Ocena wątku:
  • 11 głosów - średnia: 3.09
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Szybki ciastek :)

Ale do typowej napoleonki nie robi się ciasta francuskiego.

I w zasadzie nie powinno to nazywać się napoleonka a po prostu karpatka i robimy ciasto na karpatkę a
przepis właśnie taki jak wyżej napisałam. ubawa2

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Ja karpatkę robię z ciasta parzonego oczko Czyli mąka, woda + masło. Woda z rozpuszczonym masłem, wsypuję mąkę. Robi się ciasto gęste. Studzę a później wyrabiam to z jajkami ubawa

Człowiek uczy się całe życie
Odpowiedz

No właśnie takie ciasto się robi ale ja dodaję jeszcze ocet a jajko niekoniecznie. ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Muszę koniecznie to sprawdzić, dziękuję :*
Odpowiedz

Drobiazg i to tak jak napisałaś, człowiek całe życie się uczy. Tak jak ja robię gofry ze 30 lat a dopiero
dziś doszłam do wniosku, ze żeby wyszły ładniejsze, to muszę gofrownicę przewrócić do góry nogami :lol:

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Nie każdą gofrownicę da się odwrócić. To już raczej wina gofrownicy a dokładniej pewnie o jej rozprowadzanie temperatury.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

No jak nie każdą da się odwrócić? Chwytasz, odwracasz i trzymasz odwróconą kilka minut. ubawa2
Tak właśnie odwracam. No i nie wiem czy to kwestia gofrownicy, bo miałam różne i zawsze od
spodu wychodzi mi płaski gofr a jak odwrócę gofrownicę, to wychodzą ładne z dwóch stron. ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

No nie każdą. Jest wiele gofrownic że nie da ich się odwrócić żeby pracowały bez awarii. Głównie te profesjonalne. Nie mówię o tych domowych po ~ 100 złotych.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Nie mam gofrownicy :smutek: buuuu

Ale za to wpadam do Ciebie kochana na gofry, dorzucam owoce jakby co ubawa
Odpowiedz

Zapraszam ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości