Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 27 głosów - średnia: 2.96
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Drzewa

Ale farmazolisz gwizdze

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Taki sobie tajemniczy krąg

[Obrazek: 10708_2024_11088_Fig2_HTML-642x260.jpg]

to pośrodkku to dąb wbity, wkopany do góry nogami.

woda odsłoniła

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

Ktoś go wkopał czy ziemia przewrócona do góry nogami? I gdzie to jest?

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Google tłumacz.

„Seahenge” to 4000-letni drewniany krąg z epoki brązu odkryty w 1998 roku na cichej i często zapomnianej plaży North Norfolk Holme.

Ale wywołało to ogromne kontrowersje zarówno lokalnie, jak i na szczeblu krajowym, kiedy English Heritage zgodziło się sfinansować jednostkę archeologiczną Norfolk, aby usunąć drewno z plaży, zamiast pozostawić je na miejscu.

[Obrazek: seahenge400.jpg]

Niektórzy twierdzą, że odwrócony kikut drzew został tam umieszczony, aby można było położyć martwe ciała na wierzchu, a ptaki i zwierzęta mogły następnie zdjąć ciało i kości.

Stopniowo, ponad 3000-4000 lat (!) morze wtargnęło do lądu i pokrywało torfowiska, które naturalnie chroniły drewno.
Dokładny cel koła drewna nigdy nie został do końca określony.

https://www.explorenorfolkuk.co.uk/seahenge.html

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Widze że już znalazlas ubawa  mnie śmieszy to:

Cytat:New research supports this hunch, suggesting the monument and a similar structure nearby were created for climate rituals at a time when severe winters plagued the region.
https://www.sciencealert.com/mysterious-...-explained
Cytat:Teraz poznajemy zaś pierwsze naukowe wyjaśnienie, bo jak wynika z badania opublikowanego na łamach magazynu GeoJournal, najpewniej została ona stworzona na potrzeby rytuałów klimatycznych w czasie, gdy region nękały surowe zimy. 
Kto to wykombinował ?  rytuał klimatyczny  ubawa

Mają fantazje ci naukowcy.

Odpowiedz

po tym zdięciu widać że pale były wkopane na jakiś metr co najmniej, wiec mogły być wysokie na 2... 3 metry.

[Obrazek: 000J8W3HDKPXL78L-C122.webp]

Odpowiedz

a tak to sobie pan wyjaśnia ubawa  :

Cytat:Teraz archeolog David Nance z Uniwersytetu w Aberdeen wysunął teorię, że to miejsce i jego skazany na zagładę sąsiad zostały zbudowane, aby zapobiec trudom zmieniającego się klimatu w minionej epoce.

„Wiemy, że okres, w którym je zbudowano 4000 lat temu, był przedłużonym okresem obniżonych temperatur atmosferycznych oraz surowych zim i późnych wiosennych lat, co narażało te wczesne społeczności przybrzeżne na stres” – mówi Nance.

„Najprawdopodobniej wydaje się, że pomniki te miały wspólną intencję położenia kresu temu egzystencjalnemu zagrożeniu, ale pełniły różne funkcje”.

Teoria Nance'a zaprzecza wcześniejszym sugestiom, że są to miejsca pamięci i czerpie z danych klimatycznych i środowiskowych, dowodów astronomicznych i biologicznych oraz regionalnego folkloru.

Zauważa, że belki ścięto wiosną i ułożono tak, aby zrównały się ze wschodem słońca podczas przesilenia letniego.

„Przesilenie letnie to dzień, kiedy według folkloru kukułka, symbolizująca płodność, tradycyjnie przestała śpiewać i powróciła do Zaświatów, a wraz z nią lato odeszło” – mówi Nance .

Uważa on, że pomniki zaprojektowano tak, aby „uchwycić” kukułkę i w ten sposób przedłużyć lato – co jest atrakcyjnym pomysłem w klimacie, w którym te wczesne społeczności przybrzeżne zmagały się z ostrymi i długimi zimami.

„Forma pomnika zdaje się naśladować dwa rzekome zimowe siedliska kukułki, pamiętane z folkloru: wydrążone drzewo lub «altanę Zaświatów» reprezentowaną przez wywrócony pień dębu pośrodku” – mówi Nance.

„Rytuał ten jest pamiętany w «micie o wymarłej kukułce», w którym niedojrzałą kukułkę umieszczano w ciernistym krzaku, a ptaka «murowano», aby przedłużyć lato, lecz ptak zawsze odlatywał”.

Sugeruje , że Holme II, w którym podejrzewa się, że zawierało ludzkie ciało, został skonstruowany tak, aby „mieścić w nim złożone w ofierze rytualnie ciało śmiertelnej małżonki bóstwa Wenus ”, kogoś, komu powierzono odpowiedzialność za zapewnienie dobrobytu i płodności społeczności, ale który widać, że się nie udało.

„Dowody sugerują, że składano je rytualnie co osiem lat w Samhain (obecnie Halloween), co zbiegło się z ośmioletnim cyklem Wenus” – wyjaśnia Nance .

„Osprzęt Holme II, na którym, jak sądzono, znajdowała się trumna, jest skierowany w stronę wschodu słońca w Samhain w roku 2049 [p.n.e.], kiedy Wenus była jeszcze widoczna”.

Choć oba pomniki pełniły różne funkcje i związane z nimi rytuały, jego wspólnym celem było położenie kresu wyjątkowo zimnej pogodzie.

Być może zadziałało to trochę za dobrze.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie GeoJournal .
przekonujące  ?? 

(przekład automatyczny , ale chyba ok to nie poprawiałem)

Odpowiedz

Bardziej jestem skłonna uwierzyć, ze składano tam zmarłych.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(26-07-2024, 17:51 )hogan napisał(a):  Bardziej jestem skłonna uwierzyć, ze składano tam zmarłych.
Ano możliwe ubawa  Ale całość wywodu to raczej fantastyka.

Archeolodzy mają skłonność, że jak czegoś nie wiedzą, nie rozumieją ,
to upychają na półkę o nazwie: magiczne, obrzędowe, religijne i dorabiają 
wydumane legędy do tego.

Poza tym, w tych dawnych czasach ludzie naprodukowali wielką ilość
"KRĘGÓW" od Stonehenge do mniejszych .

Oczywiście kamienne i duże zachowały się , drewniane wyjątkowo.
tak miał wyglądać ten duży 

[Obrazek: ?u=https%3A%2F%2Fcuradas.com%2Fwp-conten...ipo=images]
wszystkie kręgi są jakoś do siebie podobne.

A powstawały na przestrzeni kilku tysięcy lat , więc były bardzo trwałym elementem 
kultury . 
 Całościowo to jakoś kiepsko mi się to kojarzy z "kukułką uwięzioną"  i nieboszczykiem.

Jakieś ofiary tam zapewne składano, ale w t.zw. prymitywnych kulturach , każda ważna czynność 
realna wymagała zaklęcia, modlitwy, ofiary.

Mnie się nasuwa jeszcze jedno zabawne skojarzenie. Te kręgi był na pewno miejscem spotkań dużych grup ludzi.
Oprucz czynności magicznych, zapewne tam , wymieniano wieści, handlowano, 
radzono i negocjowano.

Nie wiem czemu nikomu nie przyszło do głowy
 narysować Stone henge  z dachem?  ubawa

Kamienny wieniec na górze , wyższy środek ...
Aż się prosi położyć żerdzie od okręgu do wyższego środka i nakryć strzechą.

I co wyjdzie ?  Wypisz wymaluj coś jak budynek sejmu.  ubawa

[Obrazek: ?u=https%3A%2F%2Fjanwarzecha.pl%2Fwp-con...ipo=images]

Odpowiedz

Z tego co mi wiadomo, to nie są wszystkie kamienie, tylko część. Z pewnością spotykały się w takich miejscach całe rzesze ludzi.
Mogło to być jak dzisiejsze kościelne tzw. odpusty. To i handlarzy nie brakowało. Z tym dachem całkiem dobry pomysł ale z drugiej
strony, po co im dach. Tu raczej chodzi o mocne zaznaczenie punktu spotkań aby ci, przybywający z daleka, widzieli je już
na kilometry. Tak jak obelisk w Watykanie i innych wielu miejscach. Nie wiem jaka jest prawda, bo to moja własna teoria na
wszelkie wysokie budowle.

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości