Bułeczki maślane -
mysz - 16-01-2016
Bułeczki maślane:
nieforemne przez moje lenistwo i niecierpliwość...bo zamiast poczekać aż wyrosną, to wsadziłam ich do zimnego piekarnika, nastawiłam 180 st. i one w miarę grzania tak rosły byle jak
![[Obrazek: v41evc.jpg]](http://i68.tinypic.com/v41evc.jpg)
1 kg mąki
ok. 1/2 litra ciepłego mleka
1/2 kostki masła rozpuszczonego
1 kostka drożdży
2 żółtka
2 czubate łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
Z produktów wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia...potem ciasto grubo rozwałkować i szklanką wykroić krążki ciasta, bo tak najszybciej i ułożyć na blaszce, posmarować mlekiem i poczekać aż wyrosną, podwoją objętość i dopiero wtedy piec w 180 st. 15-20 min...potem posmarować roztopionym masłem.
Ojej, krzywusy straszne mi wyszły ale smaczne...jak ktoś woli słodkie to więcej cukru.
RE: Bułeczki maślane -
hogan - 16-01-2016
Przeniosłam bułeczki do działu ze słodkościami
I co Ty tam gadasz, bułeczki wyglądają bardzo apetycznie a im bardziej "krzywe", tym apetyczniejsze bo widać, że
domowe.
karbon - 17-01-2016
Powtórzę za Hogan że takie bez systematycznego kształtu lepsze bo to wizytówka że nie są robione maszynowo. A co za tym idzie to dzieło wykonane z sercem i można śmiało wcinać bez próbowania.
I pewność jest 100% że to wyrób exclusiv w porównaniu z bułeczkami ze sklepu.
jozekkg - 11-02-2016
Hejka.
Chciałbym doprecyzować. Te pół kostki masła mam użyć do wyrobienia ciasta, czy tylko do posmarowania?
Bo z tego co kojarzę,drożdże chyba potrzebują trochu tłuszczu.
NetRobi - 11-03-2016
te bułki są pycha!!! Mam nadzieje że w szkole też będą smakować bo będziemy je sprzedawać w szkole. Dzięki że to pokazałeś bo dostane 6 w szkole dzięki!!!
hogan - 11-03-2016
(11-02-2016, 12:02 )jozekkg napisał(a): Hejka.
Chciałbym doprecyzować. Te pół kostki masła mam użyć do wyrobienia ciasta, czy tylko do posmarowania?
Bo z tego co kojarzę,drożdże chyba potrzebują trochu tłuszczu.
Drożdże rozrabia się w samym mleku a nawet można w wodzie.