Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 13 głosów - średnia: 3.08
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Klimatyczna Petra

\

Muzyka z Jordanii
Odpowiedz

Ostatnio był program o Petrze na TV TRWAM. ubawa2
Odpowiedz

Miałabym szczęście(czy raczej nieszczęście), jak w ogóle udałoby mi się ten kanał włączyć, bo omijam go szerokim łukiem. ubawa2
Chyba celowo dają tam takie programy aby ludzi przyciągnąć do wejścia na ten kanał.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Myślę że ci co jada do Ziemi Świętej to czasem przy okazji Petre jada oglądać na jeden dzień wycieczkę robią z Izraela. Stad taki program na Trwam moze. Chyba Jordanczycy nie lubią takich turystów co spędzają w Jordanii tylko jeden dzień przy okazji wizyty w Izrael i dla tych co nocuja w Jordanii są spore zniżki.
Odpowiedz

Wcale bym się im nie dziwiła, bo też byłabym wkurzona takim czymś.
Jak jedziesz, to jedź do Jordanii a nie do Izraela(To nie do Ciebie Boni, tylko tak ogólnie do tych co tak jeżdżą)

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Byłem na wycieczce w Izraelu na jeden dzień płynąc z Cypru. Żeby nie możliwość zobaczenia miejsc historycznych to nie wspominałbym dobrze tej wycieczki. Żydostwo to jednak paskudny naród. Na obiad pojechaliśmy do Palestyny i od razu inny klimat. Poczułem się od razu lepiej.
Raczej każdy woli jak podróżujący przyjeżdżają na dłużej poznać rejon, tradycje itd. niż "wpadają" tylko przelotnie w ramach programu wycieczkowego. Tak "na biegu" nie da się poznać kultury, obyczajów, architektury itd... Może dlatego nie lubi się wycieczek co to wpadają tylko na chwilę.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Generalnie Jordanie oceniam bardzo wysoko. Byłem tam krótko, ale na podastawie tego co widziałem to wydaje się mi dobrze urządzone i bezpieczne państwo. Ludzie są mili, ale dla nich turysta z zagranicy to okazja do zarobienia na nim. Na przykład gdy chce się kupić pamiątki w Petrze potrafią na początku dać cenę kompletnie z d..., wysoką, a jak się potargujecie to wam sprzedadzą to kilka razy taniej. Więc trzeba być bardzo rozważny. Sporo cwaniakowania i naciągaczy. oczko
Poza tym jak pisałem już w innym wątku pełno samochodów, a kierowcy napierdzielają ciągle w klaksony. :/
Petra robi bardzo dobre wrażenia, raz wyjątkowe są krajobrazy, dwa sporo starożytnych zabytków, nietylko wykute w skale ale też zwykłe starożytne świątynie. Część rzeczy wyjątkowo dobrze zachowana. 
Poza Petrą nie jest tak drogo więc według mnie dzisiaj to można tam całkiem tanio spędzić czas.
Więcej napisze jutro i może wkleje zdjęcia.
Odpowiedz

Oj to Ty tego nie wiedziałeś, że z nimi TRZEBA się targować, b to ujma/ nie honor dla jego handlu i dla niego samego
jak ktoś się nie targuje. ubawa2 To taki zwyczaj we wszystkich krajach tego typu.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Targowanie to rytuał. Czasami jak zapłacisz pierwotną kwotę to sprzedawca może poczuć się urażony. Ale teraz w tych czasach to pomyśli już raczej ze frajer i przyjmie kasę.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Debata polityczna w Jordanii. 
U nas nie jest tak ciekawie.
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości