Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 2.8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Umysł czy ciało?

Jak miałbyś żyć bardzo długo, tyle, ile normalnie ludzie nie żyją, to co chciałbyś
aby było sprawne? Umysł czy ciało w wieku powiedzmy 30 lat?
Możemy wybrać tylko jedną opcję z uzasadnieniem, dlaczego akurat to.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Ciało, bo jak bym był pozbawiony pełnej świadomości to i tak bym nie rozpamiętywał swojego parszywego losu.
Gorzej by było w odwrotnej sytuacji.
A mając sprawne ciało można sobie skrócić wegetację, co jest niewątpliwą zaletą.
Odpowiedz

Jednak wybieran ciało,chociaż jaki byłby z niego pożytek,gdyby rozum szwankował?Żaden.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Nasuwa mi się wniosek, że chyba jednak muszą razem funkcjonować ciało i umysł, bo inaczej lipa...
Wybrałabym umysł aby móc się z każdym dogadać. Ale czy to dobry wybór? Nie wiem.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Wybieram ciało,bo jak ciało sprawne to można pójść do biblioteki ,wypożyczyć książkę,poczytać,a w ten sposób kształtuje się umysł.
Odpowiedz

(04-01-2019, 22:29 )Jimmy napisał(a):  Wybieram ciało,bo jak ciało sprawne to można pójść do biblioteki ,wypożyczyć książkę,poczytać,a w ten sposób kształtuje się umysł.

Ciekawe jakbyś trafił do tej biblioteki? sadsmut3
Odpowiedz

W życiu ziemskim do funkcjonowania potrzebne jest zarówno ciało jak i umysł.
Jest wiele przypadków ludzkich gdzie umysł pracuje a ciało jest sparaliżowane lub też ciało fizycznie sprawne a umysł jest chory. Jakie to życie?
Katorga dla samego siebie a tym bardziej dla bliskich.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

(05-01-2019, 4:35 )Siwy napisał(a):  
(04-01-2019, 22:29 )Jimmy napisał(a):  Wybieram ciało,bo jak ciało sprawne to można pójść do biblioteki ,wypożyczyć książkę,poczytać,a w ten sposób kształtuje się umysł.

Ciekawe jakbyś trafił do tej biblioteki? sadsmut3

Podobnie pomyślałam, bo jak umysł byłby niesprawny, to nawet o bibliotece by Jimmy nie pomyślał ubawa

Karbonku, mądre słowa.

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości