Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 3.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bułeczki maślane

Bułeczki maślane:
nieforemne przez moje lenistwo i niecierpliwość...bo zamiast poczekać aż wyrosną, to wsadziłam ich do zimnego piekarnika, nastawiłam 180 st. i one w miarę grzania tak rosły byle jak sadsmut3 
[Obrazek: v41evc.jpg]
1 kg mąki
ok. 1/2 litra ciepłego mleka
1/2 kostki masła rozpuszczonego
1 kostka drożdży
2 żółtka
2 czubate łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
Z produktów wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia...potem ciasto grubo rozwałkować i szklanką wykroić krążki ciasta, bo tak najszybciej i ułożyć na blaszce, posmarować mlekiem i poczekać aż wyrosną, podwoją objętość i dopiero wtedy piec w 180 st. 15-20 min...potem posmarować roztopionym masłem.

Ojej, krzywusy straszne mi wyszły ale smaczne...jak ktoś woli słodkie to więcej cukru.
Odpowiedz

Przeniosłam bułeczki do działu ze słodkościami ubawa2

I co Ty tam gadasz, bułeczki wyglądają bardzo apetycznie a im bardziej "krzywe", tym apetyczniejsze bo widać, że
domowe. buziak

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Powtórzę za Hogan że takie bez systematycznego kształtu lepsze bo to wizytówka że nie są robione maszynowo. A co za tym idzie to dzieło wykonane z sercem i można śmiało wcinać bez próbowania.
I pewność jest 100% że to wyrób exclusiv w porównaniu z bułeczkami ze sklepu.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Hejka.
Chciałbym doprecyzować. Te pół kostki masła mam użyć do wyrobienia ciasta, czy tylko do posmarowania?
Bo z tego co kojarzę,drożdże chyba potrzebują trochu tłuszczu.
Odpowiedz

te bułki są pycha!!! Mam nadzieje że w szkole też będą smakować bo będziemy je sprzedawać w szkole. Dzięki że to pokazałeś bo dostane 6 w szkole dzięki!!!
Odpowiedz

(11-02-2016, 12:02 )jozekkg napisał(a):  Hejka.
Chciałbym doprecyzować. Te pół kostki masła mam użyć do wyrobienia ciasta, czy tylko do posmarowania?
Bo z tego co kojarzę,drożdże chyba potrzebują trochu tłuszczu.

Drożdże rozrabia się w samym mleku a nawet można w wodzie. slecausuuski

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości