Ocena wątku:
  • 16 głosów - średnia: 2.94
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Programowanie sztuka dla sztuki ?

No właśnie  czy sztuką   jest programować czy  byle  kto może się  nim zająć.
I bycie programistą co to właściwie oznacza.
Jak i  programować  aby być  w nim lepszym a może  tylko dla pieniędzy.
Zapraszam do  dyskusji.

"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Odpowiedz

Nie każdy bo ja mam zadne pojęcie o tym, pomijajac eizod w dziecinstwie z Atari Basic. Nie mam glowy do rakich rzeczy, a ponoc praca jest dobra.
Odpowiedz

Na moje oko, każdy może ale nie każdy chce czy nie każdy ma czas czy też zależy czy to lubi.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(30-03-2019, 20:29 )bonaparte napisał(a):  Nie każdy bo ja mam zadne pojęcie o tym, pomijajac eizod w dziecinstwie z Atari Basic. Nie mam glowy do rakich rzeczy, a ponoc praca jest dobra.

To wcale nie jest takie trudne potrzeba  jedynie źródeł  z których  da się  uczyć  wiem po sobie.

Trzeba  mieć  zacięcie by poświęcić  dziennie  jakiś  czas na programowanie.

Najtrudniejsze jest  nauczenie się  pierwszego języka  programowania  a potem leci z górki.

Tak  nauczyłem się  podstaw czterech języków : C,C++,Python,Pascal.

Uważam że każdy  może  się  nauczyć  programowania i nie jest to zbyt  trudne  no  chyba  że  mówimy  o tz "assembly" czyli  asemblerze.

Nie  jest to  wielką  sztuką  ani nie  potrzeba zbytniego   pietyzmu  czy  artyzmu.

Bycie  programistą oznacza tworzenie podwalin  dla  lepszej obsługi komputera i zrozumienia  jego  mechanizmu.

Programować  trzeba codziennie pisząc  małe  projekty.  

Pogramować dla  pieniędzy tylko  po to by  żyć  ale można też  żyć  z dotacji  tak  działa rynek  open source  czyli  otwartego oprogramowania.

Aby  dostać  dotację  produkt  musi  być  wyjątkowy i dopracowany  pod każdym  względem.

"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Odpowiedz

(30-03-2019, 20:51 )jeruka9 napisał(a):  Aby  dostać  dotację  produkt  musi  być  wyjątkowy i dopracowany  pod każdym  względem.

Trzymam kciuki aby Tobie się to kiedyś udało paaluh

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Jedną rzeczą jest nauczyć się języka programowania, a inną programować. To tak jak z szachami. Niby wiem jak poruszają się poszczególne figury, ale grać w szachy nie potrafię.
Prócz znajomości języka potrzeba jeszcze paru innych zdolności, jak np. logiczne myślenie. Nie potrafię tego opisać. Trzeba po prostu umieć ogarnąć cały temat.
Nawet całkiem dobry programista może nie poradzić sobie z programem, jeśli nie będzie się orientował w dziedzinie, dla której tworzy program. Prosty przykład, jeśli nie masz bladego pojęcia o zasadach rządzących działaniem magazynu, to w życiu nie napiszesz dobrego programu obsługującego taki magazyn, prawda? Dlatego umieć programować to bardzo dobra sprawa, ale poza nią dobrze jest znać się na jeszcze innych rzeczach.

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

(01-04-2019, 7:23 )jozekkg napisał(a):  Jedną rzeczą jest nauczyć się języka programowania, a inną programować. To tak jak z szachami. Niby wiem jak poruszają się poszczególne figury, ale grać w szachy nie potrafię.
Prócz znajomości języka potrzeba jeszcze paru innych zdolności, jak np. logiczne myślenie. Nie potrafię tego opisać. Trzeba po prostu umieć ogarnąć cały temat.
Nawet całkiem dobry programista może nie poradzić sobie z programem, jeśli nie będzie się orientował w dziedzinie, dla której tworzy program. Prosty przykład, jeśli nie masz bladego pojęcia o zasadach rządzących działaniem magazynu, to w życiu nie napiszesz dobrego programu obsługującego taki magazyn, prawda? Dlatego umieć programować to bardzo dobra sprawa, ale poza nią dobrze jest znać się na jeszcze innych rzeczach.

Wszystko da się  ogarnąć  potrzeba  tylko  czasu oraz materiału. 

Każdy ma logiczne myślenie trzeba  tylko  nad nim  popracować.

A  nuż  się  uda osiągnąć  wymarzony cel.

Odpowiedz

Masz bardzo zdrowe podejście do sprawy. Dla chcącego nie ma nic trudnego.ubawa

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości