Turcja -
bonaparte - 29-03-2020
Istambul bym zwiedził w tym Hagie Sophie. W pobliżu jest Bursa i Nicea przy okazji.
Może w przyszłym roku.
Oczywiście poza Stambulem jest sporo zabytkow zwlaszcza starożytnych rozmieszczonych po całej Turcji.
RE: Turcja -
hogan - 30-03-2020
W Turcji nie musisz jechać do Istambułu, bo gdziekolwiek pojedziesz, to jest pięknie i jest co zobaczyć.
Uczulę Cię, Turki nie lubią jak ktoś mówi "Stambuł",
bonaparte - 31-03-2020
Wiem, ale zawsze chciałem zobaczyć Hagie Sophie i interesuje się historią Bizancjum wiec myślę o regionie Stambułu.
A jak mówić na Stambuł?
hogan - 31-03-2020
Istambuł, dla nich to poprawna nazwa.

Tylko Polacy, Ukraińcy i chyba Rosjanie przekształcają na Stambuł.
karbon - 05-04-2020
Obie nazwy są poprawne ale lepiej używać tej co używają rodowici Turcy.
Turcja jest świetna ale niestety odległości pomiędzy atrakcjami turystycznymi bardzo duże.
bonaparte - 14-07-2020
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,26124489,turcja-hagia-sophia-przeksztalcona-w-meczet-papiez-franciszek.html
No pięknie.
W sumie to nie problem o ile będzie tam wstęp dla turystów. Niestety mówi się też że zabytkowe freski mają zostać zasłonięte.
Zamierzam lecieć w końcu do Stambułu ale w przyszłym roku jak się skończy ta cała epidemia.
hogan - 14-07-2020
Ale to był wcześniej meczet i nie ma problemu z wejściem.
bonaparte - 15-07-2020
Dawniej tak, był to meczet, jeszcze dawniej świątynia chrześcijańska, ale ostatnio miał raczej status muzeum.
hogan - 15-07-2020
Tak, było to muzeum ale to mija się z celem. Tak to przynajmniej za wstęp nie trzeba płacić