradzić sobie z programem, jeśli nie będzie się orientował w dziedzinie, dla której tworzy program. Prosty przykład, jeśli nie masz bladego pojęcia o zasadach rządzących działaniem magazynu, to w życiu nie napiszesz dobrego programu obsługującego taki magazyn, prawda? Dlatego umieć programować to bardzo dobra sprawa, ale poza nią dobrze jest znać się na jeszcze innych rzeczach.
satox - 01-04-2019
(01-04-2019, 7:23 )jozekkg napisał(a): Jedną rzeczą jest nauczyć się języka programowania, a inną programować. To tak jak z szachami. Niby wiem jak poruszają się poszczególne figury, ale grać w szachy nie potrafię.
Prócz znajomości języka potrzeba jeszcze paru innych zdolności, jak np. logiczne myślenie. Nie potrafię tego opisać. Trzeba po prostu umieć ogarnąć cały temat.
Nawet całkiem dobry programista może nie poradzić sobie z programem, jeśli nie będzie się orientował w dziedzinie, dla której tworzy program. Prosty przykład, jeśli nie masz bladego pojęcia o zasadach rządzących działaniem magazynu, to w życiu nie napiszesz dobrego programu obsługującego taki magazyn, prawda? Dlatego umieć programować to bardzo dobra sprawa, ale poza nią dobrze jest znać się na jeszcze innych rzeczach.
Wszystko da się ogarnąć potrzeba tylko czasu oraz materiału.
Każdy ma logiczne myślenie trzeba tylko nad nim popracować.
A nuż się uda osiągnąć wymarzony cel.
jozekkg - 02-04-2019
Masz bardzo zdrowe podejście do sprawy. Dla chcącego nie ma nic trudnego.