Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 61 głosów - średnia: 2.93
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rowerowe podróże-małe i duże

Nie tylko z kaszebizny.

Słowo laczki jest w wielu słownikach języka polskiego i ortograficznych.

Laczki, lacze używa się powszechnie na terenach, które miały długotrwały kontakt z językiem niemieckim, czyli w Wielkopolsce, na Śląsku, Kaszubach, Warmii i Mazurach, bo używane w Polsce słowa pochodzą od niemieckiego der Latsch, (die Latsche w liczbie mnogiej).
Jest to regionalizm, czyli nie jest wyrazem niepoprawnym. 

A na przykład w Krakowie (Małopolsce?) mówi się na to samo pantofle.
Odpowiedz

Pantofle to po polsku ale odnośnie butów wsuwanych. I występuje w słowniku języka polskiego. ubawa2
Bo mi chodzi o to, że takie wyrazy jak "laczki", nie pochodzą z Polski bo tak naprawdę, swoich
własnych, polskich słów, praktycznie nie mamy ale mamy przyjęte reguły i zasady a "laczki" do tych
reguł i zasad nie należą.
W PWN- nie ma wyrazu "laczki" a ten Słownik jest podstawowy.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

http://sjp.pwn.pl/sjp/laczek;2477208.html

A w Krakowie mieszkałem 15 lat... wiem co znaczą słowa krakowskie. A teraz idę na pole. ubawa2
Odpowiedz

Z neta to ja też Ci mogę podać i to nawet słowa niecenzuralne, mam na myśli oryginalny słownik z papieru, bo
mam taki przy sobie i nie ma w nim tego słowa a to, że mieszkałeś w Krakowie, to nie oznacza, że w Krakowie
mówią czystym językiem polskim, tak jak wszędzie są dialekty ale dialekt nie wchodzi w skład języka polskiego.
Takim językiem(czystym polskim), na przykład, powinni wypowiadać się w mediach(wiemy, że jest różnie), bo
media ogląda cały świat i na przykład Amerykanin, nie zrozumie dialektu używanego w TV w Polsce.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Powiedz PWN-owi, że elektroniczne wydanie słownika jest mniej warte!

A co poprawnej polszczyzny - dyskutujemy o jednym konkretnym słowie, które akurat pochodzi z języka obcego ale z niemieckiego a nie z kaszubskiego. Samo umieszczenie słowa w słowniku nie przesądza poprawności, czy też "literackości", słownik zawiera kwalifikatory takie jak: niepopr. reg. pot. wulg. itd.

Zauważ, że ogromna część polskich słów, zarówno z języka "literackiego", jak slangów zawodowych, branżowych, dialektów regionalnych i gwar pochodzi lub wręcz jest zapożyczona z języków obcych: niemieckiego, czeskiego, rosyjskiego, ukraińskiego, litewskiego, tureckiego, łaciny, włoskiego, francuskiego, angielskiego, a może i jeszcze innych.

Jeśli moją polszczyznę odbierasz jako niepoprawną, to trudno, polemizować nie będę. Na szczęście moi czytelnicy rozumieją i akceptują to, co piszę.
Odpowiedz

Nie muszę sobie wyobrażać, bo o tym wiem i o czym pisałam w poście wyżej  ubawa2
A na Twoją czy inna polszczyznę, nie narzekam a pisałam o tym tylko gwoli wyjaśnienia.

Niemcy nie mówią "laczki" ale Kaszuby tak. ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

I Ślązacy i Wielkopolanie...
Odpowiedz

Nie neguję tego, bo nie wiem, jak coś piszę to tylko o tym co wiem buziak 

Wróćmy już do podróży Robocika, bo długa nam się polemika rozwinęła i Robocik nas ukatrupi holeinwal

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Na wyprawach rowerowych te,no...Laczki,pantofle,klapki czy sandały bez pięt są zbawienne dla stóp po całym dniu jazdy.Zwłaszcza w miejscach,gdzie boso chodzić trudno jak rżyska czy bory sosnowe pełne szyszek.

Też polecę po bandzie ubawa
Kiedyś  może zmontuję coś takiego
[Obrazek: img_15.jpg]
Przynajmniej nikt za mną nie krzyknie:Ej,łańcuch ci się kończy ubawa2

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Co to jest?  ubawa2
Jaki napęd elektryczny czy co?

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości