Liczba postów: 863
Liczba wątków: 29
Reputacja:
79
Nie tylko z kaszebizny.
Słowo laczki jest w wielu słownikach języka polskiego i ortograficznych.
Laczki, lacze używa się powszechnie na terenach, które miały długotrwały kontakt z językiem niemieckim, czyli w Wielkopolsce, na Śląsku, Kaszubach, Warmii i Mazurach, bo używane w Polsce słowa pochodzą od niemieckiego der Latsch, (die Latsche w liczbie mnogiej).
Jest to regionalizm, czyli nie jest wyrazem niepoprawnym.
A na przykład w Krakowie (Małopolsce?) mówi się na to samo pantofle.
Liczba postów: 64,553
Liczba wątków: 3,242
Reputacja:
753
Z neta to ja też Ci mogę podać i to nawet słowa niecenzuralne, mam na myśli oryginalny słownik z papieru, bo
mam taki przy sobie i nie ma w nim tego słowa a to, że mieszkałeś w Krakowie, to nie oznacza, że w Krakowie
mówią czystym językiem polskim, tak jak wszędzie są dialekty ale dialekt nie wchodzi w skład języka polskiego.
Takim językiem(czystym polskim), na przykład, powinni wypowiadać się w mediach(wiemy, że jest różnie), bo
media ogląda cały świat i na przykład Amerykanin, nie zrozumie dialektu używanego w TV w Polsce.
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Reputacja:
79
Powiedz PWN-owi, że elektroniczne wydanie słownika jest mniej warte!
A co poprawnej polszczyzny - dyskutujemy o jednym konkretnym słowie, które akurat pochodzi z języka obcego ale z niemieckiego a nie z kaszubskiego. Samo umieszczenie słowa w słowniku nie przesądza poprawności, czy też "literackości", słownik zawiera kwalifikatory takie jak: niepopr. reg. pot. wulg. itd.
Zauważ, że ogromna część polskich słów, zarówno z języka "literackiego", jak slangów zawodowych, branżowych, dialektów regionalnych i gwar pochodzi lub wręcz jest zapożyczona z języków obcych: niemieckiego, czeskiego, rosyjskiego, ukraińskiego, litewskiego, tureckiego, łaciny, włoskiego, francuskiego, angielskiego, a może i jeszcze innych.
Jeśli moją polszczyznę odbierasz jako niepoprawną, to trudno, polemizować nie będę. Na szczęście moi czytelnicy rozumieją i akceptują to, co piszę.
Reputacja:
79
I Ślązacy i Wielkopolanie...
Liczba postów: 2,804
Liczba wątków: 49
Reputacja:
285
Zodiak: skorpion
Na wyprawach rowerowych te,no...Laczki,pantofle,klapki czy sandały bez pięt są zbawienne dla stóp po całym dniu jazdy.Zwłaszcza w miejscach,gdzie boso chodzić trudno jak rżyska czy bory sosnowe pełne szyszek.
Też polecę po bandzie

Kiedyś może zmontuję coś takiego
![[Obrazek: img_15.jpg]](http://zabytkowemotocykleirowery.pl/file/monarch/img_15.jpg)
Przynajmniej nikt za mną nie krzyknie:Ej,łańcuch ci się kończy
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2016, 23:52 przez
ro_bot.)