Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 27 głosów - średnia: 2.96
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Drzewa

kornik drukarz.

[Obrazek: article?img_id=28396847&t=1452259220993]
to z :
https://bialowieza.bialystok.lasy.gov.pl.../maximized

Ale niestety u mnie to tak samo wygląda ... okropnie .

Lecą masowo świerki i modrzewie.

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

W mojej okolicy nie trzeba drukarza- mamy bobry, które niszczą drzewa liściaste...
Odpowiedz

To nie wina kornika, tylko innych owadów. Kornik nie zasiedla zdrowych świerków, ale szuka takich, które zostały
 osłabione przez żerowanie innych owadów, dlatego uznawany jest za szkodnika wtórnego.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(24-01-2024, 21:44 )hogan napisał(a):  To nie wina kornika, tylko innych owadów. Kornik nie zasiedla zdrowych świerków, ale szuka takich, które zostały
 osłabione przez żerowanie innych owadów, dlatego uznawany jest za szkodnika wtórnego.
Hoga jak zwykle jest mądrzejsza (tym razem) ubawa od leśników , bo przeczytała notkę w pudelku, czy innej wikipedi.

Odpowiedz

Tu nie chodzi o mądrość ale o fakt, bo zazwyczaj winę zwalają na korniki a one w sumie dbają o to aby były tylko
zdrowe okazy drzew.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(25-01-2024, 20:42 )hogan napisał(a):  Tu nie chodzi o mądrość ale o fakt, bo zazwyczaj winę zwalają na korniki a one w sumie dbają o to aby były tylko
zdrowe okazy drzew.
W innych latach miałabyś rację.

Odpowiedz

A teraz co się zmieniło w tej sprawie... nie ma innych owadów czy jak fizja5

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(26-01-2024, 1:23 )hogan napisał(a):  A teraz co się zmieniło w tej sprawie... nie ma innych owadów czy jak fizja5
Cytat:..... Normalnie owad atakuje drzewa stare lub osłabione. Jednak tym razem jego gradacja (czyli wzrost liczebności) jest tak wielka, że jego ofiarą padają także drzewa młode, zdrowe i silne. Trzeba także pamiętać, że kornik w puszczy zaczął atakować już inne gatunki, np. sosnę i modrzew

U mnie były jeszcze latem 2 małe laski świerkowe , dziś 100% martwe, co do jednego drzewa i drzewka.
Teraz lecą modrzewie i na razie pojedyńcze sosny.

Tyle.

Odpowiedz

I uważasz. że to wina korników, hym... no ja tak nie uważam.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(26-01-2024, 20:38 )hogan napisał(a):  I uważasz. że to wina korników, hym... no ja tak nie uważam.
Nie no 'coty'  to wia PISU. ubawa
Powini wyłączyć w pizdu wszystkie elektrownie , zakazać palenia w piecach i papierosów.
Zrobiło by sie zimno , mrozy, prawdziwa zima i korniki by w pizdu wymarzły.

A tak przez nich mamy ociplenie klimatu . Teraz Tusk powyłącza. 
I będzie   ch6s48  i   ch6s44

Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości