Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 22 głosów - średnia: 3.05
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Turcja

Istambul bym zwiedził w tym Hagie Sophie. W pobliżu jest Bursa i Nicea przy okazji.  
Może w przyszłym roku. 
Oczywiście poza Stambulem jest sporo zabytkow zwlaszcza starożytnych rozmieszczonych po całej Turcji.
Odpowiedz

W Turcji nie musisz jechać do Istambułu, bo gdziekolwiek pojedziesz, to jest pięknie i jest co zobaczyć.
Uczulę Cię, Turki nie lubią jak ktoś mówi "Stambuł", ubawa2

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Wiem, ale zawsze chciałem zobaczyć Hagie Sophie i interesuje się historią Bizancjum wiec myślę o regionie Stambułu.
A jak mówić na Stambuł?
Odpowiedz

Istambuł, dla nich to poprawna nazwa. ubawa2 Tylko Polacy, Ukraińcy i chyba Rosjanie przekształcają na Stambuł.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Obie nazwy są poprawne ale lepiej używać tej co używają rodowici Turcy.
Turcja jest świetna ale niestety odległości pomiędzy atrakcjami turystycznymi bardzo duże.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/...iszek.html

No pięknie.
 W sumie to nie problem o ile będzie tam wstęp dla turystów. Niestety mówi się też że zabytkowe freski mają zostać zasłonięte.
Zamierzam lecieć w końcu do Stambułu ale w przyszłym roku jak się skończy ta cała epidemia.
Odpowiedz

Ale to był wcześniej meczet i nie ma problemu z wejściem.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Dawniej tak, był to meczet, jeszcze dawniej świątynia chrześcijańska, ale ostatnio miał raczej status muzeum.
Odpowiedz

Tak, było to muzeum ale to mija się z celem. Tak to przynajmniej za wstęp nie trzeba płacić ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości