Umysł czy ciało? -
hogan - 06-06-2016
Jak miałbyś żyć bardzo długo, tyle, ile normalnie ludzie nie żyją, to co chciałbyś
aby było sprawne? Umysł czy ciało w wieku powiedzmy 30 lat?
Możemy wybrać tylko jedną opcję z uzasadnieniem, dlaczego akurat to.
RE: Umysł czy ciało? -
Siwy - 06-06-2016
Ciało, bo jak bym był pozbawiony pełnej świadomości to i tak bym nie rozpamiętywał swojego parszywego losu.
Gorzej by było w odwrotnej sytuacji.
A mając sprawne ciało można sobie skrócić wegetację, co jest niewątpliwą zaletą.
ro_bot - 06-06-2016
Jednak wybieran ciało,chociaż jaki byłby z niego pożytek,gdyby rozum szwankował?Żaden.
hogan - 06-06-2016
Nasuwa mi się wniosek, że chyba jednak muszą razem funkcjonować ciało i umysł, bo inaczej lipa...
Wybrałabym umysł aby móc się z każdym dogadać. Ale czy to dobry wybór? Nie wiem.
Jimmy - 04-01-2019
Wybieram ciało,bo jak ciało sprawne to można pójść do biblioteki ,wypożyczyć książkę,poczytać,a w ten sposób kształtuje się umysł.
Siwy - 05-01-2019
(04-01-2019, 22:29 )Jimmy napisał(a): Wybieram ciało,bo jak ciało sprawne to można pójść do biblioteki ,wypożyczyć książkę,poczytać,a w ten sposób kształtuje się umysł.
Ciekawe jakbyś trafił do tej biblioteki?
karbon - 05-01-2019
W życiu ziemskim do funkcjonowania potrzebne jest zarówno ciało jak i umysł.
Jest wiele przypadków ludzkich gdzie umysł pracuje a ciało jest sparaliżowane lub też ciało fizycznie sprawne a umysł jest chory. Jakie to życie?
Katorga dla samego siebie a tym bardziej dla bliskich.
hogan - 05-01-2019
(05-01-2019, 4:35 )Siwy napisał(a): (04-01-2019, 22:29 )Jimmy napisał(a): Wybieram ciało,bo jak ciało sprawne to można pójść do biblioteki ,wypożyczyć książkę,poczytać,a w ten sposób kształtuje się umysł.
Ciekawe jakbyś trafił do tej biblioteki? 
Podobnie pomyślałam, bo jak umysł byłby niesprawny, to nawet o bibliotece by Jimmy nie pomyślał
Karbonku, mądre słowa.