Liczba postów: 911
Liczba wątków: 37
Reputacja:
246
Zodiak: Zależy od pory roku...
(13-05-2023, 20:36 )hogan napisał(a): Ujęte zostało chyba wszystko co najistotniejsze. I oczywiście, że księża na uszach staną aby utrudnić aktu apostazji.
I ja to przechodziłam i co? Zrezygnowałam, gdy zechcieli 25 tyś. za dokument.
Apostazja jest darmowa
Wejść na stronę " Dziennika Prawnego" i tam jest można poczytać więcej.
Nie chcę tu wklejać linku, ale wystarczy wykasować małpy z przodu i z końca, a będzie wejście na stronę przez link.
(może udało mi się oszukać system ?)
@https://www.dziennikprawny.pl/pl/a/apostazja-jak-wystapic-z-kosciola@
Sama jestem ciekawa, czy mi się to sprawdzi
Niektórzy aby żyć- muszą narodzić się po raz drugi...
Reputacja:
246
(14-05-2023, 9:45 )hogan napisał(a): Zenobia napisał(a):Apostazja jest darmowa
Wejść na stronę " Dziennika Prawnego" i tam jest można poczytać więcej.
Nie chcę tu wklejać linku, ale wystarczy wykasować małpy z przodu i z końca, a będzie wejście na stronę przez link.
(może udało mi się oszukać system ?)
@https://www.dziennikprawny.pl/pl/a/apostazja-jak-wystapic-z-kosciola@
Sama jestem ciekawa, czy mi się to sprawdzi ![[Obrazek: gjZyNBf.gif]](https://i.imgur.com/gjZyNBf.gif)
Ty to wiesz, ja to wiem ale wtedy nie było gdzie tego sprawdzić i każdy musiał wierzyć w to, co mówią.
Dokładnie dostałam taką odpowiedź, że dokumenty już są z Watykanu u nich ale Watykan oczekuje opłaty w kwocie
20 tyś. zł i że im też trzeba zapłacić 5 tyś. za formalności.
To najprostsza metoda aby człowieka odstraszyć, zwłaszcza że wtedy należałam do tych biedniejszych.
Ja tak sobie myślę, że zanim w Polakach obudził się bunt i sprzeciw, zanim poznali to, czego kościół z ambony nie ogłaszał- to taki ksiądz mógł wcisnąć każdemu swoje kłamstwo. Może księciunio potrzebował na benzynę lub na panienki i z góry zakładał, że parafianin da się nabrać na taką kasę i może nawet kredyt na ten cel weźmie w banku ? no i się zdziwił... i wkurzył, że gdyby zażądał połowę tej kwoty, to może by dostał ?
Chciałabym zobaczyć jego reakcję...
Reputacja:
246
Ja nie robiłam apostazji i to z dwóch powodów...
Gdy uciekłam od ślubnego, to nikt nie poznał mojego nowego adresu.
Znałam go tylko ja, moje dzieci, urząd meldunkowy, mój zakład pracy, bank i przychodnia lekarska.
Po 8 miesiącach, przyszli ministranci z powiadomieniem, że "Jutro kolęda" i czy przyjmę księdza.
Gdy odmówiłam, jeden z nich powiedział: "Proszę przekazać życzenia zdrowia dla pani Niedźwieckiej".
Obiecałam, że przekażę.
Niedźwiecka nie żyła już od prawie roku i to właśnie mnie przekazano po niej ten lokal. (mieszkanie zakładowe)
A to znaczyło, że w parafialnych aktach nikt o mnie nie wiedział.
Także nikt z lokatorów nie znał mnie z nazwiska, bo na domofonie wciąż była Niedźwiedzka a na drzwiach jedynie nr. mieszkania.
Przez wiele lat byłam tylko tajemniczą "sąsiadką spod szóstki".
Jeśli bym złożyła wniosek o apostazję, to KK poznałby moje dane osobowe, bo są one potrzebne przy składaniu wniosku....a tego nie chciałam.
Druga sprawa.
Dzięki przyjęciu waszego wniosku przez proboszcza- często, po waszym wyjściu- ląduje on w koszu.
Musicie poprosić o numer sprawy, bo to daje pewność, że wasza prośba zostanie wpisana do specjalnej księgi
i wtedy przejdzie do następnej instancji czyli do kurii, gdzie biskup też może ją wyrzucić do kosza...no i tak dalej.
Nie ma gwarancji, że to dojdzie do Watykanu, który może wasz wniosek odrzucić, gdyż sakrament chrztu (jak każdy inny sakrament, w oczach urzędników kościelnych)- jest niezbywalny.
Tak więc, gdybym złożyła wniosek o apostazję w sopockiej parafii, straciłabym swoją anonimowość a mimo to, mogłabym niczego nie wywalczyć.
W kamienicy wszyscy mnie lubią, mimo, że wszyscy - oprócz mnie i jednej ateistycznej sąsiadki- to katolicy....
Sama nie wiek jak to się stało..
Liczba postów: 659
Liczba wątków: 195
Reputacja:
63
Zodiak: Lef
Skoro nie uznajesz chrztu to po co apostazja . Kolejny wymysł katolicki.